Metson musiikkiosasto täyttää 60 vuotta - Kulttuuri - Aamulehti

Metson musiikkiosasto täyttää 60 vuotta – tässä Aamulehden tallentamia muistoja levyjen, nuottien ja soitinten keskeltä

Vinyylit tekivät paluun pääkirjasto Metson musiikkiosastolle Tampereelle vuonna 2013. Musiikkiosaston kirjastonhoitaja Juhani Koivisto valitsi tuolloin Metson kokoelmaan muun muassa 22-pistepirkon Big Lupun.

5.11.2018 8:57

Vuonna 1958 Tampereella tehtiin historiaa, tarkemmin sanottuna Tammelan kaupunginosassa. Tammelan sivukirjastoon avattiin huone, jossa saattoi uppoutua nuotteihin ja musiikista kertovaan kirjallisuuteen. Mikä vallankumouksellisinta, huoneessa saattoi myös kuunnella äänilevyjä.

Tammelan sivukirjaston musiikkihuone oli ensimmäinen yleisen kirjaston musiikkiosasto Suomessa.

Tuolloin oma ihmisen musiikkikiinnostus kuului myös osaston muille asiakkaille, koska kuulokkeita ei levyjen kuuntelussa aluksi ollut tarjolla. Musiikki virtasi ja hurmasi kaiuttimista. Kuulokkeet saatiin käyttöön vasta myöhemmin.

Levyt ja levysoittimet olivat Tammelan sivukirjastossa pyhiä. Niihin eivät asiakkaat saaneet koskea, ainoastaan kunnianarvoisat kirjastonhoitajat. Kun heidän käsiensä kautta kaiuttimista alkoi kuulua Mozartin Requiem, päästiin lähelle pyhää kokemusta.

Vuonna 1965 musiikkiosasto muutti Vanhalle kirjastotalolle Keskustorille. Tuolloin musiikkiosaston tilat moninkertaistuvat ja musiikinkuuntelu osastolla kiihtyi huomattavasti. Vielä piti kymmenen vuotta punnita seuraavaa suurta kysymystä: voisikohan äänilevyjä lainata samalla tavalla asiakkaille kuin kirjoja?

Musiikkiosasto alkoi viimein vuonna 1975 lainata vinyylilevyjä osastolta ulos. Tämä muutti merkittävästi musiikkiosaston toimintaa ja luonnetta.

Nykyiselle paikalleen Reima ja Raili Pietilän suunnittelemaan uuteen pääkirjasto Metsoon musiikkiosasto muutti heti arkkitehtonisen ihmeen valmistuttua vuonna 1986. Tästäkin musiikkiosasto on ponnekkaasti parantanut tarjontaansa ja palveluitaan.

Kerttu Suonpää käytti vuonna 2008 musiikkiosaston harjoitustilaa monta kertaa viikossa. Hän treenasi tuolloin laulua ja klarinetin soittoa.

Upeimpia musiikkiosaston innovaatioita ovat instrumenttien lainaaminen asiakkaille sekä osaston elävät musiikkitapahtumat, jossa laulaja-lauluntekijät kertovat musiikistaan ja sen työstämisestä.

Vuonna 2015 Kirjastonhoitaja Ilona Heinonen laittaa ukuleleja laatikkoon esille musiikkiosastolle. Musiikkiosastolle oli juuri hankittu kolme ukulelea, akustinen kitara ja djembe-rumpu. Soittimien laina-aika on kaksi viikkoa ja asiakkaat voivat myös varata niitä. Soittimia voi kokeilla ja käyttää Metson soittohuoneissa, jollei halua viedä soitinta kotiin.

Ukuleleä ei tarvinnut opetella soittamaan itsekseen. Vuonna 2016 Outi Koivuniemi opetti ukulelen soittoa musiikkiosastolla.

Maanantaina 5.11. klo 16.30 alkaa 60-vuotisjuhla. Juhlan starttaa Teosto-palkittu laulaja-lauluntekijä Mikko Joensuu. Artistia haastattelee kirjastonhoitaja Juhani Valkama, sen jälkeen on osastolla vuorossa Joensuun live-esiintyminen. Juhlaohjelma jatkuu launtaihin saakka.

Tampereen kaupunginkirjasto kerää musiikkiosaston juhlan kunniaksi asiakkailta muistoja, tarinoita ja kuvia musiikkiosastosta vuosikymmenten varrelta Metson musiikki ja lehdet -osaston Facebook-sivulla, Piki-verkkokirjastossa sekä paikan päällä musiikkiosastolla 11. marraskuuta asti.

Tutkija Olli Löytyn ajatuksesta syntyi vuonna 2014 kirja Sinfoniaanisin terveisin. Tampereen pääkirjaston musiikkiosasto oli tärkeä paikka Olli Löytylle, kun hän alkoi perehtyä klassiseen musiikkiin. Metsosta löytyi niin levyjä kuin asiantuntevaa opastustakin.

Elävimmät muistelut julkaistaan Metson some-kanavilla. Muistojaan jakaneiden kesken jaetaan myös lippuja kiinnostaviin konsertteihin ja esityksiin Tampereella syksyn ja ensi vuoden aikana.

Aamulehti onnittelee musiikkiosastoa ja jakaa juhlan kunniaksi tässä muutaman Aamulehden valokuvaajien tallentaman muiston leyvjen, nuottien ja instrumenttien keskeltä.

Nicolas Kivilinna elementissään musiikkiosastolla vuonna 2015. Kivilinna on lauluntekijä, joka sai kirjeen itse paavilta.

Metson Musiikkiosasto juhlii 60 vuottaan

Maanantai 5.11. klo 16.30: Teosto-palkittu laulaja ja lauluntekijä Mikko Joensuu esiintyy soolona pääkirjasto Metson musiikissa. Ennen live-osuutta artistia haastattelee kirjastonhoitaja Juhani Valkama.

Tiistaina 6.11. klo 15–20: Kirjaston e-musiikkipalvelut esittelyssä musiikkiosastolla. Pysähdy selailemaan Naxos Music Libraryn valikoimaa yhdessä musiikkiosastolaisten kanssa, kuuntele parhaat musiikkijulkaisut striiminä omalta laitteeltasi tai katso oopperoita ja orkesteriesityksiä Naxos Video Librarysta. Löytöretkelle ohjaavat kirjastonhoitaja Ilona Heinonen ja tietopalvelusihteeri Marjaana Hietala.

Torstaina 8.11. klo 15.30: Tampere-talossa kuultavan Carmina Burana -konsertin solisti Tuuli Takala kertoo teoksesta sekä Tampere-talon ja Tampere Filharmonian yhteistuotannosta. Sopraano Tuuli Takalaa haastattelee kirjastonhoitaja Lea Tastula.

Lauantaina 10.11. klo 14: Tampereen kaupungin kirjastotoimenjohtaja Tuula Martikainen (1986–2006) ja Metson musiikkiosaston osastonjohtaja Pirjo Hakuni (1984–2011) sekä musiikin palvelupäällikkö Jarkko Rikkilä (2011–2017) keskustelevat Tampereen musiikkikirjastotoiminnan historiasta. Keskustelua johtaa kirjastonhoitaja Juhani Koivisto.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Tampereen pääkirjasto Metson musiikkiosasto löytyy Metson toisesta kerroksesta, osoitteesta Pirkankatu 2.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos