Joko olet kuunnellut podcasteja? – Tässä yhdeksän kovaa kuunteluvinkkiä - Kulttuuri - Aamulehti

Joko olet kuunnellut podcasteja? – Tässä yhdeksän kovaa kuunteluvinkkiä

IPhonissa valmiiksi olevalla sovelluksella aukeaa valtava podcastien maailma. Top-lista on helppo paikka aloittaa. ­

23.4.2017 16:14

Yhdysvalloissa podcastit keräävät jo miljoonayleisöjä. Tuorein podcast-hitti on maaliskuussa julkaistu S-Town, joka keräsin viikossa huimat 16 miljoonaa latausta. Ruotsissakin podcastit ovat jo paljon kovemmassa suosiossa kuin Suomessa. Siellä parhaimpia podcasteja ladataan satojatuhansia kertoja, kun meillä parhaatkin jäävät 10 000 lataukseen.

Podcast-tuottaja ja tietäjä Olli Sulopuisto povaa, että vuosi 2017 voisi vihdoin olla se vuosi, kun podcastit lyövät kunnolla läpi myös Suomessa.

Isoin syy hitaaseen kasvuun on Sulopuiston mukaan se, että podcastien kuuntelun aloittaminen on vieläkin liian työlästä.

– IPhonessa ja Windows-puhelimissa on sovellus valmiina, mutta Androidiin sovellus on käytävä lataamassa, ja se on jo monelle liikaa, Sulopuisto sanoo.

Pieni vaiva kannattaa, sillä podcastit tarjoavat valtavan laajan maailman ja vieläpä ilmaiseksi. Sulopuisto listasi vinkiksi yhdeksän hyvää podcastia, joista voi aloittaa.

Aloita näistä:

1. This American Life

”Amerikkalaisten podcastien lippulaiva, joka on äänestetty monta kertaa alansa parhaaksi. Sen laatu on vain todella kova. Makasiinin yhdessä jaksossa on aina nippu tarinoita yhdestä aiheesta. Paljon yhteiskunnallisia aiheita ja ihmissuhdeasioita. Se on kantaohjelma yhtä kuuluisille Serialille (rikostapauksia) ja S-Townille.”

thisamericanlife.org

2. Song Exploder

”Loistava podcast kaikille musiikin ystäville. Tiivis 20-minuuttinen podcast, jossa käydään muusikoiden kanssa aina yksi laulu läpi pala palalta. Nykyään moniraitaäänityksenä tallennetut biisit voi kuunnella vaikka yksi instrumentti kerrallaan. Lopuksi, kun biisi kuunnellaan kokonaan, sen kuulee aivan uudella tavalla.”

songexploder.net

3. Anton & Joonas

”Nyt vedän kotiinpäin, koska olen tämän podcastin tuottaja. Radio Helsingistä tutut Anton Vanha-Majamaa ja Joonas Kuisma puhuvat populaarikulttuurista. Homman juju on siinä, että he kuulostavat yhdessä hyvältä. Silloinkin, kun he eksyvät sivuraiteille, juttu on aina kiinnostavaa.”

blogit.image.fi/antonjoonas

4. WTF with Marc Maron

”Marc Maron on koomikko, joka tekee pitkiä henkilöhaastatteluja. Barack Obaman vierailu on varmasti kuuluisin jakso. Haastattelut eivät ole varsinaisesti hauskoja, mutta hän saa ihmiset avautumaan. Tuli kuuluisaksi haastattelusta, jossa myöhemmin itsemurhan tehnyt Robin Williams puhuu itsemurha-ajatuksistaan.”

wtfpod.com

5. Planet Money

”Rahaplaneetta on mainio talousohjelma. Mitä vähemmän talous kiinnostaa, sitä enemmän kannattaisi sitä kuunnella. Napakoita, reilun vartin mittaisia jaksoja, joissa ajankohtaisia talousasioita käsitellään konkretian kautta. Tekijät todella osaavat asiansa ja tietävät, miten taloudesta tehdään kiinnostavaa.”

npr.org/sections/money

6. Apunen

”Matti Apunen ja Mika Maliranta haastattelevat ajankohtaisista aiheista tärkeitä ja fiksuja vieraita. Kolmessa vartissa ehtii syventyä aiheeseen. Useinhan asiantuntijavieras vähän vie haastattelua. Tässä haastattelijat ovat tasavahvoja. Heittävät paljon myös omia näkemyksiään. Tässäkin olen itse tuottajana.”

eva.fi/podcast

7. Snap Judgement

”Hyvä vaihtoehto This American Lifelle. Tekijät, käsittelytavat ja aiheet ovat vähän erilaisia, vaikka genre on sama. This American Lifen tyyli voi alkaa jossain vaiheessa ärsyttää. Tekijät ovat sanoneet itsekin, että heillä pitää tarinassa olla aina jokin opetus. Snap Judgement antaa kuulijan itse miettiä, mitä kuulemastaan pitäisi ajatella.”

snapjudgment.org/podcast

8. Reply All

”Podcast teknologiasta, mutta siinä ei oikeastaan ollenkaan puhuta teknologiasta. Aasinsillan kautta ruvetaan aina puhumaan ihmisistä, heidän kiehtovista kohtaloistaan ja omituisista tarinoista.Esimerkiksi yhdessä jaksossa aloitetaan puhumaan blogista, jota vankilassa istuva mies pitää. Lopulta päädytään käsittelemään tämän ihmisen syyllisyyttä.”

replyall.limo

9. S-Town

”S-Townia eli Shittownia ei voi ohittaa. Se on virkistävän erilainen, hahmovetoinen kertomus. Serial ja muut rikoksia käsittelevät podcastit ovat usein hyvin juonivetoisia. S-Town antaa enemmän tilaa hengittää ja fiilistellä. Se on romaanimainen, vaikka onkin täysin journalistinen teos, kuten kaikki nämä vinkkaamani podcastit.”

stownpodcast.org

Podcasting tulee sanoista iPod ja broadcasting, joka viittaa audiotiedostojen siirtämiseen Applen MP3-soittimeen. Koska iPod ei kuitenkaan ole välttämätön podcastin kuunteluun, termi on myöhemmin määritelty Wikipedian mukaan myös lyhenteeksi sanoista ”portable on demand”.

Alkuun podcasteja piti ladata verkosta ja siirtää mp3-soittimeen tai puhelimeen, mutta nykyään uusilla älypuhelimilla podcasteja on helppo tilata ja kuunnella. Ladatut äänitiedostot voi kuunnella ilman nettiyhteyttä, ja ne poistuvat kuuntelun jälkeen yleensä automaattisesti täyttämästä puhelimen muistitilaa.

IPhonessa ja Windows-puhelimissa sovellus podcastien kuunteluun on valmiina, Android puhelimiin se on haettava sovelluskaupasta. Sovelluksia ovat muun muassa Overcast, BeyondPod ja Pocket Casts.

Suomessa ensimmäiset podcastit aloitettiin vuonna 2005. Ensimmäinen oli FcLate netradio, ja sen jälkeen tulivat muun muassa Omenatarha, Saunan takaa, Avokatsomo, Naurispaja ja Radio Free Finland. Yksi vanhimmista yhä toimivista podcasteista on Pelaaja-lehden Pelaajacast.

Vuonna 2016 Suomen parhaaksi podcastiksi valittiin Pakkotoisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?