Santtu-Matias Rouvalia kutsuu nyt myös Lontoo – Miten maestron aika riittää kolmelle orkesterille? - Kulttuuri - Aamulehti

Santtu-Matias Rouvalia kutsuu nyt myös Lontoo – Miten maestron aika riittää kolmelle orkesterille?

Santtu-Matias Rouvalilla riittää vientiä maailmalla. Seuraavan kerran hän johtaa Lontoossa huhtikuussa.­

30.3.2017 14:07

- Olen saanut kaikki ne orkesterit, joihin alun perin ihastuin: Tampereen, Göteborgin ja nyt uusimpana Lontoon!

Näin riemuitsee Tampere Filharmonian ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali torstaina Lontoosta puolen päivän jälkeen saapunutta uutista. Hänet on nimitetty Lontoon maineikkaan Philharmonia-orkesterin päävierailijaksi.

Päävierailija on orkesterin toiseksi tärkein kapellimestari, joka työskentelee ylikapellimestarin läheisenä työparina.

Philharmonian ylikapellimestarina on ollut vuodesta 2008 lähtien Esa-Pekka Salonen, joka itsekin toimi aikoinaan saman orkesterin päävierailijana.

Sillanpääasema musiikin pääkaupunkeihin kuuluvassa Lontoossa on iso askel eteenpäin Rouvalin muutenkin vauhdikkaasti etenevällä uralla.

- Kun kyse on Lontoon orkesterista, pääseminen mukaan päättämään asioista on iso juttu, sanoo tällä viikolla Tampereella johtava Rouvali.

Hänen sopimuksensa Lontoossa alkaa syksyllä 2017 ja sisältää vähintään kolme konserttiviikkoa kaudessa.

- Käytännössä johdan enemmänkin. Luultavasti viikkomäärä on kolmen ja kuuden välillä – ja lisäksi tulevat kiertueet.

Philharmonia nimitti samalla toisenkin päävierailijan, tshekkiläisen Jakub Hrusan.

Näyte Santtu-Matias Rouvalin osaamisesta:

Työt jatkuvat Tampere Filharmoniassa

Lontoon nimitys ei vaikuta ainakaan välittömästi Rouvalin tilanteeseen Tampereella ja Göteborgissa. Hänen nykyinen sopimuksensa Tampereella ulottuu vuoteen 2019. Göteborgissa hänen ylikapellimestarikautensa vasta alkaa tänä syksynä.

Lontoossa tilanne on sikäli selkeä, että Salonen on hiljattain tehnyt toistaiseksi voimassa olevan jatkosopimuksen Philharmonian kanssa.

Rouvalin tehtävänä on täydentää Salosen panosta paljon konsertteja soittavassa orkesterissa.

- Kun Esa-Pekka soitti minulle muusikoiden äänestyksen jälkeen, hän sanoi, että saamme yhdessä aikaan vaikka mitä. Kiertueista hän totesi: Olen jo vanha mies, en jaksa yksin vetää jotain 12 konsertin kiertuetta.

Rouvali on tähän mennessä johtanut Philharmoniaa neljästi. Seuraavan kerran hän astuu orkesterin eteen Lontoon Royal Festival Hallissa 23. huhtikuuta.

Nopeat lontoolaiset

Miten ihmeessä Rouvalin kalenteriin vielä mahtuu lisää konsertteja?

- Emmää tiärä, hän ihmettelee itsekin aidolla Tampereen murteella.

Onkin agentin homma pitää kalenterista huolta, Rouvali vain haluaa nauttia musiikinteosta korkeimmalla mahdollisella tasolla.

- Lontoolaisten kanssa työskentely on hurjan nautinnollista. Sinne on aina yhtä mukava mennä, kun homma toimii.

Lontoossa työtahti on pahamaineisen kiivas, sillä yleensä konsertti valmistetaan yhdellä kolmen tunnin harjoituksella ja kenraaliharjoituksella.

- Kun orkesteri on nopea, myös kapellimestarin on oltava nopea. Siellä pitää todella tietää mihin asioihin kannattaa harjoituksissa puuttua.

Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali venyy tyylistä toiseen. Sinfonioiden ohessa sujuu myös rockimpi meno vaikkapa Eppu Normaalin kanssa.­

Harvinainen sinfonia Tampereella

Tampereella parhaillaan oleva Rouvali johtaa perjantaina Tampere Filharmonian konsertin, jonka pääteoksena on Hans Rottin ensimmäinen sinfonia. Sitä ei ole aikaisemmin esitetty Tampereella.

- Siitä sinfoniasta on tullut lempparini, kun olen tutustunut teokseen ja säveltäjän tarinaan.

Rott sävelsi sinfoniansa parikymppisenä, sairastui mieleltään ja kuoli vain 25-vuotiaana vuonna 1884. Mahleria ennakoiva teos on soittajille raskas pala.

- Otinkin konsertin alusta pois Wagnerin Mestarilaulajien alkusoiton, koska Rott on niin rankka vaskisoittajille. Siinä kaatuu ukkoja kuin ensimmäisessä maailmansodassa, jos ei olla kunnossa.

Korjaus 12.15 täsmennetty sopimuksen alkamista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?