Filkkareilla palkittu Hamy Ramezan: Omistan palkinnon ylpeille pakolaisille vastaanottokeskuksissa - Kulttuuri - Aamulehti

Filkkareilla palkittu Hamy Ramezan: Omistan palkinnon ylpeille pakolaisille vastaanottokeskuksissa

Suomalais-iranilainen ohjaaja Hamy Ramezan on tehnyt vuoden tärkeimmän kotimaisen elokuvan Tuntematon pakolainen. Se palkittiin sunnuntaina Tampereen elokuvajuhlilla yli puolituntisten kotimaisten elokuvien pääpalkinnolla. "Mulle oli tosi tärkeätä, että sain elokuvan kantaesitykseen nimenomaan Tampereelle", Ramezan kiitti.­

13.3.2016 17:47

- Omistan tämän niille ylpeille ihmisille, jotka istuvat vastaanottokeskuksissa odottamassa parempaa elämää. He joutuvat katsomaan uutisista yleistämistä pakolaisista ja heidän epäinhimillistämistä, Tuntematon pakolainen -dokumentin ohjaaja Hamy Ramezani sanoi sunnuntaina Tampereen elokuvajuhlien palkintojenjaossa.

Tuntematon pakolainen palkittiin kotimaisen kilpailun yli puolituntisten pääpalkinnolla ja elokuvajuhlien yleisöpalkinnolla. Elokuvassa suomalais-iranilainen stand up -koomikko Ali Jahangiri kulkee pakolaisten mukana Kreikan Lesboksen saarelta Balkanin reitin Eurooppaan. Elokuvan pakolaiset ovat ihan samanlaisilla ilon ja surun aiheilla varustettuja persoonia kuin suomalaisetkin. Ihmiselle luonnollinen pyrkimys parempaan elämään ja halu pysyä hengissä vain on ajanut heidät kotiseudultaan pois.

- Omistan tämän myös vanhemmilleni, jotka aikanaan olivat nuoria Iranissa. Heillä oli ystäviä, he tekivät kovasti töitä, ja sitten iljettävä sota tuli väliin. He tekivät oikein, kun lähtivät pakoon. Heidän alkunsa Suomessa oli hankalaa, mutta faija diggasi suomalaista mökkielämää ja mutsi halusi kämpän. Töitä he tekivät lannistumatta ja antoivat meille tämän kaiken, Ramezan kiitti.

Video palkintojen jaosta:

Hauska Eleganssi

Kotimaisen kilpailun alle puolituntisten elokuvien pääpalkinto meni festivaalin hauskimmalle työlle. Virpi Suutarin Eleganssi -dokumentissa yritysjohtajat Jorma Ollila ja Antti Herlin sekä kirjankustannuspatruuna Heikki A. Reenpää metsästävät peltopyitä luksushaulikoilla huippurotuisten jahtikoiriensa kanssa.

Eleganssissa on samaa satiirisuutta kuin filkkariklassikossa, Marja Pensalan ohjaamassa Kyllikki Virolaisen muotokuvassa Hyvä elämä (1984). Molempien elokuvien hahmot elävät niin syvällä omassa erinomaisessa todellisuudessaan, että katsomon puolella nauru raikaa alusta loppuun.

- Omistan palkinnon näille miehille, joilla on jo kaikkea, mutta tätä heillä ei vielä ollut. Mutta penniäkään palkintorahoista ette saa, Virpi Suutari julisti.

Risto Jarva -palkinnon voitti Turun ammattikorkeakoulusta animaattoriksi valmistuva Anni Oja iloisella lopputyöllään, raikkaalla ja mukaansa tempaavalla nukkeanimaatiolla Viikset. Animaatiossa vähän Eleganssin kaltaiset herrat taistelevat siitä, kenellä on upeimmat viikset.

Riehaa ruumissaatossa

Tampereen elokuvajuhlien pääpalkinnon, Grand Prixin voitti vietnamilainen kokeellinen elokuva The Living Need Light, the Dead Need Music, suomeksi: Elävät tarvitsevat valoa, kuolleet musiikkia. Se on hurja surrealistinen matka vietnamilaisiin hautajaisrituaaleihin, joissa käärmeenlumoajat nielevät käärmeitä, miekannielijät veitsiä, tulennielijät liekkejä. Elokuvan on tehnyt vietnamilainen taiteilijaryhmä The Propeller Group, jonka yksi jäsen liittyy ensi vuonna 8.–12.3. elokuvajuhlien kansainväliseen tuomaristoon.

Elokuvajuhlilla kävi tänä vuonna yhteensä noin 30 000 ihmistä.

Kansainvälinen kilp.

Grand Prix:The Living Need Light, the Dead Need Music (Vietnam 2014). Ohjaus: The Propeller Group.

Paras fiktio:Au bruit des clochettes (Ranska 2015), Chabname Zariabin.

Dokumentti:Blood Brothers (Portugali 2015), Marco Espírito Santon ja Miguel Coimbran.

Animaatio:Waves ’98 (Libanon, Qatar 2015), Ely Dagher.

Kunniamaininta:9 Days – from My Window in Aleppo (Alankomaat, Syyria 2015), Issa Touma, Floor van der Meulen, Thomas Vrogen.

Kotimainen kilpailu

Alle 30 min.:Eleganssi (2015), ohjaus: Virpi Suutari.

Yli 30 min.:Tuntematon pakolainen (2016), Hamy Ramezan.

Risto Jarva -palkinto:Viikset (2015), Anni Oja.

Erikoispalkinto:Ompelijatar (2015), Ville Suhonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?