”Pitää voida itkeä ja tanssia samaan aikaan” – naislaulajien marraskuu menee täysillä tunteisiin - Kulttuuri - Aamulehti

”Pitää voida itkeä ja tanssia samaan aikaan” – naislaulajien marraskuu menee täysillä tunteisiin

Kaija Koo, Alma Sipilä, Erin ja Viitasen Piia muodostavat marraskuun soundtrackin.­

8.11.2016 21:54

”Pitää voida itkeä ja tanssia samaan aikaan.” Tämä lause toimi ohjenuorana, kun Erin synnytti kolmatta sooloalbumiaan nimeltä Seliseli.

38-vuotias Erin on ollut poissa musiikkikuvioista yli kolme vuotta ja saanut tässä välissä toisen lapsen. Ennen perhe-elämään keskittymistä artistin sooloura oli kukoistuksessaan: Sä osaat! -albumi myi peräti platinaa. Onkin kiintoisaa nähdä, vieläkö Erinin folkahtavan melodinen pop uppoaa kansaan. Soundia on ainakin päivitetty juuri sen verran kuin on tarpeen.

Paluun tekevä Erin ei ole täysin entisellään. Esimerkiksi uudella Gangsta-singlellä kantri kohtaa rap-vaikutteet. ­

Seliselin on tuottanut myös Antti Tuiskun uuden ilmeen takaa löytyvä Jurek. Kannustusta ja apua tekstien kirjoittamiseen Erin sai Maija Vilkkumaalta. Uusissa lauluissa kuuluu elämän kirjo.

- Olen tavannut paljon ystäviä, ihmetellyt elämää, saanut pari lasta, muistellut menneitä, suunnitellut tulevaa, ärsyyntynyt, surrut, iloinnut, aikuistunut ja inspiroitunut suurin piirtein kaikesta. Nämä kelailut ja fiilikset ovat löytäneet ulospääsyn albumin muodossa, Erin kertoo.

Seliseli saapuu kauppoihin perjantaina.

Lohdun säveliä

Helsinkiläisellä Viitasen Piia -yhtyeellä riittää jo mukavasti meriittejä. Yhtyeen edellinen albumi Uni onnesta (2014) valittiin Helsingin Sanomien vuoden parhaiden albumien joukkoon. Levy oli myös ehdolla Emma-palkinnon saajaksi Kriitikoiden valinta -kategoriassa.

Tunnelmallisen folkin parissa häärivän yhtyeen aiemmat näytöt ovat olleet sen verran kovia, että uudeltakin levyltä on syytä odottaa paljon. Kvartetin kolmas albumi kantaa nimeä Laulumaa ja se julkaistaan 18. marraskuuta.

Kriitikoiden rakastama Viitasen Piia -yhtye valaisee marraskuisia iltoja uudella Laulumaa-albumillaan.­

Ensitöiksi kannattaa kuunnella tuore Miksi pelkäisin -single, joka vie viideksi minuutiksi herkän syksyiseen folk-maisemaan. Piia Viitasen mukaan kappale kertoo irtipäästämisestä ja lohdutuksesta.

- Kappale kuvaa sitä hetkeä, kun on osattava päästää irti menneestä, oli siitä tullut miten tuttua tahansa.

Kaija tanssittaa taas

Aikuisen tanssipopin kuningatar, 54-vuotias Kaija Koo, luottaa uutuusalbumillaan napakkaan ilmaisuun ja kollegoiden apuun. Yhdeksän kappaletta sisältävä, 33-minuuttinen Sinun naisesi on synnytetty suurelta osin HMC Publishingin biisileireillä. Mukana talkoissa olivat muun muassa Ellinoora, Elias Kaskinen, Iisa Pykäri, Matti Mikkola, DJPP ja Ville Galle.

”Jumalauta, mä rakastan sua”, vakuuttaa Kaija Koo Joku jonka vuoksi kuolla -kappaleessaan. Tanssihittien lisäksi uutuuslevylle mahtuu tummempiakin sävyjä.­

Kaija Koon vuodesta 2010 käynnistynyt uusi nousu ei näytä vieläkään minkäänlaisia laskun merkkejä. Kansansuosikin kultaa striimannut Siniset tikkaat oli pitkään Suomen soitetuin radiokappale, ja nyt listoja valloittaa tarttuva Nää yöt ei anna armoo, jossa vierailee itse Cheek.

Kappaleesta on helppo uumoilla pikkujoulukauden sesonkihittiä. Keikkalavoille Kaija Koo astelee vasta keväällä.

Viimeisen päälle herkkis

Tamperelainen laulaja-lauluntekijä Alma Sipilä ammentaa tunteesta. Pianon ääressä viihtyvä artisti kuvailee tekemisiään syväsävyiseksi popmusiikiksi. Sitä riittää hänen vastikään julkaistulla Pilvet ovat valtameriä -albumillaan. Sipilä myöntää olevansa herkkis.

- Musiikkini voima piilee sen koskettavuudessa ja herkkyydessä, kyvyssä liikuttaa kuulijaansa. Toivon tämän levyn olevan jotain, jonka kuulija voi kääriä ympärilleen kuin pehmeän huovan. Jotain, mikä vie syvälle ja siellä soidessaan eheyttää ja vahvistaa, hän kuvailee.

Esikoisalbumi on vihdoin valmis ja kuultavissa. Alma Sipilän mukaan hänen Pilvet ovat valtameriä -levynsä teemat kiteytyvät eri tavoin rohkeuteen.­

Albumille toi äänikuvallista rikkautta Teosto-palkittu tuottaja ja Risto-yhtyeen keulakuva Risto Ylihärsilä, jonka nimi yhdistyy vallan muuhun kuin kauniiseen popherkistelyyn.

- Lähestyimme Riston kanssa musiikin tekemistä omalla tavallamme asian äärilaidoilta, ja juuri sen vuoksi tuntuikin, että siitä yhteisestä puolivälistä syntyi jotain erityistä.

Erin Anttilaon menestynyt soolourallaan hienosti. Nylon Beat -laulajan Hunningolla-esikoinen (2011) myi triplaplatinaa eli yli 60 000 kappaletta. Erin keikkailee uutuuslevynsä tiimoilta loppuvuonna pitkin Suomea.

Piia Viitanenosti Nepalissa Venus-nimisen kitaran. Katmandussa ei ollut iltaisin sähköjä, joten Piia meni talon katolle ja opetteli soittamaan. Kotiin viemisiksi syntyi nivaska lauluja. Sen jälkeen sai alkunsa nelihenkinen Viitasen Piia -yhtye.

Kaija Kooon yksi Suomen menestyneimmistä naisartisteista: hänen albumeitaan on myyty yli puoli miljoonaa kappaletta. Hänen uutuuslevynsä ovat tuottaneet Jukka Immonen, Antti Riihimäki ja Hannu Korkeamäki. Levynjulkaisusta huolimatta artisti viettää nyt keikkataukoa.

Alma Sipiläon toiselta ammatiltaan psykologi, mikä näkyy sanoitusten tavassa katsoa ihmisyyttä läheltä. Hän myös säveltää lauluja pariskunnille ja häihin tilauksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?