Tuomari Heli Sutela haluaa voittajalta yllättävyyttä – tässä Sarjakuva-Finlandian top-10 - Kulttuuri - Aamulehti

Tuomari Heli Sutela haluaa voittajalta yllättävyyttä – tässä Sarjakuva-Finlandian top-10

10.2.2016 15:48

Sarjakuva-Finlandian kärkikymmenikkö on tänäkin vuonna kovaa tasoa, joten voittajan valinta ei ole helppoa.

Yhden ihmisen on tuo päätös kuitenkin tehtävä, tällä kerralla ratkaisun avaimet ovat näyttelijä, stand up -koomikko Heli Sutelan käsissä.

Sutelalla on peliaikaa maaliskuun puoliväliin saakka. Tällä hetkellä hän lomailee Thaimaan Koh Samuilla, mutta tuomarointi nakuttelee jo takaraivossa.

– Kun tehtävää tarjottiin minulle, ajattelin ensin, että vau mikä kunnia! Ja sitten, että saan siis tutkia sarjiksia, vaikka vaaka-asennossa. Voiko mukavammasta hommasta haaveilla, Sutela kertoo.

Sutelan tutustuminen sarjakuviin on kulkenut melko perinteistä reittiä.

Aku Ankasta aloitin. kuten varmaan kaikki, ja siitä Asterixien kautta aukesi koko sarjisten maailma. Viihdyin sarjisten kanssa niin tiiviisti, että ylioppilasvuonna vaihdoin Aku Ankan tilauksen Kalle Ankaan, että ruotsin kieli petraantuisi.

– Jos aikuisuuden yksi määritelmä on, ettei lue enää sanomalehdistä sarjiksia, niin ilokseni voin todeta: en ole vieläkään aikuinen.

– Historiaani kuuluu myös sarjakuvakirja, jonka olen käsikirjoittanut ja tuottanut yhdessä Minna Koskelan kanssa. Siinä prosessissa kunnioitus hyviä tekijöitä kohtaan kasvoi entisestään, Sutela sanoo.

Sarjakuvamakuaan Sutela ei tuomaroinnin tässä vaiheessa halua täsmentää, vaan sanoo olevansa avoin kaikelle. Hyvän sarjakuvan määritelmä ja valintakriteeritkin pysyvät väljinä.

– En tiedä vielä, millainen voittajan tulisi olla. Se voi olla viihdyttävä tai synkkä tai hauska tai kantaaottava, draamallinen tai moodiin luottava. Haluan itsekin yllättyä ja määritellä vasta sitten kriteerini. Kun ammattitaitoinen esiraati on jo valinnut kärjen, uskon, etten voi osua kuin parhaaseen. Eihän tämä mitään pituushyppyä ole, Sutela sanoo.

Viime vuonna ilmestyi noin 80 kotimaista sarjakuva-albumia. Ehdokkaaksi asetettiin 59 albumia, joista Tampere Kuplii ry:n asettama valintalautakunta valitsi kymmenen finalistia.

Valintalautakuntaan kuuluivat Harri Filppa, Emmiina Jokinen, Kalervo Pulkkinen ja Kaisa Saarikorpi.

Tunnustuspalkinto myönnetään kotimaisen ansiokkaan sarjakuva-albumin tekijälle tai tekijöille.

Palkintosumma on 5 000 euroa.

Palkinto jaetaan jo yhdeksännen kerran osana Tampere Kuplii -festivaalia.

Sarjakuva-Finlandian saaja julkistetaan 18. 3. Tampereen yliopistolla festivaalin tieteellisen sarjakuvaseminaarin Tampere Kuplii Goes Academicin yhteydessä.

Viime vuonna palkinto annettiin Tiitu Takalon teokselle Minä, Mikko ja Annikki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?