Antti Mikkola ja Emmi Kaislakari ovat avustetun itserakkauden takana - Kulttuuri - Aamulehti

"Ilman Emmiä en olisi jaksanut", sanoo näyttelijä Antti Mikkola – Nyt pari on tehnyt yhdessä karunkauniin näytelmän itserakkaudesta

Antti Mikkola ja Emmi Kaislakari ovat olleet yhdessä kolme vuotta. Yllättäviin tositapahtumiin perustuva Avustettu itserakkaus on heidän ensimmäinen yhteinen näytelmänsä.

13.1.2019 8:31 | Päivitetty 14.1.2019 7:12

Tiistaina ensi-iltaan TTT:ssä tuleva Avustettu itserakkaus on monella tavalla erityinen tapaus.

Se on kotimainen kantaesitys, se perustuu hyvin yllättäviin tositapahtumiin – ja ennen kaikkea, se on Antti Mikkolan ja Emmi Kaislakarin ensimmäinen yhteinen näytelmä.

–En voinut ajatella ketään muuta kuin Emmiä Seljan rooliin, se oli minulla itsestään selvää, sanoo Mikkola. – Tietysti minun piti kysyä, suostuuko hän näytelmään.

–Minun oli helppo suostua. Meillä on samanlainen huumorintaju. Ja koska tekeillä oli komedia, tuntui hurjan hienolta päästä tekemään sitä yhdessä, Kaislakari sanoo.

–Ainoa asia mikä vähän arvelutti, puhummeko kotona enää mistään muusta kuin töistä.

Turkulainen blondi

Emmi kelpasi myös teatterin johdolle. Sen jälkeen kaikki oli selvää.

–Haluan aina tietää, kenelle roolin kirjoitan. Nyt tiesin paremmin kuin koskaan ennen, olemmehan asuneet yhdessä kolme vuotta, Mikkola sanoo.

–Ja koska Emmi on Turusta, hänestä tuli turkulainen parturikampaaja, ja blondi. Halusin tehdä todellisen stereotypian, sellaisen suomalaisen farssin pölyhuiskua heiluttavan sisäkön. Ja sitten vähitellen pyyhkiä pois ennakkoluulot, Mikkola sanoo.

Antti Mikkola kertoo Emmi Kaislakarin tukeneen häntä. –En pysty edes käsittämään, miten paljon hän on minut auttanut, aivan Kaikin tavoin, Mikkola sanoo.

–Niinpä. Selja muistuttaa minua välillä epäilyttävästi. Lopulta hän on kuitenkin koko porukan viisain, Kaislakari sanoo.

No, kuinka paljon työt ovat tulleet kotiin?

–Paljon. Seurasin sivusta kun Antti kirjoitti näytelmää, se oli kiehtovaa, Emmi sanoo.

–Pääsimme heti kokeilemaan, miltä repliikit oikeasti kuulostivat. Se auttoi paljon, Antti kehuu yhteistyötä.

–Puhuimme myös syvällisiä, muun muassa paljon komiikasta, mistä siinä oikein on kysymys. Saatoimme välillä olla hyvinkin eri mieltä, jopa kovaäänisesti, Emmi paljastaa.

Kumpi oli oikeassa?

–Minä. Tietysti, Emmi nauraa tyytyväisenä.

Totta joka tyyppi

Näytelmä alkoi syntyä pari vuotta sitten, kun Mikkolan kurssikaveri Hanna Seppä soitti hänelle.

–Hanna kertoi kuulleensa uskomattoman elämäntarinan, jonka uskoi kiinnostavan minua. Hanna oli täysin oikeassa. Juttu oli niin kammottava, että se muuttui hauskaksi.

Niin, tarinassa vanha pariskunta päättää tehdä avustetun itsemurhan Belgiassa, ei ole syytä elää, ei ole edes lapsenlapsia.

Pariskunnan poika tulee kuitenkin yllättäen isäksi, kun hänelle ilmaantuu yhden yön suhteesta syntynyt lapsi. Poika rukoillee vanhempiaan pyörtämän päätöksensä ja auttamaan lapsen hoidossa.

Näin myös tapahtuu, kunnes vanhemmat vuoden kuluttua kyllästyvät ja matkustavat Belgiaan.

–Ihastuin tarinaan heti, Mikkola myöntää.

–Rakastan myös sen nimeä: Avustettu itserakkaus. Tietysti siinä on takana sanaleikki, mutta myös ajatus. Onko avustettu itsemurha sittenkin itsekäs ratkaisu, Mikkola kysyy.

Itse Raitolehto

Päähenkilöksi saatiin Tommi Raitolehto.

–Jari Kaula on itsekeskeinen ja itserakas, kaikkea vastuuta välttelevä hölmö. Ja kyllä, hänessä on paljon minua, Mikkola myöntää.

–Kirjoitin ikään kuin karikatyyrin itsestäni. Voi että se oli vapauttavaa, hän nauraa.

Oletko siis oikeasti itsekäs, itserakas, keskenkasvuinen?

–Olen ollut hyvin itsekeskeinen. Ja onnekas. Minua on aina autettu, muuten en tässä istuisikaan, Antti Mikkola vakavoituu.

–Vanhemmat ovat tukeneet minua aina, samoin ystävät. Ja nyt Emmi. En pysty edes käsittämään, miten paljon hän on minut auttanut, aivan Kaikin tavoin. Viimeksi hän opetti pojalleni ärrän. Ilman hän en olisi jaksanut...

Nyt miehen ääni sortuu, vilkaisen Emmiä, hän pyyhkii kyyneliä.

Itsekin pitää olla tovi hiljaa, ettei oma liikutus paljastu.

No, takaisin asiaan, näytelmään: tuleeko siitä klassikko?

–Sitä on mahdoton sanoa, Mutta esitys kannattaa mennä katsomaan jo näyttelijöiden takia. He tekevät mielettömän tarkkaa, valpasta, uskomattoman hienoa työtä.

Pariskunta

Antti Mikkola

Valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta 2002.

Työskennellyt näyttelijänä Tampereen Työväen Teatterissa sekä Hämeenlinnan ja Vaasan kaupunginteattereissa.

Oli vuonna 2005 perustamassa Teatteri Siperiaa.

Aiemmat teatterikäsikirjoitukset: Devising Hitler - Laulu siivottomasta rakkaudesta (2011), Kuningatarleikit (2012), Ei voi auttaa, sori (2016).

Oli naimisissa näyttelijä Miina Maasolan kanssa, joka menehtyi auto-onnettomuuden seurauksena helmikuussa 2014.

Meni marraskuussa 2017 kihloihin Emmi Kaislakarin kanssa.

Emmi Kaislakari

Valmistui näyttelijäksi Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselta Nätyltä keväällä 2011.

Näytellyt muun muassa Turun Nuoren Teatterin, Åbo Svenska Teatterin, Tampereen Työväen Teatterin sekä Turun Kesäteatterin produktioissa.

Työskennellyt kiinnitettynä näyttelijänä Tampereen Työväen Teatterissa vuodesta 2011.

Ollut mukana muun muassa näytelmissä Vuonna 85, Next to Normal, Evita, Ihmisellinen mies sekä Kerjäläinen ja jänis ja Cabaret-musikaalissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos