Elokuva-arvio: Kirottu kommunisti, kuulut vankilaan etkä Hollywoodiin - Kulttuuri - Aamulehti

Elokuva-arvio: Kirottu kommunisti, kuulut vankilaan etkä Hollywoodiin

Helen Mirren tekee uransa inhottavimman roolin vasemmistolaisia elokuvatyöläisiä vainoavana Hedda Hopperina. Bryan Cranston sai Dalton Trumbon roolistaan tänä keväänä Oscar-ehdokkaana.­

8.4.2016 20:59

Yhdysvaltain elokuvateollisuuden typerin vaihe koettiin 1950-luvulla, kun Hollywoodissa jahdattiin ja vainottiin elokuvateollisuuteen muka pesiytyneitä kommunisteja, vakoojia ja pettureita. Kylmän sodan ilmapiiristä siinneelle Hollywoodin mustalle listalle joutui yli 300 käsikirjoittajaa, ohjaajaa, näyttelijää ja muuta elokuvatyöläistä. ”Epäamerikkalaista toimintaa tutkineen” idioottikomitean, House Un-American Activities Committeen kuulusteluista mustalle listalle joutuneita passitettiin vankilaan kongressin halventamisesta. He kun kieltäytyivät nimeämästä komitealle ystäviään ja kollegoitaan.

Yksi vankilaan joutuneista oli käsikirjoittaja Dalton Trumbo. Hänestä tehty, nyt Suomen ensi-iltaan tuleva elokuva avaa mustan listan hölmöyden mestarillisesti.

Trumbo käsikirjoitti sellaiset elokuvahistorian järkäleet kuin 30 sekuntia Tokion yllä (1944), Loma Roomassa (1953) ja upeimpana kaikista, Stanley Kubrickin Spartacuksen (1960).

Mustan listan vuoksi Trumbo joutui kirjoittamaan myös kymmeniä roskaelokuvia salanimillä ja ilman krediittiä, joukossa niinkin kirkkaita timantteja kuin Rakettimatka Marsiin. Vasta Hollywood-tähti Kirk Douglasin ja ohjaaja Otto Premingerin härkäpäisyys mustan listan hulluutta vastaan vapautti Trumbon.

Nerokkaita kohtauksia

Jay Roach ohjaama Trumbo -elokuva nauraa mustasti paitsi Hollywoodille myös itselleen. Trumbo toteaa Otto Premingerille, että jos jokainen kohtaus on kirjoitettu nerokkaasti, elokuvasta ei tule nerokasta. Trumbossa miehen jokaisen lauseen kuitenkin voisi ripustaa huoneentauluksi, ja silti elokuva toimii täydellisesti. Iso ansio tästä kuuluu Breaking Bad -sarjasta tutulle Bryan Cranstonille, joka oli Trumbon roolista Oscar-ehdokkaana.

Cranstonin Trumbo polttaa holkkitupakkia ketjussa, kirjoittaa ja tohtoroi yötä päivää kymmentä eri käsikirjoitusta viskin ja amfetamiinin voimalla. Hän kirjoittaa satasivuisen käsikirjoituksen kolmessa päivässä, hän kirjoittaa, polttaa ja juo kylvyssäkin.

Mirrenin kauhein hahmo

Trumbon nemesis, vastavoima, on Hollywoodin seurapiiritoimittaja Hedda Hopper, joka kuvataan täydeksi saatanaksi kommunistivihassaan. Helen Mirren tekee Hopperina uransa inhottavimman hahmon.

Michael Stuhlbarg rakentaa traagisen kuvan näyttelijä Edward G. Robinsonista, joka retkahtaa nimeämään ystäviään komitealle. John Goodman on räjäyttävä roskaelokuvien tuottaja Frank Kinginä ja Elle Fanning upea Trumbon tyttärenä.

Mitä Trumbo opettaa vuonna 2016? Elokuva muistuttaa, miten helposti fasismi tarttuu demokratiaan, jos lainsäädäntö-, tuomio- ja toimeenpanovalta eivät lakkaamatta kertaa itselleen perustuslakia, ja näin hoivaa ja varjele valtiosääntöä hulluudelta.

Elokuva

Trumbo

HHHHH Pääosissa: Bryan Cranston, Diane Lane, Michael Stuhlbarg, Helen Mirren, David Maldonado, John Getz, Louis C.K., Dean O’Gorman, John Goodman.

Kesto: 2 h 4 min.

Ikäraja: K7.

Ensi-ilta: Niagara Pe 18.15, la 16.15, su 14.15, ti 14.00 ja to 14.45.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?