75 vuotta täyttävä Danny noudatti tismalleen isoisänsä neuvoa - Kulttuuri - Aamulehti

Danny noudatti tismalleen isoisänsä neuvoa – "Olen toiminut tarvittaessa vähän eri tavalla kuin muut"

Danny kuvailee uraansa kahtiajakautuneeksi. Ensimmäinen tehtävä oli toteuttaa hyviä albumeja levy-yhtiön kanssa. Toinen päätyö oli Danny Show, jonka kautta tuotiin musiikki- ja muotitrendejä Suomeen.­

23.9.2017 21:00

Ilkka ”Danny” Lipsanen luettelee numeroita. 75 vuotta elämää, 53 vuotta viihdetaiteilijan uraa, 98 listahittiä, 25 vuotta esiintyvien artistien Solo ry:n puheenjohtajana, 156 Danny Show'n esittelemää uutta artistia. Niin paljon keikkoja, ettei kannata ryhtyä laskemaan.

Liian monta muusikkoystävää, jotka eivät lopulta jaksaneet viihdealan jatkuvaa epävarmuutta.

– Sitä on ollut vaikea kestää, kun on nähnyt kollegoiden siirtyvän ajasta ikuisuuteen, Danny sanoo.

Danny nähtiin huhtikuussa keikkalavoilla Tampereella.­

Ja mikä häntä on pitänyt järjissään, kiinni elämässä?

Aforismit. Esimerkiksi äidin ajatus siitä, mikä on ihmiselle kaikkein tärkeintä: tulla joksikin ja päästä syliin. Äidinisän Algot Niskan sanat: pyri legendaksi ikonien joukkoon. Erään läheisen neuvo: menestyminen on mahdollista, jos ajattelee enemmän, paremmin ja yksilöllisesti.

– Olen pyrkinyt elämään rohkeasti ja toimimaan tarvittaessa vähän eri tavalla kuin muut.

”Sain Armilta paljon rakkautta”

Dannyn ura käynnistyi vuonna 1963 Islanders-yhtyeen solistina. East Virginia -singlen menestyksen myötä häntä pyydettiin laulamaan myös suomeksi. Kauan-kappaleesta alkoi hurja hittiputki.

Danny kiittelee vuolaasti lauluntekijöitä ja levy-yhtiöpomoja, joiden kanssa hän on työskennellyt. Ilman heitä ura olisi jäänyt tekemättä.

Vuonna 1966 Danny perusti D-Tuotannon. Yrityksen tarkoituksena oli hoitaa artistin omaa liiketoimintaa, mutta pian tavoitetta laajennettiin. Danny Show'n kautta ruvettiin nostamaan esiin aloittelevia laulajia.

– Tiesin, kuinka vaikeaa alalle on päästä, joten haluaisin antaa yleisöni, tekniikkani ja bändini hetkeksi jonkun uuden, lahjakkaan solistin käyttöön.

Danny Show'ssa vierailivat esimerkiksi Kirka, Kari Tapio, Virve Rosti ja Katri Helena.

Dannyllä riittää listahittejä.­

Vuonna 1977 Danny tapasi Miss Suomi Armi Aavikon ja ryhtyi esiintymään tämän kanssa. Tahdon olla sulle hellä -kappale soi kaikkialla, tehtiin televisio-ohjelmia, tuli kulta- ja timanttilevyjä.

– Dannyn ja Armin hellyysbuumi ja yhteiskeikat jatkuivat 90-luvun puoliväliin, Danny sanoo.

1990-luvulle asti kesti myös Dannyn ja Aavikon suhde. Aavikon tiedetään kärsineen myöhemmin masennuksesta ja alkoholismista, ja hän kuoli keuhkokuumeeseen vuonna 2002.

– Sain Armilta paljon rakkautta ja tunteen siitä, että olin ollut tarpeellinen.

Danny oli naimisissa Liisa Lipsasen kanssa vuodesta 1972 vuoteen 2005. Liitto päättyi, kun Liisa Lipsanen päätti muuttaa Ruotsiin. Danny ei halunnut lähteä. Hänen läheisensä, kotinsa ja perintökesähuvilansa olivat Suomessa.

Katso video, kun Danny ja Erika Vikman treenasivat Tuuliviiriä Torvikoplan kanssa:

Rodoksen jälkeen kiertueelle

Nykyinen seurustelusuhde vuoden 2016 tangokuningattaren, laulaja Erika Vikmanin kanssa, on ollut tiuhaan lehtien ruodittavana. Pari tekee myös musiikillista yhteistyötä, ja seuraavaksi edessä on suurhallikiertue.

– Erika on hurmaavalla tavalla tuonut elämääni tämän päivän ajatuksia ja musiikkitietoutta, Danny kuvailee.

Syntymäpäiväänsä Danny viettää Rodoksella, jonka kunniakonsuliksi hänet taannoin kutsuttiin. Ystävät tarjoavat juhlaillallisen.

– Juhlitaan sitä, että elämä on saanut jatkua näin pitkään.

Dannyn ja Erika Vikmanin suhdetta on puitu lehtien palstoilla. Pari tekee myös musiikillista yhteistyötä, ja seuraavaksi edessä on suurhallikiertue. Viime vuoden helmikuussa heidät nähtiin Torvikoplan iskelmällisen konsertin harjoituksissa viime vuoden helmikuussa.­

Eläköitymistä Danny ei suunnittele. Hän haluaisi täydentää hittilistaansa vielä kahdella onnistuneella musiikkiteoksella. Kappaleiden pitäisi olla ”inhimillisesti tärkeitä” – sellaisia, että ne ylittävät ikärajat ja yhdistävät suomalaisia.

– Silloin listahittejä olisi sata. Sata enemmän kuin olisin 60-luvun alussa uskonut.

Danny 70-vuotispäivänään.­

Ilkka lipsanen alias Danny

Syntynyt 24.9.1942 Porissa.

Asuu Kirkkonummella.

Seurustelee laulaja Erika Vikmanin kanssa.

Työskennellyt iskelmä- ja poplaulajana, lauluntekijänä, käsikirjoittajana, yrittäjänä ja musiikkialan luottamustehtävissä.

Muistetaan musiikin lisäksi monista tv-ohjelmista ja Speden elokuvista

Harrastaa kesähuvilan puutarhatöitä, veneilyä, kirjallisuutta, matkustelua, valokuvausta ja ihmissuhteiden vaalimista.

Juhlii merkkipäivää Rodoksella ystävien kesken.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?