Jouko Turkan oppilaat Silvo ja Havukainen muistelevat: Kiivaassa opettajassa piili herkkäkin puoli - Kulttuuri - Aamulehti

Jouko Turkan oppilaat Silvo ja Havukainen muistelevat: Kiivaassa opettajassa piili herkkäkin puoli

Satu Silvo ja Riitta Havukainen muistavat Jouko Turkan kiivaana ja kohtuuttomana, mutta joskus hänen sisältään löytyi pikkupoika.­

3.8.2016 13:41

Näyttelijä Satu Silvo oli Jouko Turkan oppilas Teatterikorkeakoulussa 1980-luvulla. Silvo kertoo arvostaneensa Turkan nerokasta ajattelua siitä, miten taide vaikuttaa koko yhteiskunnassa ja mikä merkitys ja jälki taiteella on.

- Guru on kuollut. Jokke (Turkka) kuitenkin kulkee jokaisen produktion mukana tavalla tai toisella – joko muiden uteliaisuutena siitä, millaista silloin ennen oli tai omassa työssä siten, että en koskaan päästä itseäni helpolla, Silvo kertoo STT:lle.

Hän muistaa kuulleensa Turkasta viimeksi pari vuotta sitten. Tuolloin Turkka pystyi puhumaan enää hyvin vähän.

- Teimme silloin Antti Virmavirran kanssa Kuka pelkää Virginia Woolfia -näytelmää, jota esitettiin Espoossa. Jouko soitti Antille näytelmästä ja sanoi jokkemaisesti vain ”se on hyvä, se on hyvä”. Mietimme silloin tuon neron puheen tulvaa, joka loi valtavia mielikuvia ja huumoria, ja nyt tuli enää muutama sana, Silvo muistelee.

Turkka tunnettiin tiukkana ja intohimoisena teatterintekijänä, joka vihasi miellyttämistä.

- Hän oli jopa fanaattinen miellyttämisen suhteen. Sanoi, että ”te saatana miellytätte”, vaikka me emme yhtään miellyttäneet ja teimme juuri niin kuin hän halusi. Siitä tuli jopa ahdistavaa, mutta vuosien varrella tällaiset asiat ovat kuitenkin tasoittuneet.

Silvo muistaa, että Turkassa oli kiivauden lisäksi herkempikin puoli. Tämä saattoi välillä muuttua kuin pieneksi pojaksi, joka ei tiennyt mitä sanoa.

- Kerran kouluaikana menin kädet vapisten kertomaan hänelle, etten voi osallistua yhteen produktioon. Pelkäsin, että tuleeko hän päälle ja erottaako koulusta. Mutta sitten hän ottikin olkapäästä kiinni ja sanoi, että ”Satu, sun ei tarvitse tehdä tätä produktiota”.

Riitta Havukainen: Turkka opetti pelottomaksi

Näyttelijä Riitta Havukaisessa Jouko Turkka herättää ristiriitaisia muistoja. Yksi tärkeimmistä Turkan opetuksista oli Havukaisen mukaan pelottomuus: että selviää mistä vain.

- Eteeni ei ole tullut ohjaajaa tai vastanäyttelijää, jota olisin pelännyt - koska Turkkaa pelättiin jo ihan tarpeeksi, Havukainen sanoo.

Havukainen on tunnettu muun muassa Helsingin kaupunginteatterin rooleistaan sekä Fakta homma -tv-sarjan Hansuna. Hän opiskeli Teatterikorkeakoulussa Turkan rehtoriaikana. Henkilökohtaisesti hän ei kuitenkaan teatterilegendaa tuntenut.

Havukainen toteaa suoraan, että Turkka oli opetustyössään kohtuuton. Hän piti joistakin oppilaista ja joistakin ei, ja antoi suosikkijärjestelmänsä myös näkyä.

- Olin siinä mielessä niin sanotusti onnekas, että minusta hän piti, enkä joutunut kärsimään kuten ne, joista hän ei pitänyt.

Havukainen muistelee olleensa tyytyväinen, että pääsi Teatterikorkeakouluun vasta Turkan rehtoriaikana.

- Tuntui että nyt on kunnon meininki!

Turkka korosti näyttelijäntyössä fyysisyyttä, ja koulutus oli fyysisesti hyvin raskasta.

- Kaikilla oli valtavat sixpackit. Kuntoilu on kantanut minulla tähänkin päivään.

Teatterilegenda, ohjaaja ja kirjailija Jouko Turkka kuoli 74-vuotiaana. Hän kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 22. heinäkuuta Pirkkalassa Pirkankoivun palvelutalossa.

Turkan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Pirkkalainen -lehti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?