Kohukirjaan liitetty Arajärvi kieltää osallistuneensa marxilaiseen aivopesuun Pirkkalassa - Kulttuuri - Aamulehti

Kohukirjaan liitetty Arajärvi kieltää osallistuneensa marxilaiseen aivopesuun Pirkkalassa

5.5.2016 19:24

Tohtori Pentti Arajärvi ihmettelee kohua, jossa hänet on liitetty Pirkkalassa 1970-luvulla järjestettyyn marxilaiseen koulukokeiluun.

Hän sanoo olleensa 1970-luvun puolivälissä normaali opetusministeriön virkamies, joka valmisteli päätöksiä ja oli jakamassa valtion rahaa monenlaisiin tutkimus- ja kokeiluhankkeisiin.

- Olin virkamies ja noudatin normaalia virkamiesmoraalia sillä tavalla, että asioihin suhtaudutaan tasapuolisesti sen mukaan kuin poliittiset päättäjät päättävät. Ei tämä ollut ainoa kokeilu, joka Suomen kouluissa silloin pyöri. En muista, että tätä olisi silloin erityisesti suosittu tai myöskään sorsittu, Arajärvi kommentoi.

Aamulehti kertoi torstaina tutkija Jari Leskisen Kohti sosialismia -kirjasta, jossa Leskinen väittää, että pirkkalalaisista koululaisista yritettiin kasvattaa sosialisteja järjestelmällisellä kokeilulla vuosina 1974–75.

Leskisen mukaan tätä 95-sivuista Pirkkalan monistetta ajoivat opetusministeriö, kouluhallitus ja Tampereen yliopiston psykologian laitos. Koko hanke oli Leskisen mukaan viime kädessä sdp:n vasemmistosiiven touhuilua.

Leskinen sanoin Arajärvi oli nuorena virkamiehenä höynäämässä kokeilulle rahaa muilta tutkimushankkeilta.

- Arajärvi oli siihen aikaan hyvin lähellä kommunisteja. Luki kaiken opetusmateriaalin ja hyväksyi sen täysin, Leskinen kommentoi torstaina Aamulehdessä.

Aamulehden tavoittama Arajärvi on väitteistä ihmeissään.

- En tunnista toimintaani tuosta kuvauksesta, hän sanoo.

Arajärvi syyttää Leskistä täydellisestä historiattomuudesta.

- En ymmärrä, miten päästään tällaiseen päätelmään, että sosiaalidemokraatit olisivat halunneet kasvattaa lapsia marxismi-leninismiin, hän kummastelee.

Arajärvi sanoo myös olevansa huvittunut väitteistä, joiden mukaan hän olisi ollut 1970-luvulla lähellä kommunisteja.

- En ollut silloin, enkä ole koskaan ollut.

- Minusta osoittaa kohtalaisen huonoa historian tuntemusta, jos ei ymmärrä, mikä ero on sosiaalidemokratialla ja kommunismilla. Se, että sosiaalidemokraatit olisivat halunneet jollain tavalla halunneet edistää marxilais-leniniläistä opetusta, osoittaa, että on kirjoittajalla on joko huonot historiantiedot tai muuta tarkoitusperiä, Arajärvi sanoo.

Leskisen mukaan Arajärvi oli hyväksynyt Pirkkalassa käytetyt hyvin värittyneet opetusmateriaalit.

- En muista hyväksyneeni mitään aineistoja, eikä sellaista hyväksymistä minulta olisi tarvinnutkaan. Muistan, että olen jotain siitä aineistosta lukenut, mutta en ole vuosikymmeniin niitä papereita nähnyt, enkä muista, Arajärvi sanoo.

Hän kertoo kyllä olleensa Pirkkalan monisteen takia oikeuskanslerinviraston kuulusteluissa.

- Kansliapäällikkö oli muistaakseni kiinnostunut siitä, miten rahaa jaettiin, oliko sitä jotenkin erityisesti suunnattu johonkin. Muistaakseni tällaiseen lopputulokseen ei kuitenkaan päästy.

Pirkkalassa käytetty opetusmateriaali oli hyvin neuvostomyönteistä. Sen myöntää Aamulehden esimerkkien valossa Arajärvikin.

Hän myös muistuttaa, että itsesensuuri oli Neuvostoliittoon nähden oli mittavaa.

- Mutta se koski kaikkia puolueita, eikä yksinomaan demareita. Eivät sosiaalidemokraatit ihailleet Neuvostoliittoa, eivätkä pyrkineet sellaiseen järjestelmään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?