Radioarvio: Elämyksellinen matka pelon alkuperän jäljillä – moniulotteisessa dokumentissa pohditaan traumojen vaikutusta elämänvalintoihin - Kulttuuri - Aamulehti

Radioarvio: Elämyksellinen matka pelon alkuperän jäljillä – moniulotteisessa dokumentissa pohditaan traumojen vaikutusta elämänvalintoihin

Moniulotteisessa Kahlittu tahto -radiodokumentissa mies pohtii elämänkulkuaan, pelkojaan ja valintojaan.­

29.3.2020 7:00

Radio Variaatio: Kahlittu tahto

☆☆☆☆ Elämyksellinen, raastavakin matka ihmisen sisimpään. Sellainen on Ylen Radio Variaation Kahlittu tahto -dokumentti, jossa tarinaansa kertoo vapaaksi, aktiiviseksi ja menestyväksi sälliksi itseään luonnehtiva mies. Hänellä piti olla elämän koordinaatit hallussa, mutta silti hän havahtuu päätyneensä "maailman ulkopuolelle."

Mies alkaa tutkia yllättävässä tilanteessa nousseen pelkonsa alkuperää. Hän havainnoi elämäänsä, parisuhteitaan ja valintojaan välillä hyvinkin korkealentoisesti. Seuraa pohdintoja alistumisesta, kidutettujen ja kidnapattujen kohtaloista – heillä ei ole vapaata omaa tahtoa. Uhreiksi joutuvat herkästi sellaiset, joita on kohdeltu lapsuudessaan kaltoin. Näinkö hänellekin on käynyt?

Henna Salakarin käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti herättelee pohtimaan myös ylisukupolvisia traumoja eli vanhempien lapsilleen siirtämiä tunnekuormia, työstämättömiä traumoja, jotka ovat usein ääneen sanomattomia. Onneksi kehän voi ammattiavun turvin myös katkaista.

Äänimaailma on elämys

Alakuloisten pohdintojen ja kiemuraisten mielenmaisemien lomassa kuultava, Katja Kostiasen loihtima äänimaailma on se elämys, joka kuljettaa kuulijaansa luontevasti niin arkipäiväisissä toimissa, veden äärellä, sateessa kuin mielen pelottavissa huoneissa. Äänet ennakoivat väliin tulevaa: kun ovea hakataan vaativasti, siirrytään jo kohta traumojen ydinkokemukseen, pelkoon.

Radio Yle 1 klo 18.00, uusinta 2.4. klo 22.05

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?