Raatihuoneella palkittiin iso joukko tamperelaisia tieteen, taiteen, teatterin ja kirjallisuuden tekijöitä Tampereen kaupungin tunnustuksilla sekä Eino Salmelaisen säätiön palkinnoilla - Kulttuuri - Aamulehti

Tamperelaisia taiteen- ja tieteentekijöitä palkittiin Raatihuoneella, katso tästä koko lista – valovoimaisen taiteilijan palkitsemiselle upea peruste: ”Hänellä on loistava kyky tehdä muista parempia”

Raatihuoneella palkittiin keskiviikkoiltana tamperelaisia tieteen, taiteen, teatterin ja kirjallisuuden tekijöitä eri kategorioissa. Monilahjakas näyttelijä Petra Karjalainen sai koskettavan tunnustuksen Eino Salmelaisen säätiöltä tavastaan huomioida kollegat työssään.

Raatihuoneella myönnettiin keskiviikkona kaupungin stipendit ammattitaiteilijoille, Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinnot, Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnot sekä tiederahaston apurahat. Lahjakas näyttelijä ja laulaja Petra Karjalainen sai tunnustusta upeasta tavastaan tukea muita.

24.4.2019 18:45

Aamulehti

Eino Salmelaisen säätiön tunnustuksen saivat tänä vuonna näyttelijä Petra Karjalainen, ryhmämyyjät Anu Lassila ja Arja Kamppi, lavastamon esimies Aatu Rantanen sekä kehitysvammaisteatteri La Strada.

Petra Karjalaisen taito ja valovoimaisuus ovat monille katsojillekin tuttuja, mutta Eino Salmelaisen säätiöllä oli tällä kertaa sitäkin paremmat perustelut Karjalaisen palkitsemiselle:

–  Petralla on loistava kyky tehdä muista parempia.

Säätiön mukaan Karjalaisen voisi nimittäin palkita monestakin taiteellisesta eri syystä, mutta nyt hänet haluttiin nostaa esiin nimenomaan sen avun ja hoivan vuoksi, jolla hän onnistuu tukemaan muita päivittäisessä työssään: harjoituksissa, esityksissä ja kulisseissa.

Tampereen Työväen Teatterin ryhmämyyjät Anu Lassila ja Arja Kamppi palkittiin teatterin korvina, joilla kuunnellaan katsojia.

–  Kun teatterin edessä seisoo bussi täynnä matkan päästä tulevia teatterin ystäviä, on ilmiön takana muutakin kuin hyvä ja kiinnostava esitys, muistutetaan perusteluissa.

TTT:n lavastamon esihenkilön Aatu Rantasen ote sekä asioihin että ihmisiin on kuin hyvän johtamisen oppikirjasta. Hyvä ja oikeudenmukainen johtaminen huomataan hyvin herkästi kun sitä ei ole, mutta eleetön tehokkuus jää helposti huomaamatta, kerrotaan perusteluissa.

Palkinnon sai myös Suomen ensimmäinen ammattivetoinen kehitysvammaisteatteri La Strada, joka toteuttaa runsaasti vierailuja esimerkiksi kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksiin, palvelutaloihin, erilaisiin tapahtumiin ja muihin kohteisiin.

Palkinnon vastaanottivat yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti merkittävän La Stradan puolesta Anu Panula ja Hannu Kahiluoto.

Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinto

Kirjallisuuspalkintoa Tampereen kaupunki on myöntänyt vuodesta 1944 lähtien. Palkinnot päättää luovan kirjallisen työn palkitsemistoimikunta. Palkintojen kokonaissumma on yhteensä 13  000 euroa, ja palkittavien määrä on vuosi vuodelta kasvanut.

Tiitiäisen satupuistossa Näsinpuistossa kuvattu Sari Peltoniemi oli yksi kirjallisuuspalkinnon saajista. Muita ovat Raisa Jäntti, Kari Aronpuro, Leena Tuulikki Kellosalo, Jukka-Pekka Palviainen, Tuija Välipakka, Harri István Mäki, Uni Marjatta Ojuva, Juhani Ahvenjärvi ja Marko Annala.

Kari Aronpuron palkinto on kääntäjäpalkinto Ezra Poundin teoksesta Pisan cantot. Englannin lisäksi alkuteoksessa on käytetty 13 muuta kieltä sekä eri murteita, slangia, vanhoja kieliä sekä huonoa, tarkoituksellisesti virheellistä kieltä.

Lue myös:Merkkien mies Kari Aronpuro saa suuresti arvostetun Alex Matson -palkinnon – sen kunniaksi hän paljastaa, miten runous pelasti hänet syrjäytymiseltä

Juhani Ahvenjärvi palkitaan runoteoksestaan Maitovalas vatsa täynnä mandariineja, joka on hiottua kieltä ja säkeiden voimaa, vastaansanomattoman kaunis.

Marko Annala palkitaan romaanista Paasto. Perustelujen mukaan Annala kuvaa kauniilla kielellä päähenkilön yllättävää uskonnollista kehitystä, hänen henkilökohtaisen uskonsa kriisiä sekä sitä, miten kriisi voi lopulta kasvattaa ja kehittää ihmistä.

Lue myös:Metallilaulaja Marko Annala on kirjoittanut rehellisen uskon kuvan: hän itse on ortodoksi, jolle kaikki alkoi ihan tavallisesta pyöräretkestä

Raisa Jäntti palkitaan runoteoksesta Grand plie. Teos avaa lukijalle ovet tanssistudioihin, missä balettitossut irrottavat varpaankynnet, kylmä saa ballerinan ihon kananlihalle, ja toistot ja tunnit seuraavat tosiaan.

Lue myös:"Olen vetänyt vatsaani sisään viisivuotispäivästä asti" – Raisa Jäntti tuo esiin baletin julman kauniin maailman ainutlaatuisen rehellisesti

Leena Kellosalo palkitaan runoteoksesta Hevosenpääsumussa. Kellosalon kokoelmassa muistot ja näyt, mennyt ja tuleva sekoittuvat kolmen sukupolven läpileikkauksena.

Harri Istvan Mäki palkitaan tarinakirjasta Zombikirja. Tekstillisen irrottelun ja ilottelun lisäksi Mäki on myös kuvittanut koko zombigallerian vallan ihastuttavin havainnekuvin.

Runoilija Uni Ojuva palkitaan teoksesta Asentopuu. Teoksessaan hän käyttää paljon lappilaisia sanoja ja sanontoja, tukeutuu pohjoiseen mytologiaan ja viittaa lappilaiseen elämäntapaan.

Jukka-Pekka Palviainen palkitaan surumielisen huumorin sävyttämästä teoksesta Ääniä rappukäytävässä.

Sari Peltoniemi palkitaan teoksesta Vattenporin simpukka. Peltoniemen Avaimenkantaja-trilogia vie lukijansa erikoiseen ja taianomaiseen kylään, missä mikään ei ole sitä miltä ensikatsomalta näyttää.

Tuija Välipakka palkitaan teoksesta Uutisia! Perustelujen mukaan Välipakan runoteoksen ytimistä pulppuaa riemukasta ja lempeän älykästä huumoria tavalla, joka ei ole runoudessamme aivan jokapäiväistä.

Lue myös:Tuija Välipakan elämä on tarina uusperheestä, lapsen katoamisesta huumeisiin ja jatkuvasta luopumisesta – hänellä on varaa runoilla, koska hän on elänyt runoilijan elämän

Tiederahaston apurahoja 120 000 eurolla

Tampereen kaupungin tiederahaston toimikunta myöntää vuosittain apurahoja tieteellisen jatkotutkimuksen tukemiseen.

Apurahojen yhteissumma on noin 120 000 euroa. Tiederahasto tukee väitöskirjatyöskentelyä henkilökohtaisilla apurahoilla ja painatusapurahoilla.

Rahaston henkilökohtainen 4 200 euron apuraha on kolmen kuukauden työskentelyapuraha, jolla kannustetaan väitöstyön alussa olevia tutkijoita sekä viimeistelyvaiheessa olevia tutkimuksia.

Sen sai 26 tutkijaa.

25 000 eurolla ammattitaiteilijoiden stipendejä

Sivistys- ja kulttuurilautakunta myöntää vuosittain myös hakemuksesta ammattitaiteilijoille stipendejä työskentelyyn ja jatkokoulutukseen.

Kirjailija-muusikko Marko Annala, säveltäjä, sanoittaja ja tutkija Anne-Mari Kivimäki sekä sirkustaiteilija Laura Tikka saivat tunnustusta kotikaupungiltaan.

Tänä vuonna haku kohdennettiin esittävien taiteiden ja kirjallisuuden alalla toimiville taiteilijoille tai näihin aloihin liittyvillä taiteiden välisillä aloilla toimiville.

Stipendi on pieni kannustusraha, joka myönnetään paikallisesti tai alueellisesti ansioituneille taiteilijoille.

Stipendiä haki kaikkiaan 68 taiteilijaa, ja sivistys- ja kulttuurilautakunta päätti myöntää sen 19 taiteilijalle. Myönnettyjen stipendien yhteissumma on 25 000 euroa.

Tampereen kaupungin apurahat ja stipendit

Tiederahaston henkilökohtainen apuraha

Aki Luoto

Aku Kallio

Anita Virtanen

Anna Toledo

Anna-Leena Maaria Macey

Anne Riihilahti

Arttu Oskari Juhani Autio

Arttu Salo

Deependra Singh

Henrik Mattjus

Iina Järvinen

Jan Björke

Jenni Lares

Johanna Lätti

Laura Hyväri

Mari Kalamo

Mikko Mattila

Noora Knaappila

Pia Mustonen

Reetta Eiranen

Riikka Riihimies

Risto Turunen

Tapio Nevalainen

Tiina Tuovila

Tuulikki Alamettälä

Vili Lampinen

Ammattitaiteilijoiden stipendit

KIRJALLISUUS:

Salla Simukka

Marko Annala

Panu Tuomi

Katja Krekelä

Alexandra Salmela

SÄVELTAIDE:

Anne-Mari Kivimäki

Kielo-Kristiina Kärkkäinen

Petra Poutanen- Hurme

Petri Nieminen

Ville Leinonen

TANSSITAIDE:

Nelli Ojapalo

Marjo Hämäläinen

SIRKUSTAIDE:

Reija Tapaninen

Laura Tikka

NÄYTTÄMÖTAIDE:

Tytti Marttila

Reeta Annala

Maria Pokkinen-Salo

Ola Tuominen

Karoliina Blackburn

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: