Tampereen elokuvajuhlien Grand Prix meni mangrovesoille Kolumbiaan – Angelo Faccinin ja Guille Isan Dulce-dokumentti kertoo ilmastonmuutoksen vaikutuksista pienen kolumbialaistytön elämään - Kulttuuri - Aamulehti

Kiitos palkinnosta, Tampere, olen viimeisilläni raskaana! – Tässä ovat Tampereen elokuvajuhlien voittajat

Corina Schwingruber Ilić vilkutti Tampereen elokuvajuhlien palkinnonjaon yleisölle elokuvateatteri Plevnan kankaalla iloisesti Sveitsistä. Hänen parhaan dokumentin palkinnon voittanut elokuvansa All Inclusive kuvaa loistoristeilijän absurdia elämää.

10.3.2019 18:45

Tampereen elokuvajuhlien sunnuntaina palkituissa töissä näkyi iso huoli länsimaisista kulutustottumuksista, luonnon kohtelusta ja demokratian rapautumisesta.

Festivaalin häiritsevin elokuva oli parhaan dokumentin palkinnon voittanut sveitsiläiselokuva All Inclusive. Se kuvaa loistoristeilijän elämää ja huvituksia hyvin mustalla huumorilla. Loistoristeilijän matkustajat järjestävät muun muassa laivan uima-altailla ylipainoisten miesten vatsallehyppäämiskisan ja loistoravintoloissa tanssitaan letkajenkkaa.

Elokuvan ohjaaja Corina Schwingruber Ilić ei päässyt paikalle 1 500 euron palkintoa ja Suudelma-patsasta vastaanottamaan, mutta hyvästä syystä.

–Olen nähkääs viimeisilläni raskaana, enkä saa lentää, Schwinburger vilkutti videotervehdyksessään Sveitsistä.

Pääpalkinto, Grand Prix, 5 000 euroa ja iso Suudelma-patsas, meni sekin dokumentille. Angelo Faccinin ja Guille Isan Dulce kuvaa kolumbian mangrovesoilla asuvaa yhteisöä, johon kuuluva pieni tyttö opettelee uimaan. Ilmastonmuutoksen myötä hänen kotitilansa vuorovesivaihtelut ovat muuttuneet entistä rajummiksi ja tytön äiti tähdentää, että tässä kylässä jokaisen on pakko oppia uimaan. Voittajaelokuvan kumpaakaan tekijään ei palkintogaalasta yhteyttä saatu.

Romanialaiselle Bogdan Muresanulle Tampereen elokuvafestivaalin johtaja Jukka-Pekka Laakso sen sijaan pääsi soittamaan kahteen kertaan yleisön edestä.

Muresanun Cadoul de Craciun kuvaa romanialaisperhettä juuri ennen Romanian diktaattori Nicolae Ceausescun vallasta syöksemistä ja ampumista vuonna 1989. Perheen pieni poika on kirjoittanut joulupukille myös isänsä toiveen, että Setä-Nic kuolisi. Isälle syntyy pojan postittamasta toivekirjeestä paniikki ja paranoia, joka johtaa älyttömiin tekoihin.

Adrian Vancica näyttelee sattuvasti poikansa joululahjatoiveesta Ceucescun Romaniassa riehaantuvaa perheenisää. Bogdan Muresanun Cadoul de Craciun voitti parhaan fiktioelokuvan palkinnon Tampereen elokuvajuhlilla.

Elokuva muistuttaa hyvin maanläheisellä tavalla, miten tärkeää demokratia ja siitä huolehtiminen on. Elokuva voitti kansainvälisen kilpailun yleisöpalkinnon, Tampereen palkintoehdokkuuden European Film Awards 2019 -kilpailussa sekä parhaan fiktioelokuvan palkinnon.

Elokuvajuhlien kansainvälisessä kilpailussa Anna Paavilaisen mainio Kaksi ruumista rannalla -elokuva ylsi kunniamainintaan parhaan fiktion sarjassa. Näyttelijä Laura Birnin ja Anna Paavilaisen kirjoittama elokuva on räävittömän hauska kuva nuoremman nykynaisen, vanhemman perinteisen naisen ja patriarkaatin väleistä. Se onnistuu kumartamaan myös Blade Runner -elokuvalle.

Laura Birn esittää Anna Paavilaisen Kaksi ruumista rannalla -elokuvassa naista, joka tahtoo kaataa patriarkaatin, mutta huomaa jatkuvasti asettuvansa kuitenkin miesten himon kohteeksi. Elokuva sai kunniamaininnan Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisessä kilpailussa.

Renkaanjälkiä asfaltilla

Festivaalin kotimaisen kilpailun riemukkain elokuva oli Tinja Ruusuvuoren dokumentti Untitled (Burned Rubber on Asphalt, 2018). Siinä syrjäisen pohjoisen kylän asfalttielle syntyy poltetun kumin jälkiä. Kyläläisille renkaan jäljistä asfaltilla on kasvanut taiteellinen arvoitus ja harrastus. Kukaan ei tunnu tietävät, kuka kumia teillä polttaa, mutta naapurikylästä ainakin löytyy voimakasmoottorisilla audeilla ja bemareilla ajava poikakerho.

Laura Birn esittää Anna Paavilaisen Kaksi ruumista rannalla -elokuvassa naista, joka tahtoo kaataa patriarkaatin, mutta huomaa jatkuvasti asettuvansa kuitenkin miesten himon kohteeksi. Elokuva sai kunniamaininnan Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisessä kilpailussa.

Elokuva muistuttaa, että taiteellinen ilmaisu voi olla mitä tahansa, vaikka kumia asfaltilla. Untitled voitti pääpalkinnon alle 30-minuuttisten elokuvien sarjassa, opiskelijapalkinnon sekä Tampereen ehdokkuuden Eurooppalaisen lyhytelokuvan yleisöpalkinnon saajaksi.

Yli 30 minuuttisten kotimaisten elokuvien sarjan voitti Arthur Franckin Olliver Hawk, dokumentti hypnotisoija Olavi Hakasalosta. Hän oli valmis tekemään kaikkensa noustakseen politiikan huippunimien joukkoon, mutta joutuikin vuonna 1980 oikeuteen petoksesta syytettynä.

Tinja Ruusuvuoren mainio elokuva Untitled (Burned Rubber on Asphalt, 2018) kuvaa pohjois-norjalaisen kylän teiden arvoitusta. Kuka täällä oikein kumia tien pintaan polttaa? Elokuva voitti pääpalkinnon alle 30-minuuttisten elokuvien sarjassa, opiskelijapalkinnon sekä Tampereen ehdokkuuden Eurooppalaisen lyhytelokuvan yleisöpalkinnon saajaksi.

Tia Kouvon fiktioelokuva Mummola voitti alle 30-minuuttisten kotimaisen sarjan. Tuomariston mukaan “nokkelasti rajattua tragikomediaa jokaiselle tutusta kokemuksesta vahvistaa kuiva huumori ja erinomaisesti orkestroitu ensemble, jonka jokaisen esiintyjän koominen ajoitus osuu kohdilleen”.

Molenbeekin pienet pojat

Reetta Huhtasen dokumentti Aatos ja Amine voitti sekä kirkon mediasäätiön palkinnon että kotimaisen kilpailun erikoispalkinnon. Siinä Euroopan jihadistien keskukseksi nimetyssä Brysselin Molenbeekin kunnassa 6-vuotiaat pojat, Aatos ja Amine, leikkivät keskenänsä kunnes läheisellä metroasemalla räjähtää pommi. Elokuva on silti mitä inhimillisin kuva uskontojen yhteiselosta.

Elokuvajuhlien rahallisesti arvokkaimman tunnustuksen, 10000 euron Risto Jarva -palkinnon voitti Milja Viidan upea dokumentti Eläinsilta U-3033. Se on kiusaannuttavan kaunis kuva eläimille moottoritien yli rakennetusta kulkusillasta. Sen liepellä tapaamme peuroja, hirviä, jäniksiä, supeja. Niihin verrattuna moottoritietä tuiskussa kiitävät autot ovat kuin ulkoavaruuden olentojen aluksia.

Varaa kunnon kameraan

Elokuvajuhlien innostavin palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa. Kultainen varjo -palkinto antaa elokuvantekijöille 20 000 euron lahjakortin kunnon kameroiden ja elokuvakaluston vuokraamiseen. Palkinto meni kuvaaja Jussi Eerolalle, jonka kameranjälki on kaikki Patrik Söderlundin elokuvassa Valtakunnat.

Kuvaaja Jussi Eerola ja ohjaaja Patrick Söderlund voittivat Tampereen elokuvajuhlilla uuden Kultainen varjo -palkinnon elokuvallaan Valtakunnat. Sillä voi vuokrata kunnon elokuvakalustoa 20000 eurolla.

Ensi vuonna Tampereen elokuvajuhlat järjestetään 50. kerran. Juhlafestivaali starttaa 4.3.2020.

Voittajat

Grand Prix: Angello Faccinin ja Guille Isan dokumentti Dulce (USA, Kolumbia, Peru 2018).

Paras fiktio, yleisöpalkinto ja EFA-ehdokkuus: Bogdan Muresanun Cadoul de Craciun (Romania 2018).

Animaatio: Jon Frickey: Neko No Hi (Saksa, Japani 2018).

Dokumentti: Corina Schwingruber Ilić: All Inclusive (Sveitsi 2018).

Kunniamaininta: Anna Paavilainen: Kaksi Ruumista rannalla (2019).

Kotimainen kilpailu

Alle 30-minuuttiset, opiskelijapalkinto, ehdokkuus EFA: yleisöpalkintoon: Tinja Ruusuvuoren dokumentti Untitled (Burned Rubber on Asphalt, 2018) (2019).

Erikoispalkinto: Tia Kouvon fiktio Mummola (Suomi, Ruotsi 2018)

Yli 30-minuuttiset: Arthur Franckin dokumentti Olliver Hawk (2018).

Erikoispalkinto ja kirkon mediasäätiön palkinto: Reetta Huhtasen dokumentti Aatos ja Amine (2019).

Risto Jarva -palkinto: Milja Viidan dokumentti Eläinsilta U-3033 (2018).

Kultainen varjo -kalustovuokrapalkinto: Patrik Söderlund ja Jussi Eerola elokuvasta Valtakunnat (2018).

Nuorisotuomariston palkinto: Lauri-Matti Parppein fiktiivisen elokuvan Hiljaa kuin murhaajat (2019).

Yleisöpalkinto: Janne Tanskasen ja Ville Asikaisen dokumentti Tee se itse -elämä: Combat Rockin tarina (2019).

Uusi kino -palkinto: Emma Similän fiktio Äiti moppaa (2018).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos