Mitä eroa on Jari Sillanpäällä ja palovaroittimella? Teekkareiden legendaarinen vappulehti on jälleen myynnissä - Kulttuuri - Aamulehti

Mitä eroa on Jari Sillanpäällä ja palovaroittimella? Teekkareiden legendaarinen vappulehti on jälleen myynnissä

Perinteinen Tampereen teekkarien vappulehti tarjotaan nyt tarjottimella life ja style edellä, mutta perinteistä tamppimaisuutta unohtamatta.

Kodin Tampin kulttuuritoimittaja 2 Jesse Forsell (vas.) ja kulttuuritoimittaja 1 Jaakko Poutamo esittelevät ylpeinä painotuoretta tuotetta.

15.4.2019 15:15 | Päivitetty 17.4.2019 0:51

Aamulehti

Voiko tyylin ja teekkarihuumorin yhdistää?

Ainakin ne voi panna samaan pakettiin. Tämän vuoden Tamppi on tästä painomusteen tuoksuinen todiste.

Odotettu, rakastettu, inhottu ja jopa vihattu legendaarinen vappulehti julkistettiin tänään maanantaina Tampereen Hervannassa perinteisin menoin. Samalla polkaistiin käyntiin Tampereen teekkareiden vappu, eli Wappu, kuten tupsulakit itse sen kirjoittavat.

Kun salaisuuden verho raottui munkkien ja sketsien huuruisessa paljastustilaisuudessa, juhlaväki sai käsiinsä aivan uudenlaisen Tampin. No, niinhän se on saanut joka vuosi, mutta ei todellakaan näin tyylitietoisessa muodossa.

Wappulehti Tamppi

Tampereen teekkarien ensimmäinen wappulehti julkaistiin vuonna 1970. Vuonna 1978 lehti ristittiin Tampiksi.

Nyt Tampista on julkaistu jo 42 numeroa.

Lehti on joka vuosi myyty erilaisessa pakkauksessa. Ensimmäinen Tamppi oli paketoitu sadetakkiin. Sittemmin päivänvalon ovat nähneet muun muassa huikkaputki, video, kahvipurkki, festarireppu ja vyölaukku.

Tyyliä tarjottimella

Muovikuoren sisällä komeilee lifestyle-lehti Kodin Tamppi, ”Suomen tamperelaisin Wappulehti”.

Eikä siinä vielä kaikki, samassa paketissa on tarjotin, johon on kuvattu tamperelaisia maamerkkejä haulitornista Tammerkoskeen rakenteilla olevaan ratikkaan.

– Lehden ja koko kokonaisuuden laadukkuus yllätti jopa tekijät, kertoo Jesse Forsell, Tampin kulttuuritoimittaja 2.

– Niinpä otimmekin Kodin Tampista kerralla kunnon painoksen, myyntiin tulee vähän vaille miljoona kappaletta, hehkuttaa Jaakko Poutamo, kulttuuritoimittaja 1.

Tampin synnyttäminen on aina pitkä prosessi. Elämäntapaan ja sisustukseen liittyvät aiheet ovat kutkuttaneet teekkareita jo kauan, lopullisesti ajatus päätettiin toteuttaa viime kesänä pidetyssä ajatuspajassa. Kun ratkaisu oli tehty, käytännön työ hoitui muutamassa viikossa.

Mitä Kodin Tamppi sitten kansiensa välissä tarjoaa?

– Lehdessä on vinkkejä trendikkääseen ja maukkaaseen vapaa-ajan viettoon. Artikkelit käsittelevät syvällisesti ruokaa, muotia, parisuhdetta ja sisustusta, Forsell sanoo.

Niinpä. Esimerkiksi vappubrunssille Kodin Tamppi ehdottaa juomaksi muodikasta vihersmoothieta. Se valmistetaan näppärästi Absintista ja maustamattomasta jogurtista.

Ruokahävikkiä voi juhlissa vähentää vaihtamalla ruoka purukumiin, jota juhlijat voivat kierrättää pöydissään.

Entä miksi Tamppi myydään tarjottimen kera, saattaa uteliaampi kysyä.

– Tarjotin on kätevä vappupiknikillä. Siltä voi tarjoilla vaikka olutta ja pikkusuolaisia. Tai sen päällä voi istua, jos siihen on tarvetta. Mainittakoon, että tarjotin kestää konepesun, Poutamo opastaa.

Hyvälle paperille painettu Kodin Tamppi ilmestyy Tampere-aiheisella tarjottimella. Pakettiin kuuluvat myös Tamppi-tarra ja vapun välttämättömyystarvike, eli päivän preservatiivi, sekä laivayhtiön etukortti.

Vitsikisan satoa

Asiantuntevien artikkelien lomassa kukkii tietenkin teekkarihuumori. Suurimman osan ovat laatineet tekniikan alan opiskelijat suuressa vitsikisassa.

Otetaanpa esimerkki:

– Mitä eroa on Jari Sillanpäällä ja palovaroittimella?

– Toinen pirisi kärystä, toinen kärysi piristä.

Ja heti perään toinen:

– Miksi kutsutaan ihmistä, joka haluaa tuottaa vain vähän kipua?

– Snadistiksi.

Kulttuuritoimittajat kertovat, että valikoimassa on myös ronskimpaa vitsihuumoria, mutta se on Ei herkkämielisille -otsikon alla, joten palstan voi halutessaan näppärästi sivuuttaa.

Ei kahta ilman kolmatta, mutta tämäkin on sieltä kiltimmästä päästä:

– Miksikä kutsutaan nörttien kanssa treffeillä käyvää naista?

– Betatestaajaksi.

Myynti alkaa tiistaina

Tampin myynti alkaa huomenna tiistaina. Hinta on edellisvuosien tapaan 10 euroa.

Myyntipisteinä toimivat hyvinvarustetut teekkarit eri puolilla kaupunkia. Tuote on saatavissa ainakin vappuun saakka, siis jollei liki miljoonan painosta viedä käsistä ennen sitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: