Tampereen Teatterin ja Kansallisteatterin näyttelijälegenda Tapani Perttu on kuollut - Kulttuuri - Aamulehti

Tampereen Teatterin tähtinäyttelijä Tapani Perttu on kuollut – karismaattinen teatterineuvos sairasti viimeiset vuodet Parkinsonin tautia

Teatterineuvos Tapani Perttu kertoi Annika Grahnin vuonna 2014 ilmestyneessä Tapani Perttu -elämäkerrassa avoimesti elämästään, sadoista rooleistaan ja suruistaan. Monipuolisen uran tehnyt taiteilija odotti tuolloin Parkinsonin tautia ehkäisevää leikkausta.

18.7.2018 11:35 | Päivitetty 18.7.2018 15:26

Tampereen Teatterin ja Suomen Kansallisteatterin pitkäaikainen, karismaattinen pääosanäyttelijä, Tapani Perttu on kuollut maanantaina 16. heinäkuuta kotonaan Tampereella. Perttu oli kuollessaan 78-vuotias. Näyttelijän kuolemasta kertoi Pertun kollega ja ystävä, näyttelijä Seppo Mäki.

–Teimme isoja rooleja, yleensä aina vastakkain, Mäki sanoo.

Mäki tutustui Perttuun jo teatterikoulussa, jossa Mäki aloitti vuonna 1958 ja Perttu 1960.

Läpimurtonsa Perttu teki vuonna 1963 Tampereen Teatterin huippumenestykseen yltäneen West Side Story -musikaalin pääroolissa Tonyna. Musikaalia esitettiin seuraavat viisi vuotta ja se vieraili onnistuneesti Wienissä. Perttu oli koko uransa yhtä karismaattinen laulaja kuin näyttelijäkin.

Tapani Perttu esitti West Side Storyssa unohtumattomasti Tonya. Kaija Sinisalo teki Marian roolin. Kuva vuodelta 1966.

Muistettavimpia Pertun ja Seppo Mäen yhteistöistä on Tampereen Teatterin Amadeus-näytelmä, jota esitettiin vuosina 1981–1982. Siinä Perttu näytteli mahtavaa, mutta keskinkertaista hovisäveltäjää, Salieria, ja Mäki oli railakas, pidättelemätön Wolgang Amadeus Mozart.

Amadeus tutki viiltävästi taiteellisen keskinkertaisuuden suhdetta taiteelliseen nerouteen.

Vaikka Perttu esitti Amadeuksessa keskinkertaisuuteen tuomittua Salieria, hänen omalla urallaan ei keskinkertaisuutta esiintynyt. Tarttui Perttu mihin rooliin hyvänsä, mukaan tuli aina huima annos tähtikarismaa ja ilmaisun vivahteikkuutta.

Perttu näytteli Tampereen Teatterissa vuosina 1963–1987 ja jäi eläkkeelle Suomen Kansallisteatterista vuonna 2005. Perttu oli syntynyt Hämeenkyrössä 8. kesäkuuta 1940.

Perttu sai myös Teatterineuvoksen arvonimen. Viimeiset vuotensa Perttu sairasti Parkinsonin tautia. Viimeisiä vuosia varjosti myös Pertun pojan, Karri Pertun kuolema maksasairauteen 43-vuotiaana vuonna 2009.

Tähteys takaa laadun

Omaan tähteyteensä Perttu suhtautui mutkattomasti.

–Siitä lähdetään, että tähteys takaa laadun. Tähti on hyvä näyttelijä. Teatteri tarvitsee tähtiä täyttääkseen kassat. Ohjaaja tarvitsee tähtiä tehdäkseen hyvää teatteria. Näyttelijä tarvitsee tähtiä saadakseen kunnon vastuksen näyttämöllä. Olen kokenut tämän Salmisen Eskon kanssa näyttämöllä. Se oli hyvin hedelmällistä. Siitä sai aivan yhtä paljon kuin joutui antamaan, Tapani Perttu sanoi Aamulehden auditoriossa Teatterikesä-keskustelussa elokuussa 2002.

James Goldmanin näytelmässä Leijona talvella Tapani Perttu esitti Henrik II:sta Tampereen Teatterissa syksyllä 2000. Jos Perttu ei olisi ehtinyt vierailla kuninkaan roolissa, näytelmää ei olisi Tampereen Teatteriin tehty.

Aamulehden pitkäaikainen teatteritoimittaja Anne Välinoro kuvaili Pertun valovoimaa Leijona talvella -haastattelussaan Aamulehdessä vuonna 2000 näin:

"Perttu uskaltaa ottaa näyttämön haltuunsa, nähdä ja kuulla, näkyä ja kuulua. On rennosti valpas, rytmittää puheensa kuin soittaisi, mutta toisaalta puhuu asioita kuin pojalleen tai juuri Sinulle, 50–60 -vuotias nainen, Pertun suurin ihailija jo Nataliesta saakka."

"Rento, mutta hallittu ääni on Pertun tavaramerkki. Se pitää kuiskatessakin sielun matkassa."

"Kaiken pohjana on rytmitaju. Kun muut asiat ovat roolissa loksahtaneet paikoilleen, näyttelijä alkaa soitella. Perttu kutsuu näytelmää musiikkiteokseksi. Siihen pitää löytää pilkut, pisteet, tehot ja tauot."

"Mannerheimia Kansallisteatterissa esittäessään Perttu lausuu repliikin ''Olen aina ollut kovin arka - kylmälle.'' Odottamattomalla tauolla näyttelijä antaa ylipäällikölle yllättäviä ominaisuuksia. Suuri sotasankari on elämänsä ehtoona yhtä äkkiä pieni ja väsynyt."

"Näppärästi ajoitetulla paussilla yleisön saa taatusti kuuntelemaan. Se on vallankäyttöä. Täysi sali on hetkessä hyppysissä, hiljaisuuden voi kuulla. Mielihyvä nousee."

Päivitys 18.7.2018 kello 13.55: Lisätty otteita Pertun haastattelusta vuodelta 2002 ja 2000.

Korjaus: West Side Story sai ensi-iltansa Tampereen Teatterissa vuonna 1963 eikä vuonna 1965, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Korjaus: Perttu kuoli kotonaan eikä sairaalassa, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: