Jyrki Kangas oli tuhansien ideoiden mies - Kulttuuri - Aamulehti

Torstaina kuollut Jyrki Kangas oli tuhansien ideoiden mies

Jyrki Kangas vuonna 2014: "Miten onkin, kertaan vielä toivomukseni: Think BIG!"

Kankaan visioissa Porin kaupunki olisi voinut näyttää tällaiselta vuonna 2030. "Pori New City" eli Kankaan esittelemä Master Plan on visualisoitu yhdysvaltalaisen GDS Architect -toimiston avulla.

28.2.2020 12:30 | Päivitetty 28.2.2020 20:13

Torstaina kuollut Jyrki Kangas jää historiaan paitsi Pori Jazz -toiminnastaan, myös valtavana ideapankkina ja kaupunkikuvavaikuttajana. Kankaan luomisenergia oli niin vimmainen, että hänet otettiin vuonna 2014 esimerkkihenkilöksi eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan julkaisuun "Innostunut yhteiskunta". Jyrki Kangas oli julkaisussa esimerkki innostuneesta yksilöstä.

Vaikka Kangas uudisti itse festivaalia vuosittain, ulottui ideointi koko kaupunkiympäristöön. Mielikuvituksellisimmasta päästä oli Yyteriin sijoitettava köysirata ja matkailijoiden houkuttelu vaikkapa kamelikyydein. Kirjurinluodon lähelle hän ideoi matkailukohteeksi Mini-Lapin poroineen.

Laajin Kankaan ideoista oli vuonna 1984 julkaistu ajatus Poriginallandista. Poriginallandin idea oli luoda Kirjurinluodosta eräänlainen lokalisoitu Disneyland hotelleineen. Tarkoitus oli tarjota "kokonaiselämys" kaikkina vuodenaikoina. Poriginalland-ajattelun jäljiltä Kirjurinluodon konserttiareenahanke toteutui vuonna 2001. Hanke osoittautui valtavaksi menestykseksi, jota on kopioitu myös muualle.

Kangas halusi Kirjurinluodon lisäksi koko kaupungin elävämmäksi. Samaan Poriginalland-ideointivuoteen ajoittui Cafe jazzin lunastaminen ja kunnostaminen Porin Etelärannasta. Cafe Jazzin viereen saatiin Pori jazzin toimisto ja taidegalleria Poriginal-galleria.

Kankaan ja hänen tiiminsä ennakkoluulottomuus oli pohjana myös Porin Puuvillan alueen renessanssille. Pori Jazzin toimiston muutto entisen puuvillatehtaan vähälle käytölle jääneeseen vanhaan kompleksiin avasi puuvillan alueen suosion myöhemmin niin yliopistokeskuksen kuin kauppakeskuksen sijaintipaikkana.

Kankaan ideoinnin ponnin ei ollut vain satakuntalaisella maaperällä, vaan hänen verkostoitumisensa ja yhteytensä olivat kovalla kansainvälisellä tasolla jo ennen kuin verkostoitumisesta edes puhuttiin. Kyseessä oli pioneerityö niin Pori Jazzin kuin Porin kaupunginkin hyväksi.

Tältä näytti Porin jokimaisema Jyrki Kankaan Pori New City -visiossa.

Vuonna 2013 Kangas osallistui ahkerasti Porin kaupungin kehittämiskeskusteluun, jonka yksi ponnin oli Porin keskustassa sijaitsevan Porin oluttehtaan alueen rakentaminen. Hänen mielestään koko kaupunkialueelle piti olla Master Plan, eli se suuri suunnitelma siitä, mitä Pori voisi olla vuonna 2030. Ýhdessä yhdysvaltalaiskontaktiensa kanssa Kankaan ideoima Master Plan kertoi Pori New Citystä.

Suunnitelma käsitti muun muassa kampusalueen Seikun sahan taakse sekä puurakentamisteknologiakeskuksen sahan yhteyteen. Suunnitelmassa oli muun muassa usean kerrostalon kokoinen arkkitehtonisesti upea keskusrakennelma, jossa voivat yhtä aikaa toimia vaikkapa terveydenhoito, kauppa, koulutus ja palvelut.

Koko suuren suunnitelman liikenteellisenä ytimenä oli raitiovaunuliikenne keskustan alueella. Kaupunkikuvaa muuttaisi myös riittävästi katettu keskusta, jossa on "kesä talvellakin".

Kankaan mukaan 20-kerroksisia normaalikerrostaloja maailmassa on miljoonia. Yksi 30-kerroksinen maamerkki voisi olla tulevan Porin magneetti.

Pori New City ei lähtenyt toteutumaan. Eniten Kangas oli harmissaan siitä, että oluttehtaan alue eli Karhukortteli alistettiin tiiviille asuinrakentamiselle. Hänen mielestään keskeisen alueen olisi pitänyt palvella paremmin kaupunkilaisia.

Por New City -suunnitelmassa Kirjurinluodon areena on katettu.

Porin kaupungin johdossa Kankaan ideointia arvostettiin erittäin korkealle, mutta myös avoimesti myönnettiin, että ideoista vain osa oli toteuttamiskelpoisia.

– Jyrki Kankaalla oli ainakin sata suurta ideaa. 95 niistä oli toteuttamiskelvottomia Poriin, liian kalliita tai muuten mahdottomia, mutta pari toteutunutta ja muutama toteutumaton olivat maailmanluokan ideoita – sellaisia, joita vain harva pystyy esittämään, kiteytti Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus.

Pori Jazzin isä Jyrki Kangas on kuollut

Itse asiassa Jyrki Kankaan Think Big -ajattelu oli osa hänen taktiikkaansa. Hän ei ollut suuruudenhullu, mutta ymmärsi, että ampumalla kovasti yli, pienempiä asioita saatiin toteutettua. Hän osasi käyttää tätä hyväkseen jo 1970-luvulta lähtien.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos