Hair-kuume valtaa Tampereen: Hair-näyttely avautuu Vapriikissa, Hair-musikaali riemastuttaa - Kulttuuri - Aamulehti

Hair-kuume valtaa Tampereen: Hair-näyttely avautuu Vapriikissa, loppuunmyyty musikaali riemastuttaa Teatterikesässä

Semna Segal esiintyy Hairin nykyesityksessä.

5.8.2019 17:20

Aamulehti

Hair-kuume on vallannut Tampereeen. Loppuunmyyty Hair-musikaali ihastuttaa Teatterikesässä. Nyt kaupunkiin avautuu myös Hair-näyttely.

Elämme Hairin suhteen historiallisia hetkiä, koska nyt elokuussa 2019 tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun tämä maailmankuulu hippimusikaali sai ensi-iltansa Suomessa.

Parikymppisten nuorten muodostama Tampereen Popteatteri räjäytti Hair-pommin ensimmäisessä Tampereen Teatterikesässä 15. elokuuta1969.

Vapriikin näyttelyssä palataan Hairin ja Popteatterin maailmaan, Vesimiehen aikaan.

Rakkaus ja väkivallattomuus

Vuonna 1967 Yhdysvalloissa valmistunut Hair– The American Tribal Love-Rock Musical yhdisti rockmusiikin ja hippiliikkeen ihanteet rakkaudesta, suvaitsevaisuudesta ja väkivallattomuudesta. Hair puhui nuorille näiden omalla äänellä, ihastutti ja ärsytti.

Hair oli aikansa ilmiö, joka levisi nopeasti myös Suomeen. Harrastajapohjalla toiminut Tampereen Popteatteri teki Hairista tuoreen ja nuorekkaan version, joka ei hävennyt maailman suurtuotantojen rinnalla. Musikaalia esitettiin kahden vuoden aikana 250 kertaa.

Seurakunnan näytelmäkerho

Hair oli Popteatterin tunnetuin produktio, mutta harrastajateatteri nousi muutenkin merkittäväksi ilmiöksi ja ylsi katsoja- ja esitysmääriensä perusteella maan suurimpien ammattiteatterien rinnalle. Popteatterin runkona olivat Reijo Paukun vuonna 1966 kokoama tanssiryhmä ja Paukun ohjaama Tampereen ortodoksisen seurakunnan näytelmäkerho.

Toiminnan vakiinnuttua näytelmäkerhosta muodostettiin kiinteästi toimiva harrastajateatteri syksyllä 1968. Tavoitteena oli kasvattaa nuorista teatterin ystäviä ja antaa heille mahdollisuus kokeilla ideoitaan. Popteatterin nuoria yhdisti näyttämisen tarve ja halu tehdä itse. Popteatteri esitti kaikkiaan yksitoista näytelmää. Hairin ohella eniten huomiota sai viimeinen, paljon ennakkokohua aiheuttanut rockooppera Jeesus Kristus – Supertähti.

Vapriikin värikkäässä näyttelyssä Popteatterin ja Hairin kautta kohdataan kokonainen aikakausi, johon mahtui rauhaa, rakkautta, sukupolvikapinaa, hippiyttä, alastomuutta, uutta nuorisokulttuuria.

Näyttely Vapriikin Galleriassa 8.8.2019–5.1.2020. Näyttely täydentää kesäkuussa avautunutta Teatterikaupunki-näyttelyä, joka on esillä 31.1.2021 saakka.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos