Rammsteinin keikat: Kun artisti nousee lavalle, keikkajärjestäjät pohtivat jo esityksen purkamista, tältä Ratinassa näyttää nyt - Kulttuuri - Aamulehti

Kun artisti nousee lavalle, keikkajärjestäjät pohtivat jo esityksen purkamista, tältä Ratinassa näyttää nyt – Rammsteinin keikat ovat massiivisia: ”Valot näkyvät varmasti kaupungin laitamille asti”

Järjestäjä pitää Rammsteinin konserteissa poikkeuksellisena niiden valtavaa tuotantoa. Projektipäällikölle palkitsevaa työssä on nähdä yleisön reaktio konserteissa.

Projektipäällikkö Iina Maula tietää, että Rammstein-konsertit istuvat Tampereelle hyvin. – Keikasta tulee hieno, kun on historiallinen stadionympäristö.

8.8.2019 7:04

Aamulehti

Rammsteinin tuplakonsertteja järjestävän Fullsteamin projektipäällikkö Iina Maula tekee nyt pitkää päivää.

Yhtyeen ensimmäinen konsertti on Ratinassa stadionilla perjantaina, joten projektipäällikkö ehtii järjestelyjen ohella käymään hotellissa muutaman tunnin unilla.

Keikkajärjestelyt

Artistin tuotannon rekkoja tulee paikalle yli 80.

Konserttienaikaiset työntekijät mukaan laskettuna järjestelyissä on mukana työntekijöitä jopa 1 000.

Stadionilla peitetään kenttää levyillä reilusti yli 8 000 neliömetriä.

Konsertteihin tulee kävijöitä päiväkohtaisesti noin 32 000

Vessoja yleisölle on yli 350.

Konsertti alkaa tämänhetkisen tiedon mukaan noin kello 20.30 ja päättyy ennen kello 23.

Eikä ihme, sillä työtä riittää. Järjestäjän näkökulmasta poikkeuksellisinta Rammsteinin konserteissa on massiivinen tuotanto ja konsertin show. Artistin tuotanto saapuu paikalle yli 80 rekalla.

– Kun Ratinassa ollaan, täällä on yksi tunneli, jonka läpi kaikki tavara pitää saada tänne kentälle, Maula sanoo.

Massiivisuutta luo esimerkiksi iso ja näyttävä lava, joka on rakennettu ihka aidosta raudasta. Pelkästään pyrotekniikkaa ja valoja on valtavasti.

– Valot näkyvät varmasti kaupungin laitamille asti konsertti-iltana.

Harvinaista herkkua

Näin suuret konsertit eivät ole Suomessa yleinen näky. Toinen iso tuplakonsertti tänä kesänä oli Helsingissä Malmin lentokentällä, jossa esiintyi Ed Sheeran.

– Ei stadionin kokoluokan konsertteja eikä varsinkaan tuplakonsertteja kovin montaa vuodessa yleensä nähdä, Maula sanoo.

Suuri tuotanto ottaa aikansa. Keikkapaikkaa on aloitettu rakentamaan viikkoa ennen ensimmäistä konserttia, mutta koko tapahtuman järjestelyt on aloitettu jo ennen kuin itse konsertti on tullut myyntiin.

Pienellä tiimillä töitä konserttien eteen on tehty jo kuukausia. Ennakkoon tehdään konserttien suunnittelutyötä, lupahakemuksia ja järjestelytyötä. Järjestäjän tehtäviin kuuluu suunnitella esimerkiksi yleisön saapuminen alueelle, konsertin markkinointi ja yleisölle tarjottavat palvelut. Fullsteam järjestää konsertit yhteistuotannossa Nelonen Media Liven kanssa.

Projektipäällikkö Iina Maula ja taustalla Ratinan stadionille pystytetty lava, joita Rammsteinin kiertuueella on aikataulujen vuoksi käytössä kaksi.

Cheek ei unohdu

Aiemmin Maula on huolehtinut keikkajärjestelyistä muun muassa tänä kesänä Ed Sheeranin konserteissa ja viime vuonna hän oli projektipäällikkönä Cheekin viimeisellä kiertueella jäähallikiertueella, festivaaleilla ja viimeisissä konserteissa Lahden mäkimontussa.

Molemmat tuotannot ovat olleet hänelle unohtumattomia.

– Cheekin mäkimontun viimeiset konsertit olivat tuotannollisesti haastavat ja siinä oli paljon suuria tunteita, kun oli meille tärkeän artistin viimeisistä konserteista kyse.

– Toisaalta kokemus, jota ei hevillä unohda, oli Ed Sheeran ja 108 000 ihmistä Malmin lentokentällä, kun se oli ensimmäisen kerran konserttikäytössä.

Lopputulos palkitsee

Perjantaina on luvassa Maulalle työn palkitsevin hetki, kun hän näkee yleisön valmiissa konsertissa.

– Kun konsertti on käynnissä ja show pyörii, näkee yleisön reaktiot ja saa olla osana tuottamassa uskomatonta ja unohtumatonta kokemusta heille.

Konsertin aikana järjestäjän katse suuntautuu jo tulevaan. Tuotannon aikataulut ovat niin tiiviitä, että henkilökunta menee jo seuraavassa vaiheessa, kun artisti on nousemassa lavalle.

– Konsertin aikana jo valmistaudumme siihen, että purku lähtee käyntiin, kun asiakkaat poistuvat alueelta.

Sitä ennen lopputulosta ehtii silti vilkaista.

– Kovasti odotan sitä, että ehdin muutaman kappaleen kuulemaan Rammsteinin massiivisesta tuotannosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut