Miten taiteen hinta määräytyy ja kenen taidetta kannattaa nyt ostaa? - Kulttuuri - Aamulehti

Taidekauppias kertoo, millaisia tauluja kannattaisi maalata ja miten taiteen hinta määräytyy – Maallikko ei välttämättä näe eroa arvokkaan ja edullisen teoksen välillä

Ten Art –taidekaupan yrittäjä Jani Saikkonen on taidekauppias kolmannessa polvessa. Hänen isoisänsä siirtyi hämeenkyröläisestä kyläkauppiaasta lempääläläiseksi taidekauppiaaksi 70 vuotta sitten. Kulkiessaan pienenä isänsä mukana taidekaupoilla Jani Saikkonen on istunut taiteilija Eero Nelimarkan polvella ja lisäillyt kodin seinällä olleeseen Laura Järnefeltin tauluun omia piirroksiaan.­

14.8.2018 9:34 | Päivitetty 17.8.2018 10:23

Miten taiteen hinta määräytyy? Miksi joku maalaus on kallis ja toinen halpa?

Taidekauppias Jani Saikkonen kuulee Ten Art –taidekaupassaan Lempäälässä tämän tästä hämmästelyjä siitä, miksi joku maalaus maksaa niin paljon ja jokin toinen taas niin vähän.

–On tauluja, joita saa parilla kympillä ja tauluja, jotka maksavat parikymmentätuhatta. Maallikko ei välttämättä näe eroa.

Kuolema voi nostaa työn arvoa

Saikkonen sanoo, että joskus hinta määräytyy omia, mystisiä polkujaan. Joskus hintaa nostaa esimerkiksi se, että taiteilijan töitä ei synny enää lisää.

Saikkosen mukaan näin kävi esimerkiksi taidekeskus Salmelan Vuoden nuoreksi taiteilijaksi vuonna 2000 valitun Ilkka Lammin töille. Hänen arvostuksensa oli hyvässä nosteessa, kun hän hukkui vuonna 2000.

–Hänen töidensä arvo oli silloin noin 3 500 markkaa, mutta hänen kuolemansa jälkeen hänen työstään on maksettu jopa 77 000 euroa.

Pyysimme viittä Lempäälän Ideaparkin asiakasta arvaamaan kolmen maalauksen hintaa. Katso, kuinka hyvin arvaukset osuivat oikeaan:

Videolla esillä olivat Terry Laakson 600 euron naivistinen öljyvärimaalaus, Heikki Sjöstedtin 50 euron akvarelli alastomasta naisesta ja Pekka Halosen 17 000 euron öljyvärimaisema.

Tietynlaiset maisemat myyvät

Jani Saikkosen mukaan suuri osa suomalaisista on kiinnostuneita kuvataiteesta ja haluaa hankkia sitä, mutta paljon on heitäkin, joiden kotona ei ole yhtään taulua.

–He ostavat kyllä 3 000 euron television, mutta eivät 3 000 euron maalausta.

Saikkosen mukaan ihmisten makumieltymykset vaihtelevat paljon. Vanhempi polvi pitää tyypillisesti maisemamaalauksista, mutta nuorempien voi olla vaikea sovittaa niitä kotiinsa Ikea-huonekalujen keskelle. He haluavat väriä ja iloisuutta.

–Jos taiteilija haluaisi maksimoida työnsä menekin, hänen kannattaisi maalata latomaisema tai rantamaisema, jossa on mökki ja vene, ja saunan piipusta nousee savu. Monet haluavat nähdä seinällään sen paikan, jossa he haluaisivat olla.

Taidekauppias Jani Saikkonen sanoo, että jos kuvataiteeseen sijoittaa 500 euroa, sillä saa jo paljon valinnanvaraa. Jos taiteeseen on laittaa 5 000 euroa, pääsee kiinni jo Suomen taiteen kultakauden taiteilijoihin, kuten Pekka Haloseen ja Eero Järnefeltiin.­

Taiteen arvo usein nousee

Saikkonen nimeää asiakkaidensa pitävän nyt muun muassa enkelimaalauksistaan ja fantasia-aiheistaan tunnetusta Ulla Kauhasesta ja naivistista töistään tunnetusta Terry Laaksosta.

Myös Juhani Palmu on Saikkosen mukaan uudelleen nosteessa.

–Palmu ei nyt maalaa eli töitä ei synny lisää.

Kasvomaalauksistaan tunnettu Kuutti Lavonen on hänkin hyvin kysytty.

–Myös nuoriin taiteilijoihin kannattaa sijoittaa. Heidän töilleen tulee yleensä lisää hintaa, kun he saavat nimeä.

Saikkosen mielestä taide on turvallinen sijoitus. Jos ostaja tai perikunta haluaa palauttaa teoksen vaikka vuosienkin päästä, hänen liikkeensä hyvittää teoksesta maksetun hinnan vaihdossa johonkin toiseen teokseen.

–Olemme uskaltaneet näin tehdä, koska taiteen hinta on perinteisesti aina noussut.

Taidekauppias Jani Saikkonen ostaa töitä taiteilijoilta itseltään, taidekaupan asiakkailta, huutokaupoista ja joskus kuolinpesistäkin. –Maalauksen tietää ainakin silloin olevan varmasti aito, kun taiteilija itse tai hänen valtuuttamansa edustaja myy sitä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?