Voro vei Sarjakuva-Finlandian – Albumin kustannuspäätös oli hukkua roskapostiin - Kulttuuri - Aamulehti

Voro vei Sarjakuva-Finlandian – Albumin kustannuspäätös oli hukkua roskapostiin

Voron päähenkilö on rämäpäinen rosvotyttö Lilja. Palkittu albumi on muhkea 280-sivuinen sarjakuvaromaani, mutta vasta trilogian ensimmäinen osa.

17.3.2017 18:19

Pieni mutta ponteva varastyttö Lilja rohmusi A. W. Yrjänän sydämen, eikä ylituomari voinut muuta kuin luovuttaa Sarjakuva-Finlandian Voro – Kolmen kuninkaan aarre -albumille.

- Voro -fantasia on hallittu ja valloittava esikoisteos. Juohevana kulkeva kuvan, sanan ja tarinan liitto, jonka elementit palvelevat toisiaan tasapainoisesti. Se on täyteläisesti klassinen satu, veijaritarina ja kasvukertomus, muusikko-runoilija Yrjänä perusteli valintaansa.

- Tarina nappaa mukaansa, henkilökuvaus on eloisaa, ja koko tarkkaan mietitty mielikuvitusmaailma elää ja hengittää uskottavana.

Muhkean Voron sankari on 10-vuotias tyttö, mutta tosielämän eittämätön sankari on sarjakuvan käsikirjoittanut ja piirtänyt Janne Kukkonen. Voro (Like 2016) on nimittäin hänen esikoisalbuminsa, ja kaiken kaikkiaan ensimmäinen julkaistu sarjakuvansa.

Roskapostissa

Aiemmin tuntemattoman tekijän ei ole aina helppoa löytää kustantajaa esikoiselleen. Voronkin taival näytti aluksi kuoppaiselta.

Kukkonen sai useammaltakin kustantajalta pakit, ja kyllä-vastauskin oli vähällä mennä harakoille.

- En yleensä käy läpi tietokoneen roskapostikansiota, mutta tämän kerran niin satuin tekemään. Kaiken kansioon kertyneen roskan joukossa oli viesti Likeltä. Voroa pidettiin kiinnostavana ja kustannussopimus allekirjoitettiin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Janne Kukkonen kertoo videolla, miten rosvotyttö Lilja syntyi:

Vor o sai Sarjakuva-Finlandian perjantaina Tampere Kuplii sarjakuvafestivaaleilla. Sen kilpakumppaneina oli yhdeksän muuta kovatasoista finalistia.

Kukkoselta voitto oli viedä jalat alta, vaikka Voro onkin pitkin vuotta saanut osakseen lähes pelkästään kiittäviä arvioita.

- Tätä on vaikea uskoa, olin varma, että ainakin pari-kolme albumia kiilaa Voron ohi, Kukkonen myhäilee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Liljassa olisi ainesta myös animaatioelokuvan hahmoksi. Janne Kukkonen on piirtänyt albuminsa henkilöistä lukuisia värillisiä muotokuvia.

15 vuotta

Kritiikeissä Voroa kehutaan yksimielisesti upeasta visuaalisuudesta ja notkeasti kulkevasta juonesta. Molempiin seikkoihin on syynsä.

- Pöytälaatikossa on useita sarjakuvan aihioita, mutta Voro on ensimmäinen, joka on päätynyt valmiiksi. Kehittelin tarinaa ja kirjoitin käsikirjoitusta 15 vuotta opiskelun ja töiden ohella. Lopullinen toteutus, eli piirtäminen, vei puolitoista vuotta, Kukkonen kertoo.

- Piirtäminen oli kokopäivätyötä. Se onnistui apurahojen turvin ja välillä vähän nälkääkin nähden, mutta kesken ei hommaa voinut jättää.

Pitkä hiominen näkyy tarinan hallitussa kuljetuksessa. Visuaalisessa ilmeessä taas on paljon vaikutteita elokuvista ja etenkin animaatioista, eikä ihme, Kukkonen on koulutukseltaan animaatio-ohjaaja.

- Tein opiskeluaikana lyhytelokuvia ja sittemmin mainosanimaatioita. Siitä maailmasta tulevat Voron kuvakulmat, liike ja kuvakerrontaan vaikuttavat yksityiskohdat.

Fantasia ja scifi ovat Kukkoselle läheisiä. Alusta alkaen oli selvää, että Voron keskiössä ei ole lihakset kiiltäen ja miekka ojossa riehuva uros. Päähenkilön tuli olla nainen, mutta hänen ikänsä vaihteli moneen kertaan.

- Halusin löytää fantasiaseikkailuun uutta kulmaa, ja lopulta päätin, että sankarittareksi sopii parhaiten rämäpäinen nuori tyttö.

Voross a Lilja haaveilee mestarivarkaan urasta. Hän saa tilaisuuden todistaa taitonsa varkaiden killalle ja ottaa vastaan uhkarohkean tehtävän. Epäonnekseen Lilja herättää varkaudellaan vuosisatoja uinuneet, unohdetut jumalat. Pian hän on sotkeutunut keskelle muinaista valtataistelua, ja lopulta koko maailman kohtalo lepää varjoissa lymyävän voron harteilla.

Voroll a on mittaa peräti 280 sivua, henkilöitä ja juonen mutkia on paljon.

- Hankalinta oli pitää kokonaisuus kasassa ja muistaa, mitä asioita olen lukijalle jo paljastanut ja mitä on vielä tulossa, Kukkonen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Voro on kantta lukuunottamatta toteutettu mustavalkoisena ja harmaan eri sävyillä. Piirtäjä tosin haaveilee, että albumi joskus ilmetyisi myös neivärisenä.

Värit myöhemmin

Voro on toteutettu mustavalkoisena, harmaasävyjen kirjo on kuitenkin niin rikas, että värien puuttuminen ei lukuiloa himmennä. Kukkonen tosin lupaa, että joskus tulevaisuudessa Lilja ja kumppanit saattavat saada värit ylleen.

- Värittäminen on hidasta. Päädyin tässä vaiheessa mustavalkoiseen, jotta albumi joskus valmistuisikin, Kukkonen kertoo.

Jossain takaraivossa sykkii myös ajatus Voron animoinnista. Sitä ennen Kukkonen kuitenkin piirtää Liljalle jatkoa, nyt palkittu albumi kun on vasta trilogian ensimmäinen osa.

- Kakkososan käsikirjoitus on jo pitkällä. Toivottavasti albumi ilmestyy ensi vuoden kesällä ja päätösosa vuonna 2020, Kukkonen kaavailee.

- Animaation tekeminen on nähty ja sarjakuva taitaa viedä täysin mennessään. Sarjakuvan tekemisessä parasta on prosessin yksinkertaisuus. Valmista tulee melko nopeasti, työ on luovempaa kuin animointi, ja visuaalisia rajoitteita on vähemmän. En käytä edes tusseja, vaan piirrän sivut puhtaaksi lyijykynällä.

Sarjakuvataiteilija ja animaattori.

Syntynyt vuonna 1983 Rovaniemellä.

Asuu Espoossa, perheeseen kuuluu avovaimo.

Opiskeli animaatio-ohjaajaksi Turun taideakatemiassa.

Työskentelee freelancerina Osuuskunta Paperihatussa.

Harrastaa sarjakuvia, elokuvia ja videopelejä.

3 suosikkia

Mike Mignolan Hellboy.

Masamune Shirown tuotanto, esimerkiksi Ghost in the Shell -manga.

Stan Sakain samuraijäniksestä kertova Usagi Yojimbo -sarja.

Sarjakuva-Finlandia

Tampere Kuplii ry perusti palkinnon vuonna 2007.

Sarjakuva-Finlandia myönnetään kotimaiselle tekijälle tai tekijöille ansiokkaasta sarjakuva-albumista.

Palkintosumma on 5.000 euroa.

Tänä vuonna ehdolla oli 65 sarjakuva-albumia, joista esiraati valitsi 10 finalistia muusikko-runoilija A.W. Yrjänän puntaroitavaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: