Maailman media soittelee suomalaisohjaajalle ja kysyy, onko Putinilla paitaa - Kulttuuri - Aamulehti

Maailman media soittelee suomalaisohjaajalle ja kysyy, onko Putinilla paitaa

Katariina Lillqvistin uusimmassa elokuvassa tavataan nukkehahmo, jonka esikuva on ohjaajan oma isä. Hahmo matkustaa Espanjaan tamperelaisten vapaaehtoistaistelijoiden jäljille.

10.3.2017 19:58

Viime viikonloppu. Ohjaaja Katariina Lillqvistin puhelin alkaa piristä ja sähköposti kilahdella.

Newswe ek, Moskovan NTV-kanava, Mihail Hodorkovskin Avoimen Venäjän Helsingin-kirjeenvaihtaja... Äkkiä kaikilla on asiaa.

Pieni uutinen Yleisradion venäjänkielisillä verkkosivuilla on humahtanut yli planeetan: suomalaisohjaaja tekee nukke-elokuvaa, jossa yksi hahmoista on härkätaistelijaksi ryhtyvä Vladimir Putin.

- Venäläiset ovat olleet aika hämmästyneitä, Katariina Lillqvist kertoo ja kauhoo kaurapuuroa tamperelaishotellin aamiaishuoneessa.

Ohjaaja on tullut uusimman, Radio Dolores -elokuvansa kanssa Tampereen elokuvajuhlille, ja joutuuu nyt festivaalitohinan keskellä vastailemaan maailmalta sinkoileviin kyselyihin.

Noh, puhutaan mekin ensin Putinista. Ja loikataan sitten 1930-luvun Tampereelle.

Matadori-Putin

Jos toiveet toteutuvat, kohua nostattanut Viimeinen matadori -elokuva valmistuu ensi vuoden kevättalvella.

Lillqvistin ja tamperelaisen rocktoimittaja–sarjakuvapiirtäjä Juho Juntusen yhteinen teos sijoittuu venäläisten suosimalle huvila-alueelle Espanjan Kataloniaan.

Henkilögalleriaan kuuluvat vanha härkä, työtön matadori sekä lomallaan pitkästynyt Vladimir Putin, joka kaipaa tekemistä.

- Elokuvassa viittaillaan Minotaurokseen, Lorcaan, Francon aikaan... Kokonaisuus on aika kirjallinen. Putinkin käy filosofisia keskusteluita voittamisesta ja häviämisestä.

- Venäläiset ovat kummastelleet Putinin roolia. Elokuvan työryhmän mielestä se on ihan looginen jatke presidentin extreme-harrastuksille: syvänmerensukellukselle, riippuliidolle ja tiikereiden silittämiselle.

Päivänpolitiikka ei ole Lillqvistin juttu. Hän on suurten surrealistien perillinen, jota kiinnostaa vallan absurdius.

Ja myös se, miksi kaikki totalitaariset järjestelmät ovat aina vainonneet surrealisteja.

Kyselijöitä kuitenkin kiehtoo konkretia.

- Venäläiset ovat udelleet, esiintyykö Putin ilman paitaa. Olen kertonut, että nukelle valmistuu oikein komea asu, Lillqvist hymyilee.

Väärä veteraani

Palataan Tampereelle, uutukaisen Radio Dolores -elokuvan maisemiin, Tammelaan ja Pispalaan.

Elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailussa kisaava nukkeanimaatio kertoo Aaltosen kenkätehtaan työläisistä, jotka 1930-luvulla tempautuivat solidaarisuustyöhön tasavaltalaisen Espanjan puolesta.

Väki keräsi ruokaa, lääkkeitä ja vaatteita. Työpäivän jälkeen jäätiin tehtaalle valmistamaan Espanjan lapsille kenkiä. Tarvikkeet maksettiin työläisten kukkarosta.

Elokuvan kertojaäänenä on teatterimies Jotaarkka Pennanen. Hänen isänsä, toimittaja-kirjailija Jarno Pennanen agitoi aikoinaan kansaa Espanjan avun riveihin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Radio Dolores edustaa Katariina Lillqvistin tuttua tyyliä, jonka vaikutteet tulevat tsekkiläisestä animaatioperinteestä.

Radio Doloreksella on vahva yhteys myös Lillqvistin oman punaisen suvun vaiheisiin. Hahmojen esikuvina ovat ohjaajan isä, isotäti ja tämän Espanjan taisteluissa kadonnut sulhanen.

Sormukset vaihdetaan tehtaan portilla juuri ennen sulhon lähtöä. Oikeassa elämässä isotäti uskoi ihmeeseen ja odotti rakastettunsa paluuta, eikä koskaan avioitunut.

Lillqvistin isästä muistuttava nukkemies matkustaa 1960-luvulla Malagaan tutkimaan kadonneen tamperelaisen jälkiä. Satamakapakassa haitarilla soitettu työvänlaulu johtaa väkivaltaiseen kuulusteluun.

- Espanja-aihe on kiinnostanut minua lapsesta saakka, Katariina Lillqvist kertoo.

- Koulussa annettiin tehtävä haastatella sotaveteraania. Minä jututin omassa pihapiirissä asunutta Espanjan-kävijää.

- Valintaani paheksuttiin. Silloin tajusin, että oli kahdenlaisia veteraaneja. Oikeita ja vääriä.

Katariina Lillqvist tietää, että vapaaehtoisille on pystytetty muistomerkki kaikissa Pohjoismaissa – paitsi Suomessa.

- Pohjolasta lähtijöillä oli yhteinen koulutusleiri Norjassa Utøyan saarella. Siellä miesten muistoa on vaalittu, ja heistä kertova näyttely oli esillä kesällä 2011, kun joukkomurhaaja Breivik rantautui laituriin.

Radio Dolores -elokuvan voi vielä lauantaina katsoa Yle Teeman verkkosivuilta. Samalla voi osallitua Ylen Uuden Kinon elokuvaäänestykseen.

Vuonna 1963 Tampereella syntynyt ohjaaja, käsikirjoittaja, kirjailija, kolumnisti, radiodokumentaristi.

Asuu tätä nykyä Prahassa, maaseutuasunnossa Tsekin tasavallassa sekä Helsingissä.

Lillqvistin elämä sai suunnan 30 vuotta sitten Tampereen elokuvajuhlilla. Nuori nainen näki tsekkiläisen Jan Svankmajerin animaatioita ja tiesi mitä tahtoi: opiskelemaan alaa Tsekkoslovakiaan.

Lillqvist on kerännyt urallaan lukuisia palkintoja, muiden muassa Hopeisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla.

Tampereen elokuvajuhlilta Lillqvist on imuroinut sekä pääpalkintoja että erikoispalkintoja. Tänä vuonna Tampereen kotimaiseen kilpailuun osallistuu elokuva Radio Dolores (kuva).

Lillqvistin puhutuin elokuva on vuonna 2008 valmistunut Uralin perhonen. Keskustelua syntyi Mannerheim-hahmon ja miespalvelijan seksisuhteesta.

Katariina Lillqvist valmistelee nyt pitkää elokuvaa Mihail Bulgakovin teoksesta Saatana saapuu Moskovaan. Mukana on kumppaneita muiden muassa Ruotsista ja Baltian maista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: