Dekkarisuosituksia eri tyylilajien ystäville. Nämä kannattaa lukea tänä kesänä. - Kulttuuri - Aamulehti

Miten haluat murhasi? Katso suosituslistalta, mikä dekkari kannattaa lukea tänä kesänä

11.6.2017 8:30

Kesä ei ole kesä ilman kutkuttavaa murhamysteeriä. Yksi haluaa jännitysannoksensa mahdollisimman hyytävänä, toinen arvostaa leppoisampaa menoa, jossa syyllinen paljastetaan hyvän aterian ääressä.

Mutta mitä tehdä, kun klassikot Hercule Poirotista Nero Wolfeen on kahlattu ja bestsellerlistojen valtiaat Jo Nesbøsta Lars Kepleriin käyty läpi?

Ongelma ei ole se, että rikoskirjat loppuisivat kesken, päinvastoin. Valikoimaa on niin paljon, että aina ei tiedä, mihin seuraavaksi tarttuisi.

Maanantaina alkavan valtakunnallisen dekkariviikon kunniaksi me helpotamme jännityksennälkäisten työtä. Palastelimme rikoskirjallisuuden muutamaan alalajiin ja laadimme lajityyppien alle suosituslistat.

Esimerkiksi jos olet kotimaisten rikosromaanien ystävä ja pidit Seppo Jokisen uudesta komisario Koskinen -jännäristä, saatat pitää myös muista listamme suomidekkareista. Ja kun yhden mieleisen löydät, olet aarrearkun äärellä, sillä useimmat dekkarit ovat osa pidempää sarjaa.

Iso osa kirjoista on uusia tai ainakin viime vuosien satoa. Kaikkia ei enää löytyne kirjakauppojen hyllyiltä, mutta ei syytä huoleen. Antikvariaateissa on runsaasti vanhempia jännäreitä, ja Suomessahan on tunnetusti loistava kirjastolaitos. Kyllä etsivä löytää.

Suomidekkarit

Jos pidit tästä: Seppo Jokinen – Vakaasti harkiten

Tapani Bagge: Pikku enkeli (Crime Time 2016). Komisario Sundman valvoo lakia Elvira-nimisessä pikkukaupungissa. Sarja on uusi, mutta notkea tyyli on tuttu Baggen Hämeenlinnaan sijoittuvista dekkareista.

Harri Nykänen:Rikoksen evankeliumi: Uhraus (Crime Time 2017). Matteus, Markus, Luukas ja Johannes ovat kasvaneet julman vankilanjohtajaisän ikeessä. Aikuisina veljekset joutuvat yhdistämään voimansa oikoakseen vanhoja vääryyksiä. Uusi sarja alkaa väkevästi.

Saara Kesävuori: Askeleen edellä (Tammi 2017). Tampere-trilogian kolmas ja itsenäinen osa. Kunnianhimoinen trilleri, jonka päätähti Anni Eloranta on elävä ja mielenkiintoinen henkilöhahmo. Tarina on nivottu taitavasti myös menneisyyteen, ja vuoden 1918 tapahtumat punoutuvat juoneen luontevasti. Kesävuori on Tampereen kuvaajana Seppo Jokisen veroinen.

Markku Ropponen: Kuhala ja haudan pitkä varjo (Tammi 2017). Yksityisetsivä Kuhalan tuorein tapaus saa alkunsa kalareissulla. Jatkokin sujuu leppoisissa merkeissä, vaikka konnia jahdataankin. Kuhalan Hippu-koiralla on taas merkittävä rooli rikosten ratkeamisessa. Huumorin ystäville takuupaketti.

Jenkkipoliisit

Karin Slaughter:Näkymätön (Tammi 2015). Kuolinsyyntutkija Sara Linton törmää menneisyyden traumoihin, kun hänen poikapuoltaan ammutaan. Tilannetta ei helpota kitkainen suhde FBI-agentti Will Trentiin. Sekoitus koukuttavaa dekkaria ja melodraamaa.

Michael Connelly:Risteyskohta (Gummerus 2016). Connellyn tunnetuin hahmo, LAPD:n etsivä Harry Bosch on jäänyt eläkkeelle. Veri vetää kuitenkin rikosten pariin, ja Bosch päätyy etsimään todisteita murhasta epäillyn miehen auttamiseksi. Tuotteliaan kirjailijan taso ei notku.

Douglas Preston & Lincoln Child: Kuoleman naamio (Gummerus 2016). Onko zombeja oikeasti olemassa? Sellaisia ainakin tuntuu riehuvan pitkin New Yorkia. Murhasarjaa ratkoo FBI:n ehkä erikoisin erikoisagentti Aloysius Pendergast, joka on kuin sekoitus modernia Sherlock Holmesia ja Monte-Criston kreiviä.

Saul Black: Rakkaudesta murhaan (Like 2017). San Franciscossa etsivä Valerie Hart joutuu verenhimoisen psykopaatin ja tämän julman apulaisen pyöritykseen. Poikkeuksellisen hyytävä sarjamurhadekkari Uhrilampaiden hengessä.

Etnoetsivät

Jos pidit tästä: Sujata Massey – Rei Shimura ja zen-temppelin arvoitus

Tarquin Hall:Vish Puri ja lemmenkommandojen tapaus (Gummerus 2015). Intialainen yksityisetsivä Vish Puri on curryntuoksuinen versio Hercule Poirotista. Nyt hän ratkoo kadonneen sulhasen arvoitusta. Hauska paketti kepeää dekkaria ja nyky-Intian kuvausta.

Tony Hillerman:Ensimmäinen kotka (Otava 2000). Navajoreservaattiin sijoittuvassa dekkarissa intiaanipoliisit etsivät murhaajaa ja yrittävät estää ruttotaudin puhkeamisen. Jännitystä ja antropologiaa ympäristössä, jonne salapoliisit harvemmin eksyvät.

Alexander McCall Smith: Kahvia komeille miehille (Otava 2016). Botswanan ainoa naispuolinen yksityisetsivä Mma Ramotswe jäljittää muistinsa menettäneen naisen menneisyyttä. Rooibosteen nauttimisesta on taas apua, kun rikoksia ratkotaan ja sydänsuruja parannellaan.

Qiu Xiaolong: Kuolemanjärvi (Otava 2013). Runoutta harrastava sympaattinen ylikomisario Chen Cao tutkii ympäristörikoksiin syyllistyneen tehtaanjohtajan murhaa ja kiinalaisen yhteiskunnan korruptiota.

Mysteerit

Jos pidit tästä: Gillian Flynn – Kiltti tyttö

Paula Hawkins: Tummiin vesiin (Otava 2017). Nainen junassa -hitin kirjoittajan uutuus ei petä. Joesta löytyneet äidin ja tyttären ruumiit johtavat vuosien takaisiin salaisuuksiin. Vahva psykologinen trilleri.

Harlan Coben: Petät vain kerran (Minerva 2017). Maya Burkettin mies murhataan hänen silmiensä edessä. Alkaa kuitenkin vaikuttaa siltä, että mies ei olekaan oikeasti kuollut. Amerikkalainen bestsellertykki osaa hämäämisen ja yllättämisen taidon.

Clare Mackintosh:Annoin sinun mennä (Gummerus 2017). Auto törmää pikkupoikaan, joka kuolee. Ajaja pakenee paikalta. Entisen poliisin romaani näyttää, miten onnettomuus pirstoo monen ihmisen elämän. Vuoden vahvimpia esikoistrillereitä, jossa oikein mikään ei ole sitä miltä aluksi näyttää.

Kate Atkinson: Joka lapsia ja koiria rakastaa (Schildts&Söderströms 2015). Ex-poliisi Jackson Brodiesta kertovat romaanit ovat enemmän kuin hienoja jännityskertomuksia. Monipolviset tarinat ovat myös viisasta ja terävää kaunokirjallisuutta. Kelpaa niillekin, jotka eivät yleensä pidä dekkareista.

Kovanaamat

Jos pidit tästä: James Ellroy – Musta Dahlia

Don Winslow:Kuolleiden päivät (Like 2013). Entinen yksityisetsivä kuvaa kylmäävästi huumeiden, rahan ja politiikan epäpyhää kolminaisuutta. Lavea tarina ulottuu kolmelle vuosikymmenelle.

Lee Child:Kovassa koulussa (Karisto 2016). Tarina sotilaspoliisi Jack Reacherin armeijavuosilta. Salainen tehtävä vaati ratketakseen kovia nyrkkejä, kaunista seuraa ja vähän aivotyötäkin. Child on bestsellerlistojen vakionimi. Kulkumies Reacher on astunut myös valkokankaalle Tom Cruisen esittämänä.

Dennis Lehane: Muisto vain (Tammi 2007). Nelivuotias tyttö siepataan. Bostonilaiset yksityisetsivät Kenzie ja Gennaro palkataan jälkikoiriksi. Koukuttava tummasävyinen rikosromaani on lajityypin mestarinäyte. Lehane on Suomessa valitettavan vähälle huomiolle jäänyt taituri.

Nic Pizzolatto:Galveston (Like 2015). Synkästä tarinasta huokuu sama henki kuin True Detective -tv-sarjasta. Eikä ihme, kirjan ja sarjan on kirjoittanut sama mies. Galveston on herkkua karhean noirin ystäville. Onnellisia loppuja ei ole, ei hyville eikä pahoille.

Nordic noir

Jos pidit tästä: Jo Nesbø – Jano

Michael Hjort & Hans Rosenfeldt: Hylätyt (Otava 2016). Kriminaalipsykologi Sebastian Bergmanista kertovan ruotsalaissarjan viidennessä romaanissa jahdataan sarjamurhaajaa, joka tappaa sivistymättömiä julkkiksia. Herkkua näinkin, mutta maistuu parhaalta jos sarjan lukee julkaisujärjestyksessä.

Jussi Adler-Olsen:Vartija (Gummerus 2017). Osasto Q ratkoo vuosien takaisia rikoksia. Nyt tutkija Carl Mörc ryhmineen on taivaankappaleita palvovan kultin jäljillä. Tanskalainen sarja tarjoaa tiukkaa jännitystä, viistoa huumoria ja viehättävän persoonallisia henkilöhahmoja.

Marko Kilpi: Undertaker – Kuolemantuomio ( Crime Time 2017). Hillitty haudankaivaja on myös kansainvälinen suurrikollinen ja kylmäverinen tappaja. Uuden dekkarisarjan avaus on poikkeuksellisen taidokas ja koukuttaa odottamaan lisää. Tämän hetken parasta suomalaisjännitystä.

Malin Persson Giolito: Suurin kaikista (Johnny Kniga 2017). Viisi teiniä ja yksi opettaja kuolevat kouluammuskelussa. Syitä ja seurauksia puidaan oikeussalissa, näkökulma on murhista syytetyn 18-vuotiaan lukiolaistytön. Ajattelemaan haastava erilainen ruotsalaisdekkari.

Michael Katz Krefeld: Syvyyteen (Like 20127). Itsetuhoinen ja alkoholin kanssa veljeilevä rikosetsivä Thomas Ravnsholdt jatkaa nyky-Tanskan synkkien salaisuuksien kaivelemista. Nyt tapahtumat saavat alkunsa, kun kaksi koulupoikaa tappaa pikkutytön.

Stefan Ahnhem: Miinus kahdeksantoista askelta (WSOY 2017). Ajojahdin jälkeen auto paiskautuu mereen. Ruumiinavaus paljastaa, että kuljettaja onkin ollut kuolleena jo kaksi kuukautta. Sympaattinen ruotsalaispoliisi Stefan Risk on taas käsittämättömän mysteerin äärellä.

Ruokadekkarit

Jos pidit tästä: Rex Stout – Liian monta kokkia

Manuel Vázquez Montalbán: Aleksandrian ruusu (Loki-Kirjat 2002). Barcelonalainen kulinaristi-yksityisetsivä Pepe Carvalho selvittää raakaa paloittelumurhaa. Katalonialainen keittiö on arvossaan.

Andrea Camilleri:Paperikuu (WSOY 2015). Uimista rakastava herkkusuinen komisario Salvo Montalbano ratkoo intohimomurhaa Sisilian auringossa. Rikostutkimusten ohessa on aina aikaa kunnon italialaiselle aterialle ja lasilliselle viiniä.

Outi Pakkanen: Helle (Otava 2015). Mainosgraafikko Anna Laine mäyräkoirineen rikosten, romantiikan ja ruokaohjeiden paahteessa Helsingissä. Letkeä kesäjännäri houkuttaa kokkaamaan.

Donna Leon: Tuntematon ihailija (Otava 2017). Pakkomielteinen ihailija uhkaa oopperalaulajaa. Komisario Guido Brunettin on puututtava asiaan. Onneksi Paola-rouva pitää huolen siitä, ettei nälkä pääse yllättämään. Brunetti-kirjojen ruokalajeista on julkaistu myös keittokirja.

Vaarallinen saaristo

Jos pidit tästä: Anna Jansson – Jäljet lumessa

Viveca Sten: Syvissä vesissä (Crime Time 2012). Sandhamin lomaparatiisissa Tukholman saaristossa tapahtuu murha, jota tutkivat juristi Nora Lindel ja poliisi Thomas Andreasson. Kirjan vahvinta antia on miljöökuvaus.

Mari Jungstedt:Toiset kasvot (Otava 2017). Gotlannin murhamammoista se toinen. Poliisipari Anders Knutas ja Karin Jacobsson tutkivat murhaa ja pohtivat parisuhdettaan.

Camilla Läckberg:Enkelintekijä (Gummerus 2013). Fjällbacka-sarjan tapahtumat on sijoitettu Ruotsin länsirannikolle. Läckberg kuljettaa tarinaa varsin kepeästi, ilman suurta yhteiskunnallista sanomaa. Miljöökuvaus saa lukijan etsimään matkailuesitteitä.

Anne Cleeves: Sininen sarastus (Karisto 2010). Televisiosta tuttu sympaattinen Jimmy Perez vierailee kotisaarellaan Shetlandin saarilla ja ryhtyy tutkimaan paikallisen ornitologin murhaa yksin, koska myrsky eristää saaren muusta maailmasta.

Kylmää kyytiä

Jos pidit tästä: Ian Rankin – Verisiteet

Denise Mina: Ampiaiskesä (Like 2012). Glasgow'n poliisissa työskentelevä rikosylikonstaapeli Alex Morrow on raskaana. Hän joutuu vastakkain menneisyyden kanssa, kun nuori nainen murhataan.

Åsa Larsson:Kunnes vihasi asettuu (Otava 2008). Syyttäjä Rebecca Martinson selvittää kahden nuoren katoamista Kiirunan pohjoisissa maisemissa. Toinen nuorista löytyy kuolleena joesta, ja selviää, että hän on rikoksen uhri. Larssonia lukiessaan tuntee olevansa tarinan sisällä.

Stuart MacBride: Kuoleman sävel (Harper Crime 2016). Entinen poliisi Ash Henderson istuu vankilassa. Kahdeksan vuotta sitten hän tutki sarjamurhaa. Kun rakentamattomalta tontilta löydetään jälleen kuollut nainen muovinukke sisälleen ommeltuna, Hendessonille viriää toivo pelastumisesta.

Peter Robinson:Paha poika (Blue Moon 2016). Televisiostakin tuttu komisario Alan Banks palaa lomalta ja hänen viihtyisä mökkinsä on rikospaikka. Tytär Tracy on pahan pojan kynsissä, työtoverit raatavat vuorotta ja sisäinen tutkinta puuttuu peliin.

Menneisyys on nyt

Jos pidit tästä: Ann Rosman – Porto Francon vartija

Johan Theorin: Verikallio (Tammi 2011). Oman suvun tarinat ja suusta suuhun kulkevat kansantarut ovat vahvasti mukana Johan Theorinin teoksissa, niin myös Verikalliossa. Kesäasukkaat asettuvat lomamökkeihinsä, ja pinnan alla kuohuu. Mukana on myös vanha merikapteeni Gerlof Davidsson.

Virpi Hämeen-Anttila:Yön sydän on jäätä (Otava 2014). Helsinkiläisten juomasäiliöstä Vesilinnasta löytyy kuollut mies. Virkavallan tehtävänä on selvittää valkoisten Valaveljien osuus veritekoon. Hämeen-Anttila kuljettaa lukijan aikamatkalle 1920-luvun alun Helsinkiin.

Anna Lihammer: Kun pimeys peittää maan (Atena 2015). Lihammer luo kuvan 1930-luvun Ruotsista esikoisdekkarissaan. Uppsalan yliopiston anatomian instituutin kellarista löydetään murhattu tutkija. Murhatutkimuksia johtaa komisario Carl Hell apunaan radikaali poliisisisar Maria Gustavsson.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?