Tampereella vieraileva säveltäjä Kaija Saariaho valittiin suomalaisen musiikin kunniagalleriaan. - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereella vieraileva Kaija Saariaho valittiin suomalaisen musiikin kunniagalleriaan

Kaija Saariaho on palkittu uransa aikana lukuisia kertoja. Nyt hänet valittiin suomalaisen musiikin Hall of Fameen.

1.3.2019 17:30

Säveltäjä Kaija Saariaho nimettiin perjantaina Tampereella suomalaisen musiikin viime vuonna perustetun kunniagallerian eli Finnish Music Hall of Famen uudeksi jäseneksi.

Saariaho vastaanotti kunniataulun Musiikkimuseo Famen hallituksen puheenjohtajalta Mikko Vannilta ja Ylen Luovien sisältöjen johtajalta Ville Viléniltä. Itse museo avataan syksyllä Helsingissä.

Säveltäjä katsoo valintaansa laajemmassa kulttuurisessa merkityksessä ja tunnustuksena edustamalleen uudelle taidemusiikille.

–Näen sen laajemmin avauksena minulle ja kollegoilleni. Harvapa sinne museoon varmaan minun takiani menee, mutta kuin tällainen museo rakennetaan, olen iloinen, että olen siellä mukana.

Sibeliuksen jäljillä

Suomen menestyneimpiin taidemusiikin säveltäjiin kuuluva Kaija Saariaho täydentää Hall of Fameen aiemmin nimettyä ensimmäistä muusikkoryhmää.

Siihen kuuluvat oopperalaulaja Aino Ackté, viihdeorkesteri Dallapé, sanoittaja Reino Helismaa, pelimanni Konsta Jylhä, iskelmälaulaja Katri Helena, säveltäjä Toivo Kärki, rockmuusikko Juice Leskinen, iskelmälaulaja Georg Malmstén, metallimusiikkiyhtye Nightwish, säveltäjä Jean Sibelius ja iskelmälaulaja Olavi Virta.

Kunniagalleriaan on tarkoitus lisätä uusia jäseniä vuosittain.

Helsingin Pasilaan valmistuvaan Musiikkimuseoon tulee myös Saariahon tuotantoa esittelevä näyttelyosio. Sen toteuttaa säveltäjän pitkäaikainen yhteistyökumppani, kuvataiteilija Raija Malka.

–Olen ymmärtänyt, että jokaiselle kunniagalleriaan valitulle tulee oma tila. Halusin Raijan suunnittelijaksi, koska teen Raijan kanssa paljon yhteistyötä ja hän tuntee musiikkini. Toivon, että oma osuuteni siellä olisi hyvin abstrakti ja valoilla ja väreillä olisi iso rooli, sanoo Saariaho.

Palkittu säveltäjä

Kaija Saariaho on yksi Suomen palkituimpia säveltäjiä. Hän on saanut uransa aikana muun muassa Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon sekä Grawemeyer-, Sibelius- ja Polar-palkinnot. Hänen kansainvälinen maineensa perustuu oopperoihin, orkesteriteoksiin ja kamarimusiikkiin.

Saariaho hyödyntää sävellystyössään elektroniikkaa akustisten soittimien ja laulajien rinnalla.

Saariaho on parhaillaan Tampereella, jossa järjestetään hänen taiteelleen omistettu Kylässä Kaija Saariaho -festivaali. Tapahtuma käynnistyi perjantaina kamarimusiikkikonsertilla ja jatkuu koko ensi viikon. Ohjelmassa on konserttien ohessa myös keskustelutilaisuuksia.

Lisäksi Saariaho vierailee ensi viikon lauantaina pääkirjasto Metson musiikkiosastolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos