Irja Lastunen oli Pispalan kuningatar ja antiikkikauppias - Kulttuuri - Aamulehti

Pispalan kuningatar Irja Lastunen oli legenda, jonka elämää varjosti murhatragedia – Hän keräili romua ja myi ikoneja taiteilijoille aikana, jolloin antiikkia ja kierrätystä ei vielä osattu arvostaa

Ennen kuin opiskelijat, taiteilijat ja varakkaat löysivät Pispalan, työläiskaupunginosan maineen laita oli vähän niin ja näin. Noina vuosikymmeninä Pispalan valtatietä hallitsi valtiatar, jolla oli kaupungin ”hienoin huvila ja upein veranta”, vaikkei rakennukseen vettä tullutkaan.

Irja Lastusta on kuvattu hienostonaiseksi ja vinttikulttuurin puolustajaksi. Toisaalta hän oli kuin takavuosien Pispala, karkea ja karu. – Irjasta sanottiin, että hän oli Pispalan kuningatar. Hän oli näyttävä nainen, jolla oli upea musta tukka, paljon koruja ja röyhelöinen silkkipusero. Reippaasti hän käveli pää pystyssä sivuilleen katsomatta, Lastusen taloon 1980-luvulla taidekaupan perustanut Rauno Viinikka sanoo.

14.9.2019 7:24 | Päivitetty 16.9.2019 11:34

Aamulehti

Antiikkikauppias Irja Lastunen oli komea nainen.

Pitkään eläneet muistavat vieläkin hänen ylvään kulkunsa Pispalan valtatien alusta Winterinmutkaan ja takaisin. Mukana oli usein koira tai kaksi. Tavallista Pispalan sälliä Irja ei vilkaissutkaan, mutta tiesi kyllä hyvin, että hänet huomataan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: