Tampereen pianokisan voittanut Ossi Tanner pärjäsi, vaikka koskettimet kastuivat hiestä - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereen pianokisan voittanut Ossi Tanner pärjäsi, vaikka koskettimet kastuivat hiestä

Tampereen pianokilpailun voittanut Ossi Tanner ottaa vastaan onnitteluja palkintotilaisuudessa Tampere-talossa.­

6.5.2017 14:29

Tampereen pianokilpailun voitto meni lopulta odotettuun osoitteeseen: Ossi Tanner, 20, on armoitettu pianon runoilija ja aristokraatti.

- Rakastan soittamista, hän sanoo suhteestaan pianoon ja musiikkiin.

Voitto poikkeuksellisen laadukkaassa kilpailussa vei hetkeksi sanat muuten hyvin sanavalmiin Tannerin suusta.

- Olo on aika epätodellinen, huokasi pianistikyky heti palkintojenjaon jälkeen perjantai-iltana Tampere-talossa.

- Onhan tässä tietysti uskomattoman hyvä fiilis. Takana on paljon työtä.

Finaalissa hän nautti soittamisesta, vaikka ongelmiakin tuli vastaan.

- Yhteistyö orkesterin ja kapellimestarin kanssa oli fantastista. Pianon koskettimet olivat kuitenkin hiestä märät, mikä vähän vaikutti suoritukseen.

Tanner opiskelee parhaillaan Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan johdolla. Menossa on kandidaatin tutkinnon toinen vuosi.

- Tavoitteenani on kyllä lähteä opiskelemaan myös ulkomaille mahdollisimman pian, ehkä jo tänä vuonna. Jonnekin Keski-Eurooppaan tekisi mieli. Ranska on lähellä sydäntäni.

Ranskaan olisi sikäli luontevaa lähteä, että Tanner osaa kielen asuttuaan lapsuudessaan pitkään isänsä töiden takia Belgiassa.

- Olen saanut maailmalta kielitaidon, kansainvälisyyden ja avarakatseisuuden. Muusikkona olemiseen ulkomailla asuminen on vaikuttanut siten, että aloitin pianonsoitin Brysselissä.

Lauloi orkesterin mukana

Tampereen pianokilpailu kesti alku-, väli- ja finaalierineen lähes kaksi viikkoa.

- Oli tämä rankka kilpailu. Sikäli oli turvallinen olo, että olen käynyt vähän samanlaisen kisan läpi muutama vuosi sitten Oulun Madetoja-kilpailussa, Tanner kertoo.

Lavalla oleminen tiukassa paikassa on hänelle mieleen.

- Olen esiintynyt niin paljon elämäni aikana, että tiedän, mitä saan itsestäni irti. Opettajanikin sanoo, että soitan kaikkein parhaiten paineen alla. En välttämättä aina syty soittotunneilla samalla tavalla.

Finaalissa hän soitti hyvin vaativan teoksen, Chopinin e-molli-konserton.

- Kapellimestari Klaus Mäkelä löysi aina oikeissa paikoissa oikean sointivärin. Siihen oli helppo lähteä mukaan ja laulaa yhdessä orkesterin kanssa.

Hienoja esikuvia

Ossi Tanner on perheensä ainoa ammattimuusikko.

- Äitini isä oli kyllä kitaristi. Jotain kaukaista sukua olen pianisti Tapani Valstalle. Millaisia pianisteja itse ihailet?

- Suomesta nostan esille Erik T. Tawaststjernan. Hänen oppilaanaan on todella upeata olla. Toinen tärkeä tukihenkilö on ollut pianisti Paavali Jumppanen. Olen soittanut hänelle ja hän on katsonut perääni ja mentoroinut.

Hänen ulkomaiset pianistisuosikkinsa ovat tuttuja nimiä.

- Ihailen sitä, mitä Lang Lang on tehnyt klassisen musiikin eteen. Daniel Barenboim on myös suuri esikuva. Vanhoista mestareista arvostan muiden muassa Artur Rubinsteinin ja Vladimir Horowitzin soittoa.

Kilpailun jälkeen Tanner ehtii hetken levätä ennen kesän festivaaliesiintymisiä. Häntä voi kuulla ainakin Hauhon ja Kuhmon musiikkijuhlilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?