Supermessut alkavat: Barkov-postimerkistä povataan heti himoittua keräilyharvinaisuutta - Kulttuuri - Aamulehti

Nyt alkaa messuruuhka: Barkov-postimerkistä povataan heti himoittua keräilyharvinaisuutta – ”Arvelen, että merkit käyvät kaupaksi kuin himoitun rock-konsertin liput”

Vuoden suurin suomalainen filateliatapahtuma TamCollect järjestetään osana kuuden tapahtuman messukokonaisuutta. Hämmentävin myyntituote on nollan euron Tampere-seteli.

Alexander Barkov on tiettävästi ensimmäinen suomalainen NHL-kiekkoilija, joka saa oman postimerkkinsä.

10.4.2019 10:00 | Päivitetty 12.4.2019 15:07

Aamulehti

Mitä tapahtuu, kun lätkäfanit ja filatelistit innostuvat samaan aikaan samasta asiasta? Syntyy ilmiö, jonka kuvaamiseen eivät postimerkin kokoiset uutiset riitä.

Vaikka juuri postimerkistä nyt on kyse.

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa järjestetään viikonloppuna laaja tapahtumakokonaisuus, jonka yhtenä kohokohtana ilmestyy NHL-tähti Alexander Barkovia esittävä postimerkki.

Tampereen filatelistiseuran julkaisemasta Postin Omakuvamerkistä tulee saman tien keräilyharvinaisuus. Merkin painos on vain 500 kappaletta ja myynnillä on tiukka rajoitus: yhdellä jonotusnumerolla irtoaa vain yksi merkki.

– Ennakkokiinnostus on ylittänyt kaikki odotuksemme. Tieto Barkov-merkistä on ollut uutinen pitkin maailmaa, messuryppään osana järjestettävän TamCollect-tapahtuman näyttelypäällikkö ja merkin ideoinut Jukka Kaivanto kertoo.

– Arvelen, että merkit käyvät kaupaksi kuin himoitun rock-konsertin liput.

Myynti alkaa perjantaina 12.4. kello 11.

Barkov-merkin julkaiseminen vaati monipolviset neuvottelut brändistään ja valokuvistaan tarkan NHL:n kanssa.

– Heikäläisten sävy oli sen verran tiukka, että rohkenimme ehdottaa vain hyvin pientä painosta, Kaivanto tunnustaa.

Tapparasta maailmalle ponnahtanut Alexander Barkov on tiettävästi ensimmäinen postimerkkiin päätynyt suomalainen NHL-pelaaja.

Nykäsen Matista, Häkkisestä ja Räikkösestähän on ollut merkkejä, mutta NHL-tähdet ovat jääneet tähän asti väliin, Kaivanto hämmästelee.

Barkov-merkistä on otettu vain 500 kappaleen painos ja siitäkin osa menee suoraan NHL:n käyttöön.

Tampereella oli omat merkit

TamCollect on vuoden suurin filatelistinen tapahtuma koko Suomessa. Yhtä mittavaa postimerkkiriehaa ei Tampereella ole hetkeen nähty.

Pitkään valmisteltu TamCollect juhlistaa kahta merkkivuotta. Tampereen filatelistiseura täyttää pyöreät sata vuotta ja Pohjois-Hämeen numismaatikot viettää viisikymppisiään.

Messuvieraat pääsevät näkemään valtaosan Suomessa vuosikymmenien varrella ilmestyneistä postimerkeistä. Ei kuitenkaan kaikkia. Merkkien määrä ampaisi pilviin, kun yksityiset kansalaiset ja järjestöt alkoivat julkaista omia merkkejään Postin Omamerkki-palvelun kautta.

TamCollect-tapahtumaan on tulossa 140 filateelista kokoelmaa, joista osa on näytillä ensimmäistä kertaa.

Yksi kokonainen näyttelyosasto on omistettu Pirkanmaalle. Teemaan sisältyy niin postikortteja kuin vaikkapa Tampereen paikallispostimerkkejä 1800-luvulta.

– Tampereella toimi aikoinaan yksityinen postilaitos, jolle paikalliset kirjapainot painoivat Tampereen vaakunaa esittäviä postimerkkejä, Jukka Kaivanto kertoo.

– Kirje kulki omilla merkeillä vain kaupungin sisällä. Nyt niistä on tullut kohtuullisen harvinaisia.

Nollan euron Tampere-seteli

Barkov-postimerkki ei ole ainoa Tampereen filatelistiseuran kehittämä uutuustuote. Toinen erikoisuus on Tampereen raatihuonetta esittävä nollan euron seteli.

– Kun Tampereen Messuilla kuultiin ideasta, seurasi heti kysymys, onko touhu edes laillista, Jukka Kaivanto kertoo.

Laillista on. Nollan euron seteleitä on painettu pitkin Eurooppaa monenlaisten tapahtumien ja vaikkapa nimekkäiden rock-yhtyeiden kunniaksi.

Setelipainossa valmistetut Tampere-setelit näyttävät ja tuntuvat hyppysissä uskottavasti valuutalta. Seteli maksaa viisi euroa. Ja vaikkei rahalla ole ostovoimaa, saattaa keräilyarvo kasvaa vuosien mittaan mukavasti.

Nollan euron seteli esittelee Tampereen raatihuonetta, kääntöpuolen kuva-aiheena on joukko Euroopan suurkaupunkien nähtävyyksiä.

Jenni Haukion runomerkit

Messujen suma

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa järjestetään 12.–14.4. monialainen messutapahtuma.

Keräilyn maailma -kokonaisuuteen kuuluvat perinteikkäät Keräily-messut, toista kertaa järjestettävät Platta-levymessut sekä TamCollect-postimerkkitapahtuma.

Kotimaan matkailumessujen yhteydessä järjestetään lauantaina Maata pitkin -tapahtuma, joka jakaa tietoa lentomatkailua korvaavista matkailumuodoista.

Messukokonaisuutta täydentävät myös Piha & koti -messut sekä Tampere Wine Fest -viinitapahtuma, joka on avoinna vain perjantain ja lauantain.

Merkkitapahtuman ohjelmasta pomppaa yllättävä maininta: Jenni Haukion postimerkkikokoelma.

Kyseessä ei kuitenkaan ole aivan se, mitä saattaisi kuvitella. Ei siis presidentin puolison itse keräilemä merkkiaarteisto.

Sen sijaan filatelistit ovat muistaneet runoilijanakin tunnettua Haukiota lahjoituksella, joka koostuu runousaiheisista postimerkeistä. Runo-Suomi kautta aikain -niminen kokoelma kattaa lyriikan historian pitkän kaaren Mikael Agricolasta nykypäiviin.

Näe kaikki Muumimukit

Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa käy viikonloppuna kova kuhina, kun samaan aikaan järjestetään lukuisia eri alojen tapahtumia. Aihepiirien kirjo ulottuu sisustamisesta puutarhanhoitoon, viiniin ja matkailuun.

Keräilystä kiinnostuneita houkuttelevat Keräilyn maailma -teeman alle kootut TamCollect-postimerkkitapahtuma, Keräily-messut sekä Platta-levymessut. Postimerkkien ja äänitteiden myyjiä saapuu myös ulkomailta.

Keräily-messujen varma tärppi on täydellinen Muumimukien kokoelma. Nimettömänä pysyttelevän keräilijän silmäterä on saanut alkunsa vuonna 1991 Ongella- ja Pullopostia-mukeista.

Kokoelman uusimpia esineitä ovat japanilaisen Moominvalley Parkin Muumimukit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos