Ilkka: Kirjailija Matti Mäkelä on kuollut - Kulttuuri - Aamulehti

Kirjailija Matti Mäkelä on kuollut – Ystävä muistaa hymyn: ”Hän suhtautui kaikkeen aina huumorilla, jopa tähän syöpäänsä”

Kirjailija Matti Mäkelä sairasti maksasyöpää.

Matti Mäkelä Sastamalan vanhan kirjallisuuden päivillä vuonna 2017.

6.8.2019 18:09 | Päivitetty 6.8.2019 20:28

Kirjailija Matti Mäkelä, 68, kuoli tiistaina 6. elokuuta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilkka. Kuoleman vahvisti lehdelle Mäkelän sisar Kaisu Kantelin, ja myöhemmin Mäkelän kustantamo Siltala.

– Hän oli sanonut, että pyörryttää. Hän painoi päänsä tyynyyn ja veti viimeiset hengenvetonsa, sisar kertoi Ilkassa.

Kandelin kertoo lehden haastattelussa olevansa kiitollinen siitä, että hän ja hänen veljensä Pentti Mäkelä ehtivät matkustaa tapaamaan veljeä viime viikonloppuna Joensuuhun.

– Uskon, että hän odotti sitä tapaamista ja malttoi vasta sitten mennä, Mäkelän sisar kertoi.

Mäkelän maksasyöpä havaittiin noin vuosi sitten tavallisen lääkärikäynnin yhteydessä. Mäkelä kertoi sairaudestaan esimerkiksi IS:lle.

– Suurin huoleni oli, miten kerron tästä muille ihmisille ja läheisille, Mäkelä kertoi lehdessä.

Mäkelä syntyi heinäkuussa vuonna 1951. Hänen kirjoihinsa kuuluivat esimerkiksi Hanhet, Sääkirja ja Synnynnäinen lähestymiskielto.

Kirjailijauransa aikana Mäkelä kirjoitti yli kaksikymmentä teosta: esseitä, romaaneita, puheita, kolumneja, kritiikkejä, tietokirjoja ja tutkielmia. Mäkelä kirjoitti kirjallisuuskritiikkejä myös Aamulehteen.

Kirjailijan työn lisäksi Mäkelä työskenteli kirjallisuuden opettajana, tarkkailuluokan opettajana ja vaikutti useissa luottamustoimissa.

Mäkelä toimi lähes kymmenen vuotta kotkalaisen Pekkas-akatemian rehtorina. Akatemiassa opetetaan kirjallisuutta ja luovaa kirjoittamista.

Mäkelä valmistui filosofian kandidaatiksi vuonna 1980. Tohtoriksi hän väitteli vuonna 2016 Itä-Suomen yliopistosta.

Mäkelä oli syntynyt vuonna 1951 Etelä-Pohjanmaalla. Mäkelä kasvoi lestadiolaisessa perheessä, jossa oli kova kuri mutta salliva ilmapiiri, kunhan työt tuli tehdyiksi. Myöhemmin hän asui vuosikymmeniä eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

Mäkelä on palkittu muun muassa kirjallisuuden valtionpalkinnolla.

Kaikesta eri mieltä ystävyydellä

Tamperelainen kirjailija Tero Tähtinen oli vuonna 2012 tutkijavaihdossa Shanghaissa Fudan-yliopistossa. Mäkelän vaimo Helmi Järviluoma-Mäkelä tuli yliopistoon luennoimaan ja samalla Tähtinen ystävystyi Mäkelään puolivahingossa.

- Meistä tuli välittömästi ystävät. Minuun teki syvän vaikutuksen Matin huumorintaju, sekä hänen positiivinen ja valoisa elämänasenne.

- Jos ajattelen Mattia, niin ensimmäisenä tulee mieleen Matin nauru ja hymy. Hän suhtautui kaikkeen aina huumorilla, jopa tähän syöpäänsä.

Tutustumisen jälkeen miehet olivat viikoittain tekemisissä. Tähtisen mukaan Mäkelä oli hänelle ystävä, esikuva ja mentori.

Tähtisen mukaan Mäkelä oli sivistynyt paitsi akateemisesti, mutta myös käytännönläheisesti. Mäkelä oli kotoisin maaseudulta melko köyhästä perheestä, mutta hänestä ei koskaan tullut snobia.

- Matti oli aina kansanihmisten puolella ja häntä aina kiukutti, jos kansanihmisiä solvattiin tai ylenkatsottiin.

Vaikka ystävykset olivat Tähtisen mukaan lähes kaikista poliittisista kysymyksistä eri mieltä, eivät he kuitenkaan koskaan riidelleet. Tähtinen kertoo, että Mäkelän kanssa keskustellessa ymmärsi, kuinka sivistynyt ja lukenut ihminen hän oli.

- Jos nykypäivän nuoremmassa kirjallisuuskriitikkokaartissa on joku, joka on lukenut yhtä paljon kuin Matti Mäkelä, niin nostan hattua ja korkealle.

Lopulta syntyi kirja

Tähtisen ja Mäkelän erimielisyydet johtivat lopulta yhteisen kirjan kirjoittamiseen. Ystävät tajusivat heti tutustuttuaan, että he päätyivät usein väittelemään politiikasta ja luonnonsuojelusta.

Miesten kirjoittama kirja Vanha metsuri ja metsähippi ilmestyi vuonna 2014. Kirja koostuu Tähtisen ja Mäkelän käymästä kirjeenvaihdosta.

- Olin vihreästi ajatteleva luonnonsuojelija ja Matti keskustalainen maaseudun puolesta puhuja.

Kirjailija Mäkelä oli Tähtisen mielestä monisärmäinen. Mäkelä ei kirjoittanut kovin keikaroivaa tekstiä, vaan jykevää, ilmeikästä ja omaäänistä asiaproosaa.

Tähtisen mukaan Mäkelä oli ensimmäinen suomalainen kirjailija, joka on noussut kirjailijoiden eturiviin pääasiassa asiaproosaa kirjoittamalla. Mäkelä on kirjoittanut yhden romaanin, mutta suurin osa hänen tuotannostaan on esseitä.

- 2000-luvulla noussut essee-sukupolvi tulee selvästi sitä polkua, jonka Matti on työllään aurannut.

Oikaisu 6.8.2019 kello 19.02: Mäkelä kuoli 68- ei 69-vuotiaana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut