Suomalaistaustainen tieteiskirjailija kertoo: "Yksi outo asia yhdistää Suomea ja Minnesotaa" - Kulttuuri - Aamulehti

Suomalaistaustainen tieteiskirjailija kertoo: "Yksi outo asia yhdistää Suomea ja Minnesotaa"

Amerikansuomalaistaustainen scifi-kirjailija Walter Jon Williams esiintyy Worldcon-tapahtumassa Helsingissä. "Puhun suomalaisista ja suomalaisyhteisöstä Pohjois-Amerikassa, ja kuinka tulin siitä taustasta scifikirjailijaksi", kirjailija lupaa.­

2.8.2017 20:26

Ensi viikolla Helsingissä järjestetään merkittävä kansainvälinen scifi- ja fantasiatapahtuma Worldcon. Viisipäiväisen tapahtuman kunniavieraaksi saapuu muiden jännittävien nimien muassa amerikansuomalaistaustainen tieteiskirjailija Walter Jon Williams.

Ennen tapahtuman alkua seikkailuhenkinen kirjailija on kuitenkin ehtinyt viettää Itämeren ympäristössä jo useamman viikon. Williams on kierrellyt Suomen lisäksi Pietarissa ja aikoo käydä vielä Ruotsissa ennen tieteistapahtumaa. Viimeksi hän kävi Suomessa 45 vuotta sitten.

–Tämä oli hyvin erilainen maa silloin, kirjailija toteaa Nostalgia-kahvilan pöydässä ja hörppää kahvia.

Tampereella vierailun takana on Williamsin suomalainen ystävä Kari, joka tuli vaihto-ohjelman kautta asumaan Williamsin perheeseen Yhdysvaltojen Minnesotaan, kun nämä olivat 15-vuotiaita.

Minnesotan osavaltio kuuluu tärkeimpiin amerikansuomalaisten keskittymiin. Kaksi Williamsin isovanhemmista oli alkujaan kotoisin Kankaanpäästä. Suomen kielen taito ei kuitenkaan säilynyt enää hänelle asti.

–Eikä pullareseptejä, Williams manaa.

Nykyään Williams asuu New Mexicossa, mutta käy edelleen sukuloimassa Minnesotassa. Hän näkee Suomessa samankaltaisuuksia entisten kotikontujensa kanssa.

–Yksi outo asia, joka yhdistää Suomea ja Pohjois-Minnesotaa ovat hullut uudet urheilulajit. Teillä on täällä suopotkupalloa, hyttystentappokilpailuja ja kestävyyssaunomista. Minnesotassa on keksitty muun muassa lumisurffaus ja lumipyöräily. Sekä oma suosikkini baarituolilla laskettelu, jossa laitetaan baarijakkaran alle sukset, istutaan siihen kaljan kanssa ja lasketaan mäkeä alas.

Alkaa kuulostaa kotoisalta paikalta.

Vuonna 1953 syntynyt Williams kasvoi aikakaudella, jolloin Amerikka oli matkalla kuuhun. Tuleva kirjailija seurasi innokkaasti avaruusaikaa ja tieteen vallankumouksia. Tieteiskirjallisuutta hän päätyi kuitenkin kirjoittamaan puolivahingossa.

–Pyörittelin monenlaisia ideoita. Kirjoitin mysteeriromaania, trilleriä ja historiallista fiktiota. Lähetin kustantajalle scifi-kirjan käsikirjoituksen, ja se meni läpi. Näin minusta tuli scifi-kirjailija. En ollut mitenkään vakavasti harkinnut sitä, Williams kertoo huvittuneena.

Nykyään genre voi Williamsin mukaan hyvin. Tieteisfiktiota ilmestyy huomattavasti enemmän kuin kirjailijan nuoruudessa.

–Silloin tuli ehkä 100 kirjaa vuodessa, nykyään määritelmästä riippuen 1200 tai jopa 1500. Ennen se oli valkoisten insinööritaustaisten miesten genre, mutta nyt tekijöissä on enemmän naisia, aasialais- ja afrikkalaistaustaisia tekijöitä ja ylipäätään vaihtelevuutta.

Williams on itse monialainen tekijä, jonka tililtä löytyy 30 kaunokirjallisen teoksen lisäksi elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia ja pelien käsikirjoittamista. Viimeiset kymmenen vuotta hän on vetänyt New Mexicossa tieteiskirjailijoiden työpajaa, jonka suosio on vain kasvanut.

Tänä vuonna työpajan erikoisvieraaksi päätyi Game of Thrones -kirjailija George R. R. Martin. Kirjailijat ovat tunteneet jo vuodesta 1979.

Alan palkintojakin keränneen Williamsin kirjoissa tyylilajit vaihtelevat avaruusoopperoista jännityskertomuksiin. Parhaiten tunnettu ja myös ainoa suomennettu teos on kyberpunk-romaani Rautahermot (1986, suom. 1992). Kirja kertoo Cowboy-nimisestä salakuljettajasta, joka kykenee kytkemään kallonsa kulkuvälineisiin ja ohjailemaan niitä hermostonsa avulla.

Pitkälle kehittyneen implanttiteknologian lisäksi tarina käsittelee ekokatastrofia.

–Kirjan taustalla on tilanne, jossa ekologia on romahtanut. Joka vuosi mitataan uusi ennätyslämpötila. Tulvivilta rannikoilta tulee valtavasti pakolaisia, jotka yrittävät löytää uutta elinpaikkaa. Koko maailmasta on tullut kolmas maailma, ja ihmisiä hallitsevat voimat asuvat ilmakehässä.

1980-luvulla ilmastonmuutoskeskustelu oli Williamsin mukaan lähinnä spekulatiivista. Nykyään Rautahermoissa esitetyt kuvat eivät ole pelkkää tieteiskirjallisuutta.

–Kirjoitin kirjan osittain varoitukseksi, mutta tästä tuli totta. Massiivisilla kansainvälisillä yhtiöillä on valtava voima vaikuttaa tavallisiin ihmisiin. Samaan aikaan työväenluokan turvallisuus ja kokonaiset teollisuudenalat katoavat.

Kun keskustelu ajautuu politiikkaan, muuttuu yhä mahdottomammaksi olla mainitsematta Donald Trumpia. Yhdysvaltain presidentin henkilökunta on ehtinyt jo päätyä julkisuuteen tieteiskirjallisessakin yhteydessä, kun kampanjapäällikkö Kellyanne Conway puhui tammikuussa "vaihtoehtoisista faktoista". Tapauksen jälkeen George Orwellin dystopiaklassikko Vuonna 1984 nousi verkkokauppa Amazonin myyntilistan kärkeen.

Trumpin presidenttiyden myötä julkisuuteen vakiintunut käsite "totuudenjälkeinen aika" on kuin suoraan tieteistarinasta.

–On mahdotonta tehdä satiiria enää. Trumpi satirisoi itse itsensä. Hänen persoonansa vie myös niin paljon tilaa, että muut tärkeät asiat maailmassa jäävät peittoon, Williams sanoo.

Kaikesta huolimatta politiikka ei ole scifikertojalle kirjallisuuden keskeisintä polttoainetta. Poliittisuus saattaa tehdä teoksesta vanhentuneen hyvinkin nopeasti.

–Politiikka on aina taustalla, mutta päivänpoliittisuus voi viedä kirjalta ajankohtaisuuden kymmenessä vuodessa. Yritän yleismaailmallistaa asioita. Olen aina kiinnostuneempi ihmisistä.

Ekokatastrofin ja poliittisten konfliktien leimaamassa ajassa erilaiset maailmanloppuvisiot ovat erityisen suosittuja. Zombipandemiat ja muut perikadot ovat tieteisfiktion suosikkiaiheita.

Williams näkisi mielellään kurssin kääntyvän jo muualle. Ajassa on hänestä muutakin kiinnostavaa seurattavaa.

–Apokalypsien kanssa ollaan menty ehkä vähän yli. Näkisin mielelläni jo vähän enemmän optimismia. Politiikan ulkopuolella siihen on syitä. Uudet teknologiat esimerkiksi energiantuotannossa ovat juuri tulossa. 3D-tulostus tulee mullistamaan tuotannon erityisesti köyhissä maissa, Williams ennustaa.

Worldcon Helsingin Messukeskuksessa 9.-13.8.

Worldcon

75-vuotias Worldcon on pisimpään toiminut tieteiskirjallisuuden kokous.

Järjestetään yleensä eri puolilla Yhdysvaltoja. Tapahtuma on järjestetty myös Euroopassa, Australiassa ja Japanissa.

Tapahtuma kerää paljon kirjailijoita, taiteilijoita, agentteja, julkaisijoita, näytteillepanijoita ja tieteiskirjallisuuden ystäviä.

Tapahtumassa jaetaan Hugo-palkinnot, jotka kuuluvat tieteis- ja fantasiakirjallisuuden merkittävimpiin tunnustuksiin.

Tämän vuoden kunniavieraisiin kuuluu myös suomalaiskirjailija Johanna Sinisalo.

Lisätiedot: www.worldcon.fi

Walter Jon Williams

Syntynyt 1953 Duluthissa, Minnesotassa. Asuu New Mexicossa Albuquerquen lähellä.

Aloitti kirjailijanuransa historiallisilla merenkulkukertomuksilla nimellä Jon Williams.

Yli 30 kaunokirjallista teosta. Tehnyt lisäksi elokuva- ja televisiokäsikirjoituksia sekä pelikäsikirjoittamista.

Voittanut Nebula-palkinnon 2005 ja 2011. Ollut ehdolla Hugo-palkinnon saajaksi.

Harrastaa sukeltamista. Musta vyö kenpo-karatessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?