Matti Kuuselan ja Raine Lehtorannan ihmeellinen seikkailu Bakusta Pekingiin julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa verkossa - Kulttuuri - Aamulehti

Matti Kuusela ja Raine Lehtoranta vaelsivat 14 000 kilometriä Bakusta Pekingiin – Julkaisemme nyt hykerryttävän reissutarinan ensimmäistä kertaa verkossa

Pojat paimentavat jakkipienokaisia Pamir-vuoristo takanaan.

24.12.2017 8:00

Samaa reittiä halki Aasian kuin C.G. Mannerheim sata vuotta sitten?

Siltä seisomalta ajatus tuntui loistavalta, kiehtovalta, kohtuuttoman rankalta ja melkein mahdottomalta – siis suoralta haasteelta suomalaiselle miehelle.

Ilman muuta, matkaan vaan, kohti Keski-Aasiaa ja Kiinaa, kohti Bakua, Kaspian merta, Turkmenistania, Uzbekistania, Kirgisiaa, Kiinaa ja Pekingiä.

Muinainen kaupunki Merv on hyvä paikka myös kamelille, joka on pyhä eläin Turkmenistanissa.

Viikon viheliäisten asioiden selvittelyn jälkeen oli kuitenkin pakko antaa periksi, käydä sanomassa päätoimittajalle: ei onnistu. Viisumeja on täysin mahdoton saada sen enempää Turkmenistaniin kuin Uzbekistaniin, niihin ei päästetä toimittajia eikä kuvaajia.

Lohduton hiljaisuus vallitsi muutaman päivän Siperiassa. Näinkö byrokratia kaataa kaksi raavasta nokialaismiestä?

Totuutta kiertäen

Kartat ja Mannerheimin päiväkirjat olivat kuitenkin alkaneet elää jo omaa elämäänsä toimittajan ja kuvaajan päässä, tuntui täysin mahdottomalta luopua siintävästä seikkailusta, vuorista ja aavikoista.

Siis jos sittenkin yritetään? Jos tehdäänkin viisumianomukset vähän totuutta kiertäen, saavat diktaattorit maistaa omaa lääkettään. Ja niin Rainesta tuli historian dosentti, Matista historian lehtori.

Pähkinäsaaren rauha vuonna 1323. Sen ainakin muistaisimme.

Raine ja Matti taustalla Pamir-vuoristoa. Takana häämöttää Pakistan.

Sitä paitsi myös Mannerheim oli matkassa samalla taktiikalla. Hän esitti tutkimusmatkailijaa, vaikka itse asiassa suoritti tsaarin antaman vakoilu- ja tiedustelutehtävää.

Vapise, Aasia

No hyvä. Täytimme kaavakkeita, otimme lisää passikuvia, opiskelimme ulkoa Tampereen yliopiston puhelinnumerot, olimme valmiita haastamaan kaikki Aasian rajavartijat.

Sohvakalusto saa uuden kodin. Lada on rautaa Uzbekistanin pääkaupungissa Tashkentissa.

Nuori nainen yrittää ansaita rahaa isänsä sairaalakuluihin kirjoittamalla tarinaansa liidulla jalkakäytävän pintaan Tayuan kaupungissa Kiinassa.

Ja niin vain passit ja viisumit tulivat, Moskovan ja Berliinin kautta Helsinkiin, viimeisenä Turkmenistanin tuiki harvinainen leima, vain kaksi päivää ennen lähtöhetkeä.

Silti kaikki oli yhtä kysymysmerkkiä, kun lähtöpäivä vihdoin koitti. Miten ihmeessä saamme satelliittipuhelimet, tietokoneet, iPodit, recoderit ja jättimäisen kamerakaluston diktatuurimaiden tullien ja sotilasrivistöjen läpi?

Kirgisia on laidunta, vettö, vuoria ja taivasta.

Ja Nokian kirjaston varastosta lainatun Mannerheimin 500 sivuisen isokokoisen Matka halki Aasian -teoksen, jonka takankansi on lievästi rispaantunut.

Siis matkaan

Lähdimme matkaan Tampereen rautatieasemalta 15. syyskuuta vuonna 2006. Alkoi elämämme ihmeellisin seikkailu, kuusi viikkoa kestänyt 14 000 kilometrin vaellus, jonka aikana koetuksella oli vatsan, pakaroiden, hermojen ja maksan ohessa myös kahden miehen ystävyys.

Se venyi ja paukkui, mutta kesti. Siitä huolimatta, että jouduimme nukkumaan parivuoteissakin parikymmentä pitkää yötä.

Satavuotiaan Suomen ja joulun kunniaksi haluamme jakaa seikkailun lukijoiden kanssa uudelleen – ja ensimmäistä kertaa verkossa, siis myös ystäville jaettavaksi.

Uigurinainen on levittänyt myyntikojunsa biljardipöydälle Taivaan vuorten halki kulkevan Karakum-highwayn varteen.

Uigurien kaupunginosassa Kiinan Kashgarissa asukkaista 90 prosenttia on muslimeja.

Sähköinen matka alkaa huomenna aamulla Bakusta, jossa nousemme Kaspianmerelle lähtevään laivaan. Sen jälkeen sarjasta julkaistaan yksi osa päivässä.

Tervetuloa mukaan. Sanaakaan ei ole muutettu, muutama kuva julkaistaan nyt ensimmäisen kerran.

Tästä pääset lukemaan sarjan jo julkaissut osat:

Bakusta Pekingiin, osa 1: Bakun ankeiden ja ruostuneiden öljynjalostamoiden jälkeen Kaspianmeri odottaa kauniina, kutsuvana – sekä uhkaavana

Bakusta Pekingiin, osa 2: Kaatosade hakkaa lasiin, laiva keinuu ja huojuu heikkopäisenä monta metriä korkeilla aalloilla – Ei huvita ajatella, että Kaspianmeri on 1 025 metriä syvä

Bakusta Pekingiin, osa 3: "Miksi rikotte presidentin pyhää lakia?" – Sotilaan ankara kysymys uhkaa keskeyttää junamatkan

Bakusta Pekingiin, osa 4: Monumentit ja museot voivat tappaa – Tätä menoa turkmenistanilaisilla on kohta uusi nähtävyys: suomalaiset hermorauniot

Bakusta Pekingiin, osa 5: Uzbekistaniin suomalainen tulee kuin kotiinsa – Ei sotilaita, ei poliiseja – eikä takseja

Bakusta Pekingiin, osa 6: Timur Lenk, Tshingis-kaani, Aleksanteri Suuri, Mannerheim, Hitler – ja nyt Raine ja Matti – Samarkand tihkuu suurmiehiä ja veristä historiaa

Bakusta Pekingiin, osa 7: Lada pelastaa Nadjan päivän ja avioliiton – sohva kulkee katolla Tashkentissa

Bakusta Pekingiin, osa 8: Lopulta Jumala armahti ihmisen ja loi hevosen – Kirgisiassa tämä tarina on tosi

Bakusta Pekingiin, osa 9: Hengenvaarallinen rajanylitys odottaa – Pitäisikö ostaa hevonen?

Bakusta Pekingiin, osa 10: Kumpi ehtii ampua ensimmäisen luodin: kiinalainen vai kirgisialainen rajavartija?

Bakusta Pekingiin, osa 11: "Varokaa kaikkea mahdollista", lukee liikennemerkissä – Kelpo ohje Karakul-järvelle

Bakusta Pekingiin, osa 12: Pilvenpiirtäjiä kasvaa keskellä autiomaata – Urumqi on uuden Kiinan mallikaupunki

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut