Tällainen oli Arto Paasilinnan värikäs elämä – rakensi saunoja, niitti menestystä kirjoillaan, eli vauhdikasta yksityiselämää - Kulttuuri - Aamulehti

Tällainen oli Arto Paasilinnan värikäs elämä – rakensi saunoja, niitti menestystä kirjoillaan, eli vauhdikasta yksityiselämää

Arto Paasilinna julkaisi uransa aikana kolmekymmentäviisi romaania ja lukuisia muita teoksia. Hänen teoksistaan on tehty myös elokuvia ja tv-sarjoja.

16.10.2018 16:06

Kirjailija Arto Paasilinna kuoli maanantaina 15. lokakuuta. Kirjakustantaja WSOY kertoo tiedotteessaan, että Paasilinna nukkui rauhallisesti pois hoitokodissa Espoossa maanantaiaamuna.

Paasilinnaa pidetään yhtenä Suomen merkittävimmistä kirjailijoista. Uransa aikana hän julkaisi kolmekymmentäviisi romaania ja lukuisia muita teoksia. Hänen teoksistaan on tehty myös elokuvia ja tv-sarjoja.

Paasilinnan tunnetuimpia teoksia ovat Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri, Hurmaava joukkoitsemurha ja Hirtettyjen kettujen metsä.

Elämä ja ura

Arto Paasilinna syntyi vuonna 1942 Kittilässä. Perheeseen kuului myös kolme veljeä Erno, Mauri ja Reino, jotka kaikki ovat kirjailijoita.

Paasilinnan ura sanojen parissa alkoi toimittajana 1960-luvulla. Hän työskenteli muun muassa Lapin Kansassa, Kainuun Sanomissa, Pohjolan työssä, Apu-lehdessä ja Suomen Kuvalehden vakituisena avustajana.

Arto Paasilinnan ensimmäinen julkaistu kirja oli nimeltään Karhunkaataja Ikä-Alpi, ja se julkaistiin vuonna 1964. Ensimmäinen romaani Operaatio Finlandia julkaistiin vuonna 1972.

Videolla Arto Paasilinna korpitilallaan Siuntiossa:

Humoriset teokset seurasivat toinen toistaan vuoden, parin välein. Tunnetuin romaani, vuonna 1975 julkaistu Jäniksen vuosi, on käännetty peräti 26 eri kielelle, esimerkiksi japaniksi, hepreaksi ja kreikaksi.

Yhteensä Paasilinnan teoksia on käännetty yli neljällekymmenelle kielelle ja maailmanlaajuisesti teoksia on WSOY:n mukaan muutu yli kahdeksan miljoonaa kappaletta. Paasilinna on ollut erittäin suosittu Ranskassa, missä hän on verrattu muun muassa Nobel-voittaja Gabriel García Márqueziin.

Paasilinna on saanut muun muassa Pro Finlandia -mitalin vuonna 1993. Seuraavana vuonna hän sai ranskalaisen Air Inter -kirjallisuuspalkinnon, joka annetaan vuosittain parhaalle ulkomaalaiselle kirjailijalle.

Hoitokotiin

Paasilinna oli naimisissa Terttu Annikki Paasilinnan kanssa. Aiemmasta liitosta kirjailijalle syntyi kaksi poikaa, joista vanhempi poika Petteri on kustannusosakeyhtiö Paasilinnan toimitusjohtaja.

Viimeiset vuotensa Arto Paasilinna vietti hoitokodissa, eikä menestyskirjailijaa ei näkynyt julkisuudessa.

Syy oli selvä, sillä lokakuussa 2009 kirjailija sai aivoinfarktin ja aivoverenvuodon. Seuraavan vuoden keväällä hänet siirrettiin hoitokotiin.

Kohtaus oli vakava, ja mies selvisi kuin ihmeen kaupalla. Vointi koheni, mutta entiselleen olo ei palannut.

–Muistin kanssa on vaikeuksia, mutta muuten isä pärjää mukavasti. Hänen vointinsa on mennyt koko ajan parempaan suuntaan, Petteri Paasilinna kertoi Iltalehdelle kaksi vuotta sairauskohtauksen jälkeen.

–Hoitokoti on mukava sosiaalinen yhteisö, jossa isän on hyvä ja turvallista olla. Hän viihtyy siellä oikein hyvin. Hänellä on siellä paljon hyviä kavereita, Petteri Paasilinna sanoi.

Petteri Paasilinna kertoi Iltalehdelle vuonna 2012, ettei Arton vointi ollut tarpeeksi hyvä siihen, että tämä olisi voinut tehdä kotivierailuja vaimonsa Tertun luokse.

Samalla Petteri kertoi, että hän käy isänsä kanssa muun muassa Siuntiossa kesämökillä. Mökkivierailut olivat tärkeitä hoivakodissa elävälle kirjailijalle.

–Rakentaminen on aina ollut harrastukseni. Talojen piirtäminen ja pohjapiirustusten laatiminen on hauskaa, Arto Paasilinna kertoi vuonna 2009 viimeisissä haastatteluissaan.

Kirjailija saunassaan Siuntion-mökillään. Paasilinna kertoi rakentaneensa itse useita saunoja.

Kohut värittivät

Arto Paasilinna päätyi vuosinaan julkisuudessa kohuihin ja otsikoihin, joista osa sai alkunsa alkoholinhuuruisina iltoina.

Keväällä 2009 Paasilinna tuomittiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, vamman tuottamuksesta ja liikennepaosta 80 päiväsakkoon. Kiellettyyn ajosuuntaan ajanut kirjailija kolaroi toisen auton kanssa moottoritiellä.

Sakkoja Paasilinna joutui maksamaan noin 28 000 euroa.

Vuotta aiemmin, kesällä 2008, Espoossa oli tapahtunut baarikahakka. Tapausta käsiteltiin käräjillä asti, sillä espoolaismies väitti Paasilinnan lyöneen häntä kasvoihin.

Syksyllä 2007 kirjailijan käytös herätti hämmennystä Norjan suurlähetystössä. Apu-lehti uutisoi, kuinka Paasilinna oli nauttinut juhlajuomaa ja hyppi, loikki, taputti ja meuhkasi prinsessa Märtha Louisen edessä. Prinsessa katseli Paasilinnan show´ta uteliaana, mutta mitenkään sitä paheksumatta.

Teos pöytälaatikossa

Vuonna 2010 uutisoitiin, että Arto Paasilinnalla on pöytälaatikossa valmis, julkaisematon romaani. Kyseessä on Paasilinnan 15–16-vuotiaana kirjoittama lännenkirja Laki vaatii vainajia.

Tuolloin Petteri Paasilinna uumoili, ettei kirjaa julkaista koskaan. Ei ainakaan kirjoittajansa elinaikana.

–Se on hänen ensimmäinen kirjansa ja hän on sen pöytälaatikkoon kirjoittanut. Isän toivomuksen mukaan sitä ei julkaista hänen elinaikanaan. En tiedä tuleeko asia harkintaan myöhemmin, Petteri sanoi.

Arto Paasilinna Siuntiossa vuonna 2001.

Arto Paasilinnan viimeinen romaani Elävänä omissa hautajaisissaan julkaistiin vuonna 2009.

–Taloudellisesti pärjäisin kirjoittamattakin. Mutta olisihan se hölmöä olla kirjoittamatta, kun olen elänyt näin monipuolisen elämän. En minä vielä halua mennä pirtin nurkkaan odottamaan kuolemaa, 67-vuotias kirjailija tuumi viimeiseksi jääneen romaaninsa julkaisun aikoihin.

Viimeisessä romaanissaan päähenkilö alkaa suunnitella omia hautajaisiaan. Paasilinna myönsi, että hänelläkin on ajatuksia omien hautajaistensa suhteen.

–Pidän arvossa muutamaa pappia, joilla on elämänkokemusta ja myös kirjallista lahjakkuutta. Heidän ajatuksissaan ja puheissaan on sanomaa. Lähipiirini tietää, keitä tarkoitan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut