Sota stressasi suomalaisia ja tuotti outoja kokemuksia – enteitä, näkyjä, haltijoita ja enkeleitä - Kulttuuri - Aamulehti

Sota stressasi suomalaisia ja tuotti outoja kokemuksia – enteitä, näkyjä, haltijoita ja enkeleitä

Tutkija Satumaarit Myllyniemi kerää sota-ajan ihmekertomuksia. Materiaalia löytyy muiden muassa Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran perinnekokoelmista.

9.9.2017 8:00

Suomalainen sotilas näkee rintamalla unen: mehiläinen pistää rintaan, sydämen kohdalle.

Herättyään mies on varma kohtalostaan. Hän ei enää näe kotiväkeään vaan kaatuu.

Pian uni näyttää toteutuvan. Vihollisen luoti vie sotilaan hengen. Luoti osuu suoraan sydämeen.

Sotilaan leskeä tapaus askarruttaa koko loppuelämän. Kuinka mies saattoi aavistaa kuolemansa?

Syntyy kertomus, jota leski jakaa vuosien ajan uskotuille läheisilleen.

Tapaus ei ole harvinainen. Sota aiheutti suomalaisille poikkeuksellisen stressin rinnalla suuren määrän yliluonnollisiksi tulkittuja kokemuksia.

Nyt oudot muistot kerätään yhteen ja aineistosta syntyy väitöskirja Oulun yliopistoon. Tutkija on kansanperinteen tuntija Satumaarit Myllyniemi.

Tutkija odottaa tarinoita

Sotavuosien enteistä tulkittiin vihjeitä omaan tai lähiomaisen kuolemaan tai koko kansakunnan kohtaloon.

Järjen ylittävä näky saattoi myös johtaa täpärään pelastumiseen. Outoja kokemuksia riitti niin linjassa kuin kotirintamalla.

Tarinoita sota-ajan mystisistä tapahtumista löytyy useista arkistoista, mutta tähän mennessä niitä ei ole tutkittu omana ilmiönään.

Aineistossa näkyy aikojen taite; tarinoissa esiintyy niin kristillisen kuvaston enkeleitä kuin vanhemman perinteen haltijahahmoja.

Juuri nyt materiaalia täydennetään Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran organisoimalla Yliluonnollinen sota -nimisellä perinteen keräyksellä. Ihmetarinoiden kokoaminen on käynnissä marraskuun loppuun saakka.

Tutkija Satumaarit Myllyniemi kiertää maata ja tapaa joukon yhteydenottajia. Osa haastateltavista on lähes satavuotiaita veteraaneja, osa sotasukupolven jälkeläisiä.

Jos sinulla on sotavuosiin liittyvä uskomustarina tai yliluonnolliseksi tulkittu kokemus, voit olla yhteydessä tutkijaan sähköpostilla satumaarit.myllyniemi@gmail.com.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos