Yhtiöistä osinkoja koko kaupunkia hyödyttämään - Kulttuuri - Aamulehti

Yhtiöistä osinkoja koko kaupunkia hyödyttämään

Tampereen kaupungin omistajapolitiikan terästäytyminen näkyy ennätyssuurena osinkotulona tytär- ja osakkuusyhtiöistä.

14.7.2019 7:16

Tampereen kaupunki on tiukentanut omistajaohjaustaan tytär- ja osakkuusyhtiössään.

Taloudellisissa vaikeuksissa kamppaileva kaupunki laati viime vuonna tasapainottamisohjelman, ja siinä yhdeksi merkittäväksi tulonlähteeksi nostettiin tytär- ja osakkuusyhtiöiden osingot.

Viime vuonna yhtiöt maksoivat nettotuloksestaan 29,3 miljoonan euron osingot. Se on uusi ennätys (AL 12.7.).

Osinkopotti on lyhyessä ajassa kymmenkertaistunut. Vuonna 2010 osinkosumma oli noin 3,2 miljoonaa euroa. Hyvää kehitystä selittää yhtiöiden kasvanut ja kohentunut liiketoiminta, mutta myös uusien maksajien mukaan tulo. Kaupunki on yhtiöittänyt liikelaitoksia.

Useat yhtiöt ovat vuosien varrella kerryttäneet vahvat taseet, joita kaupunki nyt hyödyntää, osittain kovalla kädellä.

Tampereen sähkölaitos määrättiin maksamaan viime vuoden tuloksestaan ylimääräinen viiden miljoonan euron osinko. Pirkanmaan jätehuolto oy joutui ensimmäisen kerran osingonmaksajaksi.

Kaupunki päätti laittaa myös omistamansa vuokra-asuntoyhtiöt maksamaan osinkoa. Esimerkiksi Tampereen vuokra-asunnot oy:n liiketoiminta on hyvin kannattavaa. Yhtiö teki 19,8 miljoonan euron liikevaihdolla 3,7 miljoonan euron nettotuloksen.

Osingonmaksun seurauksena yhtiön vuokralaisten maksamasta vuokrasta osa päätyy kaupungin kassaan. Tähän mennessä liiketoiminta on lihottanut vain yhtiön tasetta, johon on kertynyt muhkea 24 miljoonan euron potti.

Yhtiö voi perustella tilannetta sillä, että varoja tarvitaan asuinrakentamiseen. Kaupunkilaiset voivat ajatella, että kaupunki on sijoittanut yhtiöön veronmaksajien rahoja, ja on oikeutettu saamaan sijoitukselleen vastinetta.

Kaupungin terästäytynyt omistajaote on perusteltu, mutta siihen tarvittiin talousahdingosta ylös pyristely. Taseissa muhivat varat on hyvä saada liikkeelle uuteen toimintaan.

Samalla kaupunki joutuu vuokra-asuntoyhtiöiden ja muiden taloustaloisiin kiedottujen yhtiöiden kohdalla tasapainottelemaan sen suhteen, kuinka paljon yhtiöistä voidaan osinkoa ottaa.

Viisas omistaja huolehtii siitä, että yhtiöt kykenevät investointeihin jatkossakin. Yhtiöille osingonmaksu ei saa olla syy nostaa taksojaan. Liiketoiminta on pidettävä iskussa muilla keinoilla. Yhtiöille asetetut osinkotavoitteet ovat kelpo ohjauskeino.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: