John Storgårds johtaa Tampereella Lauri Ikosen jatkosodan aikana säveltämän ja unohduksiin jääneen viidennen sinfonian. - Kulttuuri - Aamulehti

Jatkosodan muisto soi Tampereella: Kapellimestarin isoisän sävel sai odottaa 74 vuotta ensiesitystä

John Storgårds palaa Tampereelle vanhan orkesterinsa eteen tuliaisinaan isoisänsä Lauri Ikosen viides sinfonia.

23.11.2017 19:30

–Siinä on tällainen suomalaiskansallinen melodia: taa-ti-ti-tii-taa, laulaa kapellimestari John Storgårds isoisänsä Lauri Ikosen viidennen sinfonia finaalin teemaa.

–Se melodia jää varmasti vähäksi aikaa soimaan päähän, sen verran monta kertaa se toistuu, kapellimestari nauraa.

Hän johtaa Ikosen viidennen sinfonian perjantaina Tampere Filharmonian konsertissa. Se on sinfonian ensimmäinen esitys koskaan – 74 vuotta sävellyksen valmistumisen jälkeen!

Kappale syntyi keskellä jatkosotaa vuonna 1943.

–Ajankohta oli kaikkea muuta kuin valoisa. Teoksessa on silti paljon positiivisuutta. Loppuhuipentumakin tulee duurissa, kuvailee Storgårds äitinsä isän teosta.

Vain vähän muistoja

Lauri Ikonen oli monipuolinen musiikkimies, joka sävelsi, kirjoitti, teki järjestötöitä ja opetti. Hän kuoli 78-vuotiaana 1966.

Ikonen sävelsi kuusi sinfoniaa, joista vain neljä ensimmäistä on tähän mennessä esitetty.

–Halusin tähän konserttiin kantaesityksen ja valitsin viidennen sinfonian. Unohdettuna kuriositeettina säveltäjältä, jolla oli isokin merkitys Suomen musiikkielämässä muun muassa Teoston perustajana, teos puolustaa paikkaansa, hän uskoo.

–Ja jos minä en tätä sinfoniaa johtaisi, niin kuka sitten!

Isoisästään Storgårdsilla ei ole juuri mitään muistikuvia, sillä hän oli hieman alle kolmevuotias Lauri Ikosen kuollessa.

–Minulla on yksi hämärä muisto, että olin kävellyt mäkeä ylös hänen kesäpaikkaansa.

Omalta äidiltäänkään Storgårds ei ehtinyt kysellä juuri mitään.

–Olin 14-vuotias, kun äitini kuoli.

Näyte Lauri Ikosen käsialasta viidennen sinfonian partituurista.

Ei suuri sinfonikko

Mikään suuri sinfonikko ei Ikonen ollut edes jälkeläisen mielestä, vaikka Ikosta on joskus kutsuttu viimeiseksi sibeliaaniksi perinteisen musiikkityylinsä takia.

–Ikonen oli parhaimmillaan pienimuotoisissa teoksissa. Hän osasi tehdä persoonallisia lauluja ja pianokappaleita. Sinfonisen kokonaisuuden rakentamisessa hän ei kuitenkaan osoittanut sellaista hallintaa kuin esimerkiksi ystävänsä Leevi Madetoja.

Viides sinfonia kestää puolisen tuntia, osia on neljä.

–Hidas ja vakavahenkinen kolmas osa on teoksen ydin. Siihen Ikonen on selvästi ladannut eniten inspiraatiota

Tietäen Ikosen rajoitukset Storgårds on sijoittanut sinfonian hyvään seuraan yhdessä Väinö Raition Kuutamon Jupiterissa, Jukka Tiensuun Puron ja Madetojan 3. sinfonian kanssa.

Maailmalla vientiä

Rovaniemellä asuvalla John Storgårdsilla menee urallaan lujaa. Tampere Filharmonian ja Helsingin kaupunginorkesterin entinen ylikapellimestari vetää kotimaassa Lapin kamariorkesteria jo ties kuinka monetta vuotta, mutta muutoin päätyöt löytyvät maailmalta, jonne Rovaniemeltä pääsee kätevästi.

–Tunti lentämällä Helsinkiin ja heti jatkoyhteydellä eteenpäin.

Reissaamista riittää, sillä Storgårds toimii päävierailijana BBC:n filharmonikoissa Manchesterissa ja Ottawan National Arts Center Orchestrassa Kanadassa sekä taiteellisena partnerina Münchenin kamariorkesterissa.

Hän tekee myös paljon yksittäisiä keikkoja huippuorkestereissa. Ensi viikolla odottaa debyytti Chicagon maailmankuulun sinfoniaorkesterin johdossa.

–Siellä onkin sitten perinteisempi ohjelma: Griegiä, Mendelssohnia ja Sibeliuksen ensimmäinen sinfonia.

John Storgårds johtaa Tampere Filharmoniaa Tampere-talossa pe 24.11. klo 19. >Tiensuun Puron solistina klarinetisti Kari Kriikku.

Lauri Ikonen

Syntyi Mikkelissä 1888, kuoli Helsingissä 1966.

Opiskeli Helsingin yliopistossa, musiikkiopistossa ja orkesterikoulussa sekä Berliinissä 1910-luvulla Paul Juonin oppilaana Sibeliuksen suosittelemana.

Tuotantoon kuuluu muun muassa kamarimusiikkia, yli 100 yksin- ja kuorolaulua sekä kuusi sinfoniaa.

Oli perustamassa säveltäjien tekijänoikeusjärjestöä Teostoa 1928.

Sai Pro Finlandia -mitalin vuonna 1952.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut