Amerikkalaisohjaaja Spike Lee puhui suunsa puhtaaksi elokuvafestivaalilla Helsingissä - Kulttuuri - Aamulehti

Amerikkalaisohjaaja Spike Lee puhui suunsa puhtaaksi elokuvafestivaalilla Helsingissä – "Valkoisessa talossa olevan tyypin täytyy lähteä"

Toimittaja J.P. Pulkkinen (vas.) haastatteli ohjaaja Spike Leetä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla Helsingissä.

22.9.2018 19:21 | Päivitetty 23.9.2018 18:30

Salillinen ihmisiä antaa seisaaltaan aplodit, kun elokuvaohjaaja Spike Lee astelee haastattelija J.P. Pulkkisen viereen Helsingin Bio Rexissä, jossa Lee on lupautunut pitämään elokuviinsa liittyvän mestarikurssin.

–Laittakaa enemmän valoa yleisöä kohti, jotta näen heidät, Lee pyytää.

Näyttelijä Jasper Pääkkösen Suomeen kutsuma maailmantähti puhuu paljon ja painavaa asiaa.

Elokuviensa kuten Do the Right Thing (1986), Malcom X (1992) ja BlacKkKlansman (2018) yhteydessä hän mainitsee muun muassa Ku Klux Klaanin ja sen entisen suurvisiirin David Duken. Hän mainitsee neo-natsit ja vuosi sitten Charlottesvillessä, Virginiassa sattuneet mellakat, jotka saivat alkunsa äärioikeiston kokoontumisesta. Hän mainitsee hurrikaani Katrinan ja sen uhrit.

Useaan otteeseen hän mainitsee myös kiertoilmaisulla Agent Orangen – henkilön, joka ei puuttunut vihanlietsontaan, kun siihen oli tilaisuus.

–Te kaikki tiedätte, kenestä puhun. Huonoin Amerikan presidentti ikinä, Lee sanoo.

Mutta juuri kun yleisö vakavoituu, hän kääntää asian huumoriksi. Huumori on Leelle tärkeä työväline.

Agent Orangella Lee viittaa epäsuorasti Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpiin. Alun perin Agent Orange on kasvimyrkkyä, jota Yhdysvallat käytti Vietnamin sodassa tuhotakseen kasvillisuutta, jonka seassa vihollissotilaat operoivat. Myrkyn käytöllä oli vakavia sivuvaikutuksia paikallisväestölle.

Ei ole yhtä tapaa tehdä asioita

Uransa aikana ohjaaja on käsitellyt muun muassa seksuaalista vapautumista, ennakkoluuloja, amerikkalaisessa yhteiskunnassa piilevää rasismia ja erityisesti mustiin ja muihin rodullistettuihin ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Tästä uusin esimerkki on Leen tuore elokuva BlacKkKlansman, joka on 1970-luvulle sijoittuva tarina poliiseista, jotka soluttautuvat Ku Klux Klan -rasistien leiriin. Yksi vihaa lietsovista rasisteista on Jasper Pääkkösen esittämä Felix Kendrickson.

Elokuva perustuu osittain tositapahtumiin, sillä elokuvan päähenkilö Ron Stallworth oli oikeasti ensimmäinen afroamerikkalainen poliisi Coloradossa.

Historiaan liittyvä fiktiivinen elokuva on kuitenkin samalla nykypäivää ja presidentti Donald Trumpia esittävä kuvaus mustien ja rodullistettujen ihmisten todellisuudesta.

Elokuvassa näytetään esimerkiksi pätkiä vuodentakaisista Charlottesvillen mielenosoituksista, joihin Lee viittaa usein myös Bio Rexin tilaisuudessa.

Toisaalta BlacKkKlansman on poliittisten kannanottojensa lisäksi myös viihdyttävä.

–Ei ole olemassa lakia, joka sanoo, ettei erittäin vakavia asioita voi käsitellä huumorin kautta. Mutta se on vaikeaa, koska täytyy löytää oikea tasapaino. Siksi en käytä sanaa komedia, vaan puhun huumorista, Lee toteaa.

On kulunut 45 minuuttia, ja kunniavieraan on jatkettava pian matkaa. Ennen sitä yleisö saa kuitenkin esittää muutaman kysymyksen.

Yksi haluaa tietää, mikä Amerikassa inspiroi Leetä kaikkein eniten tällä hetkellä.

–Välivaalit. Pyydän kaikkia tuntemiani ihmisiä vaikuttamaan, koska heidän [kongressin] täytyy lähteä. Ja Valkoisessa talossa olevan tyypin täytyy lähteä myös.

Oikaisu 23.9.2018 klo 18.19: Spike Lee käyttää Yhdysvaltain presidentistä epäsuoraa ilmaisua Agent orange, ei Asian orange, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Täsmennys 23.9.2018 klo 18.19: Yhdysvalloissa mellakoitiin viime vuoden syyskuussa Charlottesvillessä, Virginiassa. Aiemmin jutussa väitettiin mellakan tapahtuneen Charlotsvillessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: