Tuore kirja: Pirkkalan koululaisia aivopestiin kokeilulla, jonka piti olla sosialismin alkusoittoa - Kulttuuri - Aamulehti

Tuore kirja: Pirkkalan koululaisia aivopestiin kokeilulla, jonka piti olla sosialismin alkusoittoa

Aamulehti uutisoi Pirkkalan kokeilusta ensimmäisenä.­

5.5.2016 13:21

Pirkkalan moniste oli vain jäävuoren huippu. Peruskoulua piti muuttaa niin, että tulevista äänestäjistä kasvaa sosialisteja. Päätavoite oli muuttaa kapitalistinen yhteiskunta sosialistiseksi, sanoo tutkija ja kirjailija Jari Leskinen. Leskisen tänään ilmestyvä kirja Kohti sosialismia nostaa uudella tavalla esiin Pirkkalassa vuosina 1974 ja 1975 toteutetut opetussuunnitelmakokeilut.

- Kyseessä oli lasten ideologinen aivopesu, jonka toteuttivat yhdessä opetusministeriö, kouluhallitus ja Tampereen yliopiston psykologian laitos. Käytännössä kaiken takana oli SDP:n vasemmistosiipi, joka ajoi vain omaa etuaan. Siksi ihmiset suuttuivat silloin. Ja suuttuvat aivan varmasti myös nyt, sanoo Leskinen.

- Uskon, että kirjani saa aikaan todellisen tsunamin. Jos nyt pidettäisiin vaalit ja demarit kärsisivät rökäletappion, syynä olisi minun kirjani.

Kuvitusta Pirkkalan monisteesta.­

Aamulehdell e Leskinen tarjoaa sankarin roolia.

- Aamulehden toimittaja Matti Arjanne oli ensimmäinen, joka uskalsi tuoda julkisuuteen sen mitä Pirkkalassa oikeasti tapahtui.

Niin, mitä siellä tapahtui?

- Virallisesti viidensien luokkien historian opetuksessa kokeiltiin uutta menetelmää. Käytännössä käynnissä oli kaikkia ikäluokkia koskeva kommunistinen aivopesu ja sosialistisen psyyken rakentaminen, sanoo Leskinen.

- Tavoitteena oli kokeilun jälkeen ulottaa samat opetusmenetelmät ja materiaalit koko maahan Hagosta Utsjoelle jo vuoteen 1980 mennessä.

Kuvitusta Pirkkalan monisteesta.­

Mutta miksi kokeilu toteutettiin juuri Pirkkalassa?

- Koska Tampereen yliopiston psykologian laitos oli lähellä. Siellä tehtiin monisteet, professori Tapio Nummenmaan johdolla, oppilastyönä, sanoo kirjaa viisi vuotta kirjoittanut Leskinen.

- Pirkkala taas oli sopivan pieni ja vähän sivussa, se sopi mainiosti kuvaan.

Leskisen mukaan kouluhallituksen pääjohtaja Erkki Aho oli kaiken takana. Kirjassa Leskinen nostaa esiin myös yllättäviä nimiä.

Pirkkalan monisteen kansikuvassa kehotettiin mielenosoituksiin.­

Yksi heistä on Pentti Arajärvi, joka oli nuorena virkamiehenä junailemassa rahaa Pirkkalan opetusmenetelmäkokeilulle.

- Arajärvi höynäsi määrärahoja muilta tutkimushankkeilta Pirkkalan kokeilulle. Pitää muistaa, että hän oli siihen aikaan hyvin lähellä kommunisteja. Arajärvi myös luki kaiken opetusmateriaalin ja hyväksyi sen täysin, tietää Leskinen.

- Pääsin ensimmäisen lukemaan kaikki kuulustelupöytäkirjat. Arajärvi myöntää niissä kaiken.

Kohu Pirkkala monisteen ympärillä laantui nopeasti. – Sen todellinen koko haluttiin kätkeä, vähäteltiin tapahtunutta. Eikä kukaan saanut edes varoitusta. ”Sanallinen huomautus tulevaisuuden varalle” oli suurin rangaistus. Uskomatonta, sanoo Jari Leskinen, joka tllä hetkellä työskentelee strategisen rikosanalyysin erikoistutkijana keskusrikospoliisissa.

Kuvitusta Pirkkalan monisteesta.­

Korjattu 5.5.2016 kello 9.15: Nimi muutettu Pentti Aravirrasta Pentti Arajärveksi.

Pirkkalanmoniste oli opetusministeriön, kouluhallituksen ja Tampereen yliopiston psykologian laitoksen opetusmenetelmäkokeilussa tuottama historian 95-sivuinen, kuvitettu opetusmoniste.

Pirkkalanmonistetta käytettiin lukuvuonna 1974–1975 Pirkkalan kunnan peruskouluissa viidennen luokan opetuksessa.

”Neuvostoliitossaasuu 16 kansallisuutta. Millainen asema niillä on toisiinsa nähden? 1) Venäläiset ovat johtavassa asemassa, 2) Kaikki ovat tasa-arvoisia 3) vähemmistökansallisuuksia syrjitään.” (Oikea vastaus: 2).

”Sosialismiloi ensimmäisenä edellytykset talouden suunnitelmalliselle johtamiselle koko maassa. Näin syntyy mahdollisuus vapautua kapitalismille ominaisista kriiseistä ja laskukausista ja työttömyydestä.”

”Miksimelkein kaikki Suomen tehtaat ovat Etelä-Suomessa? 1) Koska tehtaanomistaja saa siellä suurimman voiton, 2) koska suurin osa ihmisistä asuu Etelä-Suomessa, 3) Pohjois-Suomessa ei ole tarpeeksi raaka-aineita?” (Oikea vastaus: 1)

”Neuvostoihminenomistaa itse kaikki tehtaat yhdessä toisten kanssa eikä hänelle siten ole yhdentekevää, kuinka asiat tuotantolaitoksessa sujuvat.”

”Imperialisminja monopolien määräysvaltaa vastaan ovat kaikkialla maailmassa nousseet rauhan ja yhteiskunnan edistyksen puolesta taistelevat voimat.”

Historianopetusmonisteen laati nelihenkinen tutkijaryhmä nimeltä Peto (Peruskoulun toimivan opetussuunnitelman projekti). Sen jäsenten maailmankatsomusta leimasi Leskisen mukaan marxilaisuus.

Ryhmän professorijäsenet olivat Tapio Nummenmaa Tampereen yliopiston psykologian laitokselta, Annika Takala Joensuun korkeakoulun kasvatustieteiden osastolta ja Juhani Karvonen Turun yliopistosta. Mukaan kutsuttiin myös psykologian tohtori Liisa Rantalaiho Tampereen yliopiston sosiologian laitokselta.

Oppimateriaalin laatijoiden joukossa ei ollut yhtään historiatieteen kokenutta asiantuntijaa, vaan siitä huolehtivat psykologit. Tosin osa tiedosta oli kopioitu suoraan Petroskoissa painetusta neuvostoteoksesta Yleinen historia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?