Pieni näyttö ja virtojen sammuminen autoista häiritsivät drive in -elokuvaelämystä – mutta kokemus oli yleisön mukaan silti mukava Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereella koettiin periamerikkalainen elämys – Näin messuhalli muuttui drive in -elokuvateatteriksi

Maanantai-iltana 24 kutsuvierasautokuntaa testasi, miltä tuntuu elokuvan katsominen drive in -tyyliin autosta.

1.6.2020 21:59 | Päivitetty 2.6.2020 12:12

Aamulehti

Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen suurin halli on vuosien aikana nähnyt paljon autoja mutta tuskin koskaan näin suorissa riveissä kuin maanantai-iltana. Tuolloin halliin ajoi 24 kutsuvierasautokuntaa kokeilemaan periamerikkalaista elämystä, drive in -elokuvanäytöstä.

Tuulilasien takaa tarjolla oli Tuukka Temosen Aika jonka sain -elokuva, joka kertoo kilparatsastaja Jaana Kivimäen hurjan tarinan. Sen kuva välittyi hallin päätyseinään nostetulta monitorilta ja ääni tuli autoon autoradion kautta, halliin sisään ajettaessa annetulta taajuudelta.

Autoissa elokuvaa katsomassa istui kaikenikäisiä ihmisiä, kuten viisi- ja kuusikymppiset Pia ja Pekka Larsen Raisiosta.

– Ensimmäistä kertaa ollaan tällaisessa. Eihän me olla näitä nähty kuin amerikkalaisissa elokuvissa, Pekka Larsen sanoo.

Pia ja Pekka Larsen tulivat kokemaan elokuvista tutun elämyksen.

Kulta-aika 1950- ja 60-luvuilla

Drive in -elokuvateattereita oli Yhdysvalloissa niiden kulta-aikana 1950–1960-luvuilla lähes 5 000. Ne antoivat unohtumattoman sukupolvikokemuksen sodan jälkeen syntyneille amerikkalaisille. Autoissa oli hyvä seurustella, muhinoida ja syöpötellä rauhassa elokuvan ajan.

Drive in -kokemus on välähdellyt sen jälkeen pitkään amerikkalaisessa populaarikulttuurissa. Puhtaimmin tämä näkyy vuoden 1978 Grease-elokuvassa, jossa tötterötukka John Travolta vie Olivia Newton-Johnin drive in -näytökseen.

Sittemmin innostus on hiipunut. Nykyisin Yhdysvalloissa toimii enää reilut parisataa drive in -teatteria. Covid-19-pandemian aikana drive in -innostus on taas hetkeksi roihahtanut, koska drive in -näytöksiä ei ole pandemian aikana rajoitettu yhtä rankasti kuin elokuvasaleissa käyntiä.

Drive in -elokuvanäytöksen penkissä voi hakea mukavan katseluasennon vaikkapa näin.

Suomessa drive in -kulttuuria ei ole koskaan päässyt syntymään, koska kesällä Suomessa on öisinkin liian valoisaa ulkoilmanäytöksille.

Finland Events kuitenkin starttasi maanantai-iltana kello 18 drive in -leffaviikon Tampereen messu- ja urheilukeskuksen isoimmassa A-hallissa.

Drive in -leffaviikon ohjelmassa on Temosen elokuvan lisäksi uutuusanimaatio Koiran päivät, Rex-koirasta kertova Corgi – kuningattaren koiranpentu, Roland Emmerichin sotaelokuva Midway, scifi-spektaakkeli Indepence Day ja ilmastonmuutoselokuva Day After Tomorrow.

Erilainen kokemus

Miltä elämys sitten tuntui? Tekikö Temosen elokuva vaikutuksen tuulilasin takaa katsottuna?

– Tämä oli kauhean mukava, erilainen kokemus, sanoo Pekka Larsen näytöksen jälkeen.

–  Kaksi asiaa kuitenkin vähän häiritsi. Ensimmäinen oli se, että tuo näyttö olisi saanut olla pikkaisen isompi. Se on vähän pieni tähän drive iniin. Toinen oli vika meidän autossa. Tämä ei pidä virtaa päällä, vaan sammuttaa itsensä automaattisesti tietyn ajan kuluttua. Vähän väliä täytyi painaa virrat päälle autoon, että radio toimisi, Pekka Larsen sanoo.

– No, ei päässyt ainakaan nukahtamaan, sanoo Pia Larsen Doris-koira sylissään.

– Meillä on täällä toinenkin koira. Hän ottaa rennosti tuossa takapenkillä. He ovat meillä mukana aina ratsastuskilpailuissa. Kiva, että saatiin ottaa heidät mukaan tännekin, Pia Larsen jatkaa.

Perinteistä elokuvateatteria rennompi olo elokuvaa katsoessa autossa olikin alkuperäinen drive in -elokuvien viehätys. Sitä markkinoitiin Yhdysvalloissa etenkin lapsiperheille. Autossa lapset ja lemmikit saivat näytöksen ajan peuhata miten tahtoivat. Osissa drive in -teattereita oli tarjolla myös leikkipaikkoja lapsille näytöksen ajaksi.

Mitä piditte Tuukka Temosen elokuvasta?

–  Elokuva oli erittäin hyvä. Tämä oli sillä tavalla läheinen elokuva, että tunsin Jaana Kivimäen ennen hänelle tapahtunutta onnettomuutta, sanoo Pekka Larsen, Tehoratsut Oy:n sekatyömies.

Isla Kulmala, 11, piti kovasti Tuukka Temosen Aika jonka sain -elokuvasta. Hän katsoi sen maanantai-iltana drive in -näytöksessä isänsä Ville Kulmalan kanssa.

Ei tarvinnut töitä tehdä

Myös Ville Kulmala ja hänen tyttärensä Isla Kulmala, 11, pitivät Aika jonka sain -elokuvasta. Halliin sisään ajaessaan hekin tosin kiinnittivät ensimmäiseksi huomiota näytön pieneen kokoon.

– Minusta tuntuu, että jengillä on tuon kokoisia telkkuja himassa, sanoo Ville Kulmala.

Elokuvan jälkeen tunnelma oli kuitenkin odotettua parempi.

– Elokuva oli kiva, kun se perustui tositapahtumiin. Kyllä tuohon pieneen näyttöönkin sitten tottui, että ei se nyt niin kamala asia ollut, mutta olisi näyttö saanut olla isompi, sanoo Isla Kulmala.

– Hyvä kokemus oli, yllätyin positiivisesti elokuvasta. En ole hevosihminen, enkä odottanut paljoa, mutta katsoin sen. Minulla oli varmuuden vuoksi mukana tietokone, että jos en diggaa yhtään elokuvasta, alan tehdä duunia, mutta en alkanut tehdä. Ääni kuulosti tosi hyvältä autossa. Pari kertaa auto sammutti itsensä, mutta kiva kokemus oli, sanoo Ville Kulmala.

Drive in -näytöksessä elokuva välittyi hallin päätyseinään nostetulta monitorilta ja ääni tuli autoon autoradion kautta.

Voisiko näyttöä isontaa?

Tampereen messujen viestintäjohtaja ,

– Tuo näyttöhän on samantyyppinen kuin Amerikan teattereissa on, mutta tietysti tämä on niin iso tila, että se näyttää pieneltä, Järvensivu sanoo.

Tuohon A-hallin seinään mahtuisi kevyesti neljä tuollaista näyttöä, jotka voisi yrittää yhdistää ja synkronoida yhdeksi isoksi elokuvanäytöksi.

– Kyllä. Katsotaan nyt sitten voisiko tämän tyyppistä vaikka toteuttaa tulevaisuudessa, mutta tällä tietoa tapahtumalle ei ole tulossa jatkoa, Järvensivu sanoo.

Minkälaisen suosion drive in -elokuvaviikko on saavuttanut?

– Aikuisten elokuvat ovat loppuunmyytyjä. Paikkoja on vielä lastenleffoihin.

Lasten ja perheiden elokuvat esitetään Tampereen messu- ja urheilukeskuksen drive in -viikolla tiistaista 2.6. perjantaihin 5.6. klo 17, lauantaina 6.6. ja sunnuntaina 7.6. klo 15. Nuorten ja aikuisten elokuvat näytetään tiistaista perjantaihin klo 21 ja lauantaina ja sunnuntaina klo 19. Näytöksiin myydään paikat enimmillään 70 autolle.

Liput näytöksiin maksavat 25 euroa per auto. Tarkka drive in -viikon ohjelma löytyy osoitteesta .

Kesäillan valoisuus ei häirinnyt elokuvaelämystä sisällä Tampereen Messu- ja urheilukeskuksen A-hallissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: