Tamperelainen Jaakko Ojanen taituroi Red Bullin skeittivideon kuvauksissa Särkänniemessä Tampereella - Kulttuuri - Aamulehti

Tamperelainen huippuskeittaaja Jaakko Ojanen, 23, esitteli taitojaan suljetussa huvipuistossa Särkänniemessä – Katso hengästyttävät taidonnäytteet

Särkänniemi päätyi uuden videon näyttämöksi, koska huvipuisto on kuvauksellisuutensa lisäksi otollinen alusta tempuille. Ilmaveivi-nimisen keinukarusellin juurella Jaakko Ojanen teki muun muassa useita ollie-hyppyjä.

24.10.2017 21:24

Suljettu huvipuisto, elokuun hämärtyvät yöt sekä tamperelainen huippuskeittaaja. Näistä aineksista syntyi Red Bullin uusi video, joka nousi maailmanlaajuiseen levitykseen tiistaina.

Aamulehden kuvaaja Emi Bobyrev taltioi videon kuvauksia ja Jaakko Ojasen taiturointia illasta yöhön saakka Särkänniemessä.

Tältä skeittivideon kuvaukset, Särkänniemi yläilmoista sekä Ojasen temput näyttävät:

Elo–syyskuun aikana Ojanen ehti viettää Suomessa muutaman viikon. Tampereella hän sai piipahtaa Särkänniemen kuvauksia varten.

Ojanen ja tuotantoryhmä kuvasivat skeittaamista kaksi yötä auringonlaskusta aamunkoittoon Särkänniemen huvipuistossa, yli 15 tuntia putkeen molempina kuvausöinä.

–Oli hienoa päästä tekemään kuvauksia Suomessa ja vielä kotikaupungissani. Huvipuistosta löytyi monia hyviä skeittispotteja. Harvoin samasta paikasta löytyy niin paljon eri tasoja, Ojanen kuvaa.

Yksi parhaista kuvauskohdista löytyi Särkänniemen törmäilyautojen edestä. Särkänniemessä monien laitteiden luona kiemurtelee pitkä rivi kaiteita, joiden tarkoitus on auttaa huvipuiston odottavia ihmisiä jonon muodostamisessa.

Juuri kaiteiden päällä syntyi moni videollakin nähdyistä tempuista.

–Olen nähnyt skeittausta huvipuistossa ennenkin joillain videoilla, mutta nyt sain tehdä sen itse ja ihan luvan kanssa, Ojanen sanoo ja nauraa.

Katso Red Bullin videolta, millaisiin temppuihin tamperelainen taipuu:

Ammattilaiseksi huomaamatta

Ojasen menestyksen salaisuus on yksinkertainen. Tamperelaisesta tuli rullalautailun ammattilainen, koska hän skeittasi seitsemänvuotiaasta alkaen aina, kun pystyi. Koulun jälkeen, viikonloppuisin ja lomilla Ojasen löysi aina skeittaamasta.

Harrastuksesta kehittyi ammatti kuin huomaamatta.

–En uskaltanut edes unelmoida, että minusta voisi tulla ammattilainen. Niin vain kävi.

Seitsemänvuotiaana tamperelaispoika kokeili veljensä kanssa ensimmäistä kertaa skeittilautaa. Seuraavaksi vanhemmat joutuivat jo ostamaan marketista pojille omat laudat.

Pihat ja lähikatujen asvaltit olivat kotikulmilla Kissanmaalla kovassa käytössä, kun veljekset opettelivat lajin saloja.

Red Bull taltioi nauhalle muun muassa skeittitemppu ollien, tässä tapauksessa kaiteen yli.

2000-luvun alussa Tampereella ei juuri skeittiparkkeja ollut. Yksi löytyi ja se löytyy vieläkin samalta paikalta Hakametsän hallia vastapäätä.

Siellä Ojanen vietti suuren osan ajastaan.

–Ja tietenkin kaduilla, pihoilla ja missä vain, mistä löytyi hyviä temppupaikkoja tai asvalttia. Siellä me skedettiin, Ojanen kertoo.

Nuoret saivat tamperelaisilta myös tuhahtelua osakseen. Kun ryhmä nuoria skeittaa ihmisvilinässä tai muiden pihoilla, se saattaa herättää myös ärtymystä.

Harva kuitenkaan arvasi tai ymmärtäisi nyt näkemästään, että tässä treenaa huippu-urheilija, kenties tuleva olympiatoivo.

–Paitsi että en sinänsä lähde erikseen treenaamaan, vaan menen skeittaamaan ja pitämään hauskaa. Lajin idea katoaisi, jos pitäisi lähteä vain harjoittelemaan aina jotain tiettyjä temppuja, Ojanen kertoo.

Backside 50–50 -tempussa eli fiftarissa molemmat trukit eli laudan rullat yhdistävät metalliosat menevät joko kurvin tai kaiteen päälle.

Lahjakas jo nuorena

Ojanen voitti kymmenvuotiaana ensimmäisen SM-kilpailun, johon osallistui ja sai seuraavana vuonna jo ensimmäisen sponsorinsa. Ojanen osallistui säännöllisesti kilpailuihin, kunnes selkä alkoi vaivata.

Skeittaus on kropalle raskas laji. Se rasittaa etenkin polvia, niveliä ja selkää.

Nuorukainen joutui lopettamaan skeittauksen kahdeksi vuodeksi, koska selkä ei kestänyt. Välilevyn pullistuma äityi niin pahaksi, että ilman leikkausta Ojanen ei olisi pärjännyt.

–Vasta leikkauksen jälkeen pystyin palaamaan laudalle. Ehkä jatkossa kannattaisi pitää kropasta parempaa huolta, Ojanen toteaa.

Vuosien varrella sponsoreita tuli lisää, kunnes lukion jälkeen koulut saivat jäädä ja Ojanen huomasi kehittyneensä ammattimaiseksi skeittaajaksi.

Isak Kullman Red Bullin viestinnästä tallensi kameralle videon kuvauksia ja tunnelmia kulisseista.

Sponsorit näkyvyyden perässä

Näkyvyys on skeittiammattilaiselle kullanarvoista. Tamperelaista seuraa esimerkiksi Instagramissa yli 35 000 fania ja YouTubessa videoita on katsottu satojatuhansia kertoja.

Tuhannet ovat nähneet esimerkiksi sellaisen Ojasen skeittivideon, jossa miljöönä taustalla vilahtelee Tampereen Pakkahuoneenaukio. Näkyvyydestä ja videoklikkauksista juuri sponsoritkin kiinnostuvat.

Käytännössä raha liikkuu sponsorisopimuksissa samoilla lainalaisuuksilla kuin muussakin urheilussa.

Ojanen skeittaa sponsorin tuotteilla ja sponsorin merkkivaatteet yllään. Tässä tapauksessa urheilu vain tarkoittaa skeittaamista videolla, jonka ansiosta sponsori sitten saa mainosta ja Ojanen palkkaa.

Hän on sekä Red Bullin että skeittausmerkki Elementin tallissa ainoa suomalainen skeittaaja. Ojasta kuvaillaan kansainvälisissä julkaisuissa lahjakkuudeksi, jolla on loputon temppuvarasto sekä uskallusta yrittää sitä, mitä muut eivät ole vielä kokeilleet.

Ojanen on vaatimaton, eikä suostu listaamaan esimerkiksi bravuuritemppujaan tai syitä, miksi hän ainoana suomalaisena on noussut kansainvälisten huippunimien rinnalle.

–Kai ne vain tykkäävät meiningistä ja skeittaamisestani, Ojanen toteaa ykskantaan.

Skeittaus on vienyt tamperelaisen jo vuosien ajan ympäri maailmaa. Esimerkiksi elokuun lopussa hän matkusti Bolivian suola-aavikoille kuvaamaan Red Bullin videota.

–Oletettavasti kukaan muu ei aiemmin ole skeitannut keskellä suola-aavikkoa. Olihan se siistiä, Ojanen kuvaa.

Syyskuun lopun Ojanen ja Elementin tiimi kuvasivat lisää kohtauksia Espanjassa, Belgiassa sekä Saksassa kokopitkään skeittielokuvaan, jota on kuvattu yhteensä jo vuoden ajan.

–Onhan se nyt selvä, että saan tehdä unelmatyötä ja juuri sitä, mitä eniten rakastan, Ojanen toteaa.

–Mietimme kuvaustiimin kanssa yhdessä niin temppuja, kuvakulmia kuin itse kuvauspaikkojakin. Saan itse vaikuttaa kuvauksiin paljon, josta olen todella tyytyväinen, Jaakko Ojanen kertoo.

Seuraava olympiatoivo?

Tokion olympialaisissa vuonna 2020 mitaleista kamppaillaan viidessä uudessa lajissa eli baseballissa ja softballissa, lainelautailussa, kiipeilyssä, karatessa sekä skeittauksessa, eli virallisin termein rullalautailussa.

Nähdäänkö kisoissa tamperelaisvahvistus, kuten on jo huhuttu?

–Voisin lähteä mukaan, jos kutsu käy. Se varmistuu sitten aikanaan, Ojanen toteaa ja hymyilee.

Skeittauksen ammattilainen

Tamperelainen Jaakko Ojanen (s. 23.8.1994) sai ensimmäisen sponsorinsa vuonna 2005.

Hän on muun muassa Red Bullin ja Elementin ainoa suomalaisskeittari.

Ojanen voitti heti 10-vuotiaana ensimmäiset SM-kisat, joihin osallistui.

Vuonna 2009 Ojanen voitti Volcom Wild in the Parks Europen alle 15-vuotiaiden sarjan ja kaksi vuotta myöhemmin saman kisan avoimen sarjan ansaiten matkan Wild in the Parks finaaleihin Teksasin Austiniin.

Ojanen sai tuomaroida Suomen ensimmäistä Red Bull Manny Maniaa ja kuului pieneen joukkoon suomalaisia, jotka ovat päässeet mukaan Simple Sessioniin Tallinnaan.

Vuonna 2012 Ojanen voitti Best Trick -kisan ja palasi seuraavana vuonna kisaamaan maailman huippujen kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut