Tamk lopettaa säveltäjien ja muusikkojen koulutuksen. - Kulttuuri - Aamulehti

Raju ratkaisu: Säveltäjien ja muusikkojen koulutus loppuu Tampereen ammattikorkeakoulussa

Pelimusiikilla mainetta saavuttaneet Jonne Valtonen (vas.) ja Roger Wanamo ovat Tampereen sävellyskoulun tunnetuimpia kasvatteja.­

13.11.2017 16:21

Tampereen ammattikorkeakoulun (Tamk) säveltäjä- ja muusikkokoulutus päättyvät nykyisten opiskelijoiden valmistuttua.

Näin on päättänyt Tamkin korkeakouluneuvosto. Sen lokakuun lopulla tekemän päätöksen mukaan musiikin koulutuksen säveltäjän suuntautumispolkuun ei oteta uusia opiskelijoita enää kevään 2018 yhteishausta alkaen. Sama päätös koskee esittävää säveltaidetta.

Päätös tarkoittaa Tampereen maineikkaan säveltäjäkoulutuksen loppumista nykyisellään.

–Näin on. Vanhat opiskelijat kyllä käyvät koulun loppuun suunnitellusti. Heidän kohdallaan ei sentään tapahdu muutosta. On tämä tieto kyllä aiheuttanut suurta hämmennystä, sanoo sävellyksen lehtori Hannu Pohjannoro.

Hän pahoittelee myös säveltäjäkoulutuksen ja esittävän säveltaiteen koulutuksen loppumisen kerrannaisvaikutuksia.

–Musiikillinen monialaisuus on ollut Tamkin musiikin koulutuksen vahvuus. Se on näkynyt muun muassa hakijamäärissä ja ruokkinut vuorovaikutteista toimintaa.

Opiskelupaikat pysyvät

Jatkossa Tamkin musiikkikoulutus keskittyy pedagogien ja teatterimuusikkojen koulutukseen. Heillä nähdään olevan parhaat mahdollisuudet työllistyä ja opetuksen keskittäminen tuottaa Tamkilta edellytettyjä rahallisia säästöjä.

Tamkista korostetaan myös, että koulutuspaikkojen määrä pysyy ennallaan 40:ssä, mutta ne suunnataan uudelleen. Musiikkipedagogien paikkaluku nousee 32:een. Musiikkiteatteriin jää kahdeksan aloituspaikkaa.

–Tämä volyymi turvaa Tamkin musiikkikoulutuksen jatkon tässä hankalassa tilanteessa. Sitä paitsi säveltäminen voidaan jatkossa kytkeä musiikinteorian opettajien koulutukseen pääaineena, sanoo Tamkin musiikin koulutuspäällikkö Timo Salo.

Suomen Säveltäjät ry:n hallitus on tyrmistynyt Tamkin päätöksistä.

–Mikään retorinen kikkailu ei muuta sitä tosiasiaa, että Tampereen ammattikorkeakoulun korkeakouluneuvosto on lyhytnäköisellä päätöksellään lakkauttanut säveltäjäkoulutuksen Tampereella. Nyt tehty arvovalinta romuttaa osaltaan Suomen säveltaiteen monimuotoista ja menestyksekästä tulevaisuutta, sanoo yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Antti Auvinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?