Joulurauha Turusta ei ole niin muuttumaton perinne kuin luulit – Historiassa outoja poikkeuksia - Kulttuuri - Aamulehti

Joulurauha Turusta ei ole niin muuttumaton perinne kuin luulit – Historiassa outoja poikkeuksia

Tästä alkaa joulu. Suomen Turku julistaa joulurauhan Brinkkalan talon parvekkeelta Vanhalla Suurtorilla.

23.12.2016 13:11

”Suora lähetys on käynnissä. Marsalkan hopeatorvet soivat. Kulaus vettä vielä. Kokeilen, onko solmio suorassa.”

”Pitävä, kymmeniä kertoja harjoiteltu ote pergamenttirullasta ja sitten askeleet ulos parvekkeelle.”

”Jännitys häipyy. Tunnen suurta onnea saadesseni antaa kanssaihmisilleni sen, mitä he odottavat. Nyt alkaa joulu!”

Tuolta se tuntuu, astua kansakunnan silmien alle, esittämään maan vanhinta rituaalia – tai tunnetuinta performanssia, miten vain.

Äänessä on Turun kaupungin protokollapäällikkö Mika Akkanen. Hän saa suunvuoron jouluaattona heti, kunhan Tuomiokirkon kellot ovat kumauttaneet kahdentoista lyönnit ja fanfaari on kajahtanut yli Vanhan suurtorin.

Akkanen kertoo tunnoistaan Otavan julkaisemassa komeassa tietokirjassa Joulurauha Suomen Turusta. Kuninkaanrauhasta ekumeeniseen rauhanvetoomukseen.

Kirja tietää joulurauhasta kaiken. Tässä seitsemän pointtia perinteen historiasta:

1. Sota ja miliisilakko. Joulurauha on julistettu Turussa tolkuttoman pitkään – 1300-luvulta asti. Historiaan mahtuu kuitenkin muutama aukko: isonvihan vuodet 1712–1721 (maa kaaoksessa), 1917 (miliisit lakossa) sekä 1939 (pelättiin pommituksia). Voi olla, että myös ensimmäiset vuodet Venäjän alaisuudessa 1809–1815 jäivät väliin. Edes joulupukki ei muista varmasti.

2. Turusta suureen maailmaan. Turun rituaali pysyi pitkään paikallisena juhlana. Valtakunnallisen instituution siitä teki vasta moderni tekniikka, kun Yleisradion mikrofonit ilmaantuivat ensimmäistä kertaa paikalle vuonna 1935. Radiokuuluttajan legendaarinen muotoilu ”Suomen Turku julistaa joulurauhan” on kuultu välirauhan joulusta 1940 lähtien. Säännöllinen televisiointi alkoi vasta 1983. Nettiaikana tapahtumaan voi herkistyä maapallon kaikilla kolkilla.

3. Kerran Raumalta. Radiointiperinteen kummajaisvuosi on 1943: lähetys tuli Turun sijasta Raumalta. Lähetys kuultiin Lahden aseman kautta ympäri maan aina Suomen valtaamaa Itä-Karjalaa myöten. Tiede ei osaa selittää, miksi paikkakuntaa vaihdettiin. Tapaus on jäänyt ainutkertaiseksi.

4. Vähältä piti. Loppuvuodesta 1988 valtakuntaa riivasi harvinainen huoli: jääkö joulurauha välittämättä kaikelle kansalle? Epävarmuuden aiheutti radio- ja televisiotoimittajien lakko. Turun kaupunginhallitus käynnisti hätätoimet. Se vetosi Oy Yleisradio Ab:n johtoon: keskuslakkotoimikunnalta on anottava armoa. Huoli raukesi, kun toimittajalakko loppui sopivasti ennen pyhiä.

5. Yhä isompi tv-hitti. Turun julistus on nykyisin yli miljoonan katsojan tv-hitti. Suursuosio on yllättävän uusi ilmiö. 1990-luvulla telkkarin äärellä viihtyi puolet pienempi porukka. Suomalaiset haluavat kokea joulunsa loputtomana uusintana. Televisiosta katsotaan huiskuttavien turkulaisten lisäksi, kuinka lumiukko liitää yötaivaalla ja Ihmeellinen on elämä -elokuvan enkeli saa siivet.

6. Maailmanlopun meininki. Monisatavuotinen perinne on kokenut järisyttäviä muutoksia. Yksi suurimmista iski 1711. Julistus oli tuohon vuoteen asti luettu selkeällä ja jykevällä ruotsin kielellä, kunnes joku keksi, että rauha pitäisi kajauttaa myös suomenkieliselle rahvaalle. Tapausta pidettiin kauheana onnettomuutena ja niin poikkeuksellisena, että siitä tehtiin merkintä raastuvanoikeuden pöytäkirjaan. Ilmassa rätisivät maailmanlopun merkit. Ja toden totta: jo seuraavana vuonna koko perinne katkesi isonvihan kauheuksiin.

7. Paloautoja ja tihutöitä. Joulurauha toimii käytännössä: itse julistustapahtuma on sujunut lähes aina ilman välikohtauksia. 1980-luvulla poltettiin vielä oikeita kynttilöitä, ja väärä hälytys sinkautti paikalle pillejään ulvottavat paloautot. Nykyisin Brinkkalan talossa ja Vanhalla raatihuoneella tuikkivat vain sähkökynttilät. Hirmuisin ilkivaltatapaus merkittiin aikakirjoihin 1989. Kun yön pimeys jouluaattona hälveni Auran rannoilta, nähtiin, että Brinkkalan talon parvekkeen kuuset oli tuhottu ja heitelty pitkin Suurtoria. Hävityksen jäljet ehdittiin korjata ennen kuin kansakunnan katseet kääntyivät Turkuun.

Suomen Turku julistaa joulurauhan -lähetys alkaa Radio Suomessa jouluaattona klo 11.45 ja TV1:ssä klo 11.55.

”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulujuhlaa, jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut