Postimuseo muutti Helsingistä Tampereelle, ja kävijämäärä yli kolminkertaistui – Viime vuodesta uusi ennätys - Kulttuuri - Aamulehti

Postimuseo muutti Helsingistä Tampereelle, ja kävijämäärä yli kolminkertaistui – Viime vuodesta uusi ennätys

Postimuseon johtaja Kimmo Antila kertoo, että museon asiakkaat ovat suorastaan hämmästyneet sen tarjonnasta: "Kyselyissä on sanottu, että me osaamme yllättää museokeskuksen sisällä."

9.1.2018 6:05

Postimuseo on tehnyt uuden kävijäennätyksen. Vapriikissa toimivassa museossa kävi viime vuonna kaikkiaan 173 019 ihmistä.

Museonjohtaja Kimmo Antila kertoo, että luku on vain parantunut vuosi vuodelta.

Postimuseo toimi Helsingin keskustassa postitalossa vuoteen 2013. Siellä Antila muistelee käyneen vuosittain noin 40 000–50 000 ihmistä.

–Siellä oli muutamina vuosina täysin ilmainen sisäänpääsy, mutta tällaisiin lukemiin ei päästy, Antila sanoo.

Postimuseo irtautui Postista vuonna 2013, kun se siirtyi säätiön ylläpidettäväksi. Irtautumispäätöstä seurasi muutto Tampereelle ja monia kiintoisia näyttelyitä. Viime vuonna museo kokeili myös tapahtumatuotantoa, mikä on tuonut koko Vapriikkiin mukavasti lisää kävijoitä.

Antila uskoo, että Postimuseon menestys juontuu juuri hyvistä näyttelyistä, sijainnista Vapriikissa ja mielenkiintoisista tapahtumista.

Vuoden 2017 mieleenpainuvin näyttely esitteli Iso-Britannian hovin aarteita, eli postimerkkejä, joista kallein oli arvoltaan jopa 3 miljoonaa puntaa ja vaati erityisiä turvatoimia.

Lue myös: Kuningatar Elisabet ei keräile postimerkkejä, mutta tarkistaa yhä kaikki itseään esittävät merkit

Yhteistyö toimii

Postimuseo kokeili viime vuonna tapahtumatuotantoa, joka osoittautui toimivaksi keinoksi lisätä museon kiinnostavuutta.

–Merkitykselliset kirjeet -esitys, jossa Seela Sella ja Esko Roine lukivat suomalaisten lähettämiä koskettavia kirjeitä, oli loppuun myyty, Antila kuvailee.

Myös museokeskus Vapriikki teki vuonna 2017 kaikkien aikojen kävijäennätyksensä. Keskuksessa vieraili kaikkiaan 206 171 kävijää.

Antila uskoo, että uusia kävijöitä keskukseen houkuttelivat nimenomaan eri museoiden hyvin suunnitellut näyttelyt ja niiden myötä Vapriikin hyvä maine.

–Keskuksen sisällä mietimme, miten kokonaisuus olisi mahdollisimman tasapainoinen, Antila sanoo.

Juuri kuningatar Elisabetin postimerkkikokoelmaa esitellyt näyttely on hyvä esimerkki Vapriikin museoiden yhteistyöstä. Se nimittäin houkutteli paikalle paljon alan harrastajia, jotka vierailivat myös muissa näyttelyissä, vaikka eivät välttämättä olisi matkustaneet Tampereelle juuri niiden takia.

–Vapriikki on osoittautunut hyväksi kodiksi postimuseolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut