Kaarina Kaikkosen taideteos Varjot palaa Tampereen Finlaysonille - Kulttuuri - Aamulehti

Pikkutakit leijuvat kohta Satakunnankadun yllä – Suosikkiteos palaa Tampereelle Finlaysonin juhlavuoden kunniaksi: ”Sitä on pyydetty takaisin alituiseen”

Kaarina Kaikkosen Varjo oli viimeksi Satakunnankadun yllä ensimmäisessä Finlayson Art Areassa vuonna 2015.

Aamulehden kuvaaja ikuisti vuonna 2015 Kaarina Kaikkosen pikkutakeista koostuvan Varjo -installaation ripustuksen Satakunnankadulla.

8.6.2020 14:43 | Päivitetty 8.6.2020 14:43

Aamulehti

Finlaysonin 200-juhlavuoden taideteokset alkavat ilmestyä vanhan tehdasalueen katukuvaan Tampereella. Kaarina Kaikkosen Varjo palaa juhlavuoden kunniaksi Satakunnankadun ylle.

Varjo oli historian ensimmäisen Finlayson Art Area -taidetapahtuman kuvatuimpia teoksia vuonna 2015.

– Kaarina Kaikkosen takkiteosta on pyydetty takaisin alituiseen. Kun mietimme juhlavuoden teosta, se oli keskusteluissa heti päällimmäisenä, kertoo tapahtumajohtaja Pertti Ketonen.

Teos tulee Satakunnankadulle torstaina. Tampereen Veran projekti-insinööri Heikki Finnilä kertoo, että ripustustyöt alkavat kello 22 jälkeen. Ripustuksessa on Veralta mukana joitakin samoja työntekijöitä, jotka ripustivat Varjon paikoilleen edellisen kerran.

– Pysäytämme liikenteen siksi aikaa, kun nostamme teosta ylös.

Finnilä arvioi, että kaikkineen ripustuksessa menee tunteja. Teoksen osat asetellaan yläilmoihin kadun päälle nosturiautolla. Keskiviikkona on ensin varmistettava, että koukut Satakunnankadun varren rakennuksissa kestävät teoksen.

Rekkakyydillä Helsingistä

Ketonen lähtee hakemaan avustajiensa kanssa teosta tiistaina rekalla Vallilasta Kaikkosen työhuoneelta. Varjo tulee rekalla osissa Veran varastolle Hervantaan, jossa se lastataan kuorma-autojen lavoille.

– Merkitsemme Helsingissä etukäteen jokaiseen takkiriviin tarkan paikan ja tulevan järjestyksen. Lastaamme rivit kyytiin järjestyksessä.

Samassa kyydissä saapuu myös Kaikkosen muita teoksia Finlaysonin alueelle. Kaikkonen kertoo, että Finlaysonille saapuu suuri veistos, joka ripustetaan sisälle ilmatilaan. Teokselle tutkitaan vielä sopivaa paikkaa.

Varjon matka Tampereelle on taiteilijalle ilo. Teos tulee Satakunnankadun ylle samanlaisena kuin viisi vuotta sitten. Teoksen pikkutakkeja ei tarvitse vaihtaa, sillä ne ovat hyvässä kunnossa.

– Ihmiset kuulema tykkäsivät siitä. On suuri ilo, kun näen sen siellä paikoillaan ja pääsen kävelemään takkien alta.

Viikonloppuna Jyväskylän kaupungin muistomerkkityöryhmä esitti, että Kaikkosen ehdotus Höyhen toteutetaan Matti Nykäsen muistomerkiksi. Höyhen voitti myös yleisöäänestyksen. Muistomerkistä päättää Jyväskylän kaupunginvaltuusto.

Kaarina Kaikkonen julkisti teoksensa Oppia ikä kaikki Tesoman Kohmankaarella syksyllä 2018.

Finlayson Art Arean juhlavuoden kesänäyttely avautuu heinäkuun 4. päivä lauantaina. Ketonen kertoo, että näyttelyn saliripustukset tehdään juhannuksen jälkeisellä viikolla.

Finlaysonin kirkkoon tulee Henrietta Lehtosen videoteos. Lehtonen suunnittelee teoksia myös Media 54 -rakennuksen tyhjiin liikehuoneistoihin.

Finlayson Art Arean perinteiset katumaalaukset tehdasalueella ovat jo käynnissä. Tapahtumajohtaja Ketonen sanoo, että halukkaat pääsevät mukaan maalaamaan myös tänä kesänä, vaikka yhteisiä maalauspäiviä ei ole voitu koronan takia järjestää.

Katumaalaukset etenevät eri puolilla tehdasaluetta nyt aina, kun aurinko paistaa. Maalareilta voi kysyä, pääseekö teokseen jättämään oman kädenjälkensä.

Lue lisää:Kohmankaaressa juhlittiin tänä syksynä jo toista suurta julkista taideteosta – Yhtä kansanviisautta Kaarina Kaikkonen ei kuitenkaan uskonut tesomalaisten kestävän

Lue lisää:Kuuluisat miesten pikkutakit tulevat taas – nyt Tampere-taloon

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: