Tamkissa koulutetut säveltäjät Roger Wanamo ja Jonne Valtonen saivat Pirkanmaan taidepalkinnon. - Kulttuuri - Aamulehti

Palkitut säveltäjät järkyttyivät Tampereen sävellyskoulun loppumisesta

Säveltäjät Roger Wanamo (vas.) ja Jonne Valtonen ovat tulleet tunnetuiksi pelimusiikin viemisestä sinfoniakonsertteihin. Valtonen muistetaan myös viime kesän Muumi-teoksesta.­

22.11.2017 16:00

Pirkanmaan taidetoimikunnan vuoden 2017 palkinto osuu dramaattiseen hetkeen, sillä molemmat palkinnonsaajat ovat valmistuneet juuri lopetuspäätöksen saaneelta Tampereen ammattikorkeakoulun sävellyslinjalta.

–Olihan se Tamkin ratkaisu järkyttävä uutinen. Se on tarpeellinen koulutuslinja tässä maassa. On hyvä, että on ollut olemassa vaihtoehto Sibelius-Akatemialle, sanoo Roger Wanamo.

–Päätös on kummallinen. Linja on ollut suosittu ja kaikki on toiminut hyvin. Tamkista on tullut hyviä säveltäjiä. Lähes kaikki valmistuneet tekevät alan töitä, toteaa Jonne Valtonen.

Wanamo ja Valtonen pokkasivat keskiviikkona jaetun 5 000 euron suuruisen taidepalkinnon ennen kaikkea ansioistaan pelimusiikin alueella.

Palkinnon perusteissa todetaan, että “Wanamo ja Valtonen ovat rikkoneet konserttimusiikin, elektronisen musiikin ja pelimusiikin välisiä raja-aitoja ja löytäneet omanlaisensa tien tuoda uutta nuorta yleisöä sinfoniakonsertteihin”.

Heidän tunnetuin teoksensa on Final Fantasy -pelien musiikkiin perustuva Final Symphony -konserttisarja.

Wanamon ja Valtosen isolle orkesterille sovittamaa pelimusiikkia ovat soittaneet muiden muassa Tokion filharmonikot, Lontoon sinfoniaorkesteri, Tampere Filharmonia ja Tapiola Sinfonietta.

Final Symphony ykköstä soitetaan seuraavaksi tällä viikolla Hongkongissa ja keväällä Saksassa, tietää Wanamo.

Kaveri kirittää

Turusta kotoisin olevan Jonne Valtosen ja Espoosta lähtöisin olevan Roger Wanamon tiet yhtyivät opiskeluvuosina Tampereella.

–Olin aloittanut opinnot jokusen vuoden aikaisemmin ja sain Rogerin mukaan pelimusiikkiin. Siitä lähtien olemme tehneet erillään, mutta silti kimpassa näitä pelimusiikkiprojekteja, kertoo Valtonen.

Vaativalle sovitustyölle on ollut hyödyksi, että rinnalla on työtoveri.

–Hyvää kiritystä tämä on. Meillä on aika erilaiset tyylit sovittaa pelimusiikkia, mikä on vain hauskaa, Valtonen sanoo.

–Vaikutamme toistemme sovituksiin kommentoimalla. Käytännössä se menee niin, että kun Jonne on taas lähettänyt katsottavaksi jotakin sairaan hyvää, minun on pitänyt skarpata, Wanamo virnistää.

He ovat kiitollisia Tampereella saamalleen laadukkaalle sävellyskoulutukselle.

–Ilman perusteellisia sävellysopintoja ei tätä työtä olisi voinut tehdä. Ennen Tampereelle tuloa olin lukenut sävellystä itsekseni kolmisen vuotta ja ottanut yksityistunteja, mutta edistyin Tampereella jo parin ensimmäisen kuukauden aikana nopeammin kuin koko sen edellisen kolmen vuoden aikana, Jonne Valtonen sanoo.

Satumaailma kutsuu

Pelimusiikin saralla tapahtuu koko ajan. Suomessa otettiin merkittävä uusi askel viime vuonna, kun Helsingissä perustettiin pelimusiikkiin keskittyvä ammattiorkesteri Game Music Collective. Yhtye on tulossa esiintymään Tampereelle keväällä.

–Siinä on ihan mahtavia soittajia, Jonne Valtonen kehuu.

–Sinfoniaorkestereiden kanssa työskenteleminen on hienoa, mutta on se vielä vähän eri asia tehdä tätä musiikkia pelimusiikkiin omistautuneiden soittajien kanssa, Roger Wanamo kiittää.

Palkitut säveltäjät tekevät ja suunnittelevat jo uusia töitä. Wanamo kirjoittaa parhaillaan orkesterisovitusta Sinfonia Lahdelle Tommi Lindellin säveltämästä Lumikuningattaresta.

Valtonen on vetänyt syksyn henkeä kesällä esitetyn suuren Muumi-teoksen urakan jälkeen.

–Tammikuussa alan tehdä sellisti Jussi Makkoselle Lintu siniseen perustuvaa puolen tunnista teosta.

Pirkanmaan taidepalkinto

Pirkanmaan taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista.

Taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle.

Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?