Ensikertalainen lähti geokätköilemään - tämän takia harrastus koukuttaa - Kulttuuri - Aamulehti

Ensikertalainen lähti geokätköilemään - tämän takia harrastus koukuttaa

Hannu Salminen suunnistaa geokätköille älypuhelimen avulla. Harrastuksen ansiosta hän on löytänyt monia uusia paikkoja.

4.6.2017 17:00

On olemassa toinen maailma. Se on Valkeakoskellakin kaikkialla, mutta lähes näkymättömissä. Se on purkkien ja rasioiden maailma. Jos osaa katsoa tarkasti ympärilleen, niitä on siellä täällä: puissa, kivenkoloissa, nähtävyyksien lähettyvillä. Kukaan ei ole kuitenkaan unohtanut purkkeja tai jättänyt niitä luontoon roskatakseen. Niitä kutsutaan geokätköiksi, ja niillä vankka harrastajakunta. Yksi heistä on Hannu Salminen.

Salmisella on kädessään älypuhelin, jonka näytöltä hän näyttää minulle geokätköjen sijainteja Valkeakosken keskustassa. En ole koskaan kokeillut geokätköilyä, mutta Salminen on luvannut opastaa minut alkuun. Tarvitaan vain älypuhelin ja mukavat vaatteet, joissa pääsee liikkumaan helposti.

Salminen hurahti geokätköilyyn vajaa pari vuotta sitten. Hän oli kuullut työkaveriltaan harrastuksesta, jossa liikutaan maastossa ja etsitään ympäristöön piilotettuja kätköjä.

– Kokeilin sitä ja pidin siitä, mutta en jäänyt heti koukkuun. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin harrastaa enemmän ja enemmän.

Nyt Salmista voisi kuvailla täysin geokätköilyyn hurahtaneeksi: hän on löytänyt yli 2500 kätköä. Jäljellä on kuitenkin rutosti etsittävää. Suomessa on yli 50 000 aktiivista kätköä, ja maailmanlaajuisesti niitä on noin 3 miljoonaa. Valkeakoskella kätköjä on 130. Niistä Salminen on löytänyt suurimman osan.

Geokätköily on harrastus, jossa yhdistyvät liikkuminen ja puhelimen tai GPS-laitteen avulla suunnistaminen. Ennen kätköilyn aloittamista puhelimeen on ladattava sovellus, jossa kätköt näkyvät kartalla. Sovellukseen annetaan oma nimimerkki, jolla kätköjä etsitään ja piilotetaan. Sijainti perustuu satelliittipaikannukseen.

Jokainen kätkö on jonkun toisen harrastajan piilottama. Usein kätköön on liitetty pieni tarina tai kuvaus paikasta. Nimet kertovat paljon: Putaanvirran pollarit, Korkeammat voimat, Aseman aarre.

Hannu Salminen lähtee mieluiten kätköilemään metsään

Moni kaupunkialueella

Moni kätköistä sijaitsee kaupunkialueella. Aloitamme Salmisen kanssa helpolla kätköllä, joka löytyy Myllysaaren museon läheisyydestä.

Kätkön vaikeustasoksi on merkitty 1,5. Salminen kertoo, että maaston vaikeustaso määritellään asteikolla yhdestä viiteen.

– Ykköstaso on sellainen, johon pitäisi periaatteessa päästä vaikka pyörätuolilla. Viitonen on taas niin haastava, että sellaiselle kätkölle ei pääse ilman apuvälineitä, kuten venettä tai kiipeilyvälineitä.

Myllysaaresta on siis helppo aloittaa. Pyörimme paikalla aikamme. Salminen tietää kätkön paikan, mutta ei paljasta sitä minulle.

Lopulta löydän purkin, joka sisällä on paperinen lokikirja. Kirjaan merkitään löytöpäivämäärä ja nimimerkki. Sen jälkeen kätkö kuitataan löydetyksi puhelimen sovellukseen. Kätköstä saa jättää kommentin. Muut ovat kommentoineen esimerkiksi näin: ”Ensin museokierrokselle ja sitten kätköilemään” tai ”Hienoa Koski! Kiitos!”

Löytäminen riemastuttaa. En enää ihmettele, miksi Salminen on koukussa harrastukseen.

– Pitäisikö kokeilla jotain muuta kätköä? hän ehdottaa.

Alkaa kutkuttaa: haluan kokeilla jotain vaikeampaa. Päätämme lähteä metsään.

Hannu Salminen lähtee mieluiten kätköilemään metsään

Saa liikkua maastossa

Maastossa liikkuminen on Salmisen mielestä geokätköilyn parhaimpia puolia. Vaikka kätköjä on urbaaniviidakoissakin, hän etsii kätköjä mieluiten luonnosta. Maastossa tosin täytyy olla varovainen, ja vaikeissa paikoissa on hyvä olla kaveri mukana.

– Tässä saa aika paljon liikuntaa. Kunto on kohonnut siitä, kun aloitin harrastuksen, hän kertoo.

Eikä ihme: tällä hetkellä Salminen käy geokätköilemässä joka päivä. Hän suorittaa 500 päivän haastetta, jossa on tarkoituksena löytää yksi kätkö joka päivä 500 päivän ajan. Salminen aloitti haasteen helmikuussa. Sen jälkeen hän on lähtenyt ulos joka päivä, satoi tai paistoi.

– Vähän hulluhan tässä pitää olla, hän naurahtaa.

Vapaapäivinä tai lomilla Salminen saattaa lähteä kauemmaskin kätköilemään. Jokin aika sitten hän matkusti Pomarkkuun, jossa etsi kätköjä pyöräilemällä. Eräällä pohjoisen reissulla hän teki kätkön Savukoskella sijaitsevalle suoalueelle.

– Kätkötin paikan ihan vain sen vuoksi, että paikalla on niin hauska nimi: Äteritsiputeritsipuolilautatsijänkä. Se on tosin niin syrjässä, ettei kätköllä ole käynyt kuin muutama ihminen.

Salmisen mukaan uudet paikat ovatkin geokätköilyn suola. Aina näkee ja kokee uutta.

– Vaikka olen Koskissakin asunut oikeastaan koko elämäni, olen geokätköilyn kautta löytänyt täältä paljon uusia paikkoja.

Metsässä etsimme kaksi kätköä. Niiden takia joutuu hiukan kiipeilemään ja rämpimään ryteikössä. Salminen kehottaa olemaan paljastamatta tarkempaa sijaintia tekstissä, sillä joskus käy niin, että joku tuhoaa kätkön ilkeyttään. Toisinaan joku voi ottaa kätkön erehdyksissään pois, kun luulee sitä roskaksi. Toiselle se on aarre.

Geokätköily

Maailmanlaajuinen ulkoiluharrastus, jossa etsitään satelliittipaikannuksen avulla kätköiksi kutsuttuja rasioita.

Kätköjen piilotus sekä etsintä kuuluvat Suomessa jokamiehenoikeuksiin.

Kun harrastaja tekee uuden kätkön, hän määrittää sijainnin ja julkaisee netissä koordinaatit sekä muuta tietoa kätköstä. Vapaaehtoinen tarkastaa kätkön, minkä jälkeen siitä tulee julkinen.

Geokätköilysovelluksia ovat mm. ilmaiset c:geo, Geocaching ja maksullinen CacheBird. Ennen aloittamista täytyy luoda tunnukset osoitteessa geocaching.com.

Lisää tietoa: geokätköily.fi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: