Postimuseo kannustaa kirjoittamaan kirjeitä korona-ajasta - Kulttuuri - Aamulehti

Vaikeita aikoja on eletty ennenkin: Postimuseon kirjeissä pyydetään apua ja lupaa – Nyt Postimuseo kannustaa kirjoittamaan karanteenikirjeitä

Koronaepidemian vuoksi toistaiseksi suljettu Postimuseo Vapriikissa siirsi unohtumattomia kirjeitä verkkosivuilleen. Minikuunnelmina kirjeet tulkitsevat Seela Sella ja Esko Roine.

Seela Seelan ja Esko Roineen lukemat unohtumattomat suomalaiskirjeet löytyvät nyt myös Postimuseon verkkosivuilta. ­

6.4.2020 15:10

Aamulehti

Postimuseon näyttely Unohtumattomia kirjeitä Suomesta avautui helmikuussa, ja sai hyvän vastaanoton. Nyt kun Vapriikin ovet pysyvät suljettuina näyttelyn audiomateriaali on kokonaisuudessaan siirretty kunneltavaksi myös museon verkkosivuilta.

Näyttelijät Seela Seela ja Esko Roine tulkitsevat eri aikoina kirjoitettuja suomalaiskirjeitä koskettavalla tavalla. Kaikkiin kirjeisiin sisältyy taustatarina, jonka näyttelijät Eriikka Magnusson tai Ola Tuominen lukevat. Paitsi kuunnelmina, kirjeet löytyvät verkosta myös auki kirjoitettuina sekä kuvina.

Kirjeitä eri vuosikymmeniltä

Aineistossa muun muassa sata vuotta sitten elänyt Hugo Enbom kirjoittaa Tammisaaren vankileiriltä vuonna 1918 vaimolleen ja juuri kolme vuotta täyttävälle Veikko-pojalleen valittaen nälkäänsä: ”Olen niin heikkona käyny puutteesta niin, että tuskin enää jaksan nousta, Niin, että jos vielä jaksan odottaa, lähetät heti minulle ruokaa tai matkustat tänne Jenny hyvä, nyt on elämästäni kysymys.”

Eila Hautsalo kertoo puolestaan äitinsä Tyynen isän lähettämästä kirjeestä vuodelta 1928. Tyyne on pyytänyt isältään Jaakko Kajanderilta lupaa avioliittoon. Jaakko antaa kyllä siunauksensa avioliitolle, mutta ilmoittaa että ei itse pääse paikalle: ”sillä kesäaikana on aina niin tärkeetä olla lantahommissa”.

Julia Virtanen kirjoitti vuonna 1982 äidilleen rahapulassa ja pyysi avustusta hammaslääkärilaskua varten. Hän oli köyhä opiskelija ja aikeissa lähteä Prahaan opintomatkalle. Kirjeen loppuun hän on laittanut koskettavan jälkikirjoituksen: "P.S. Olen vakuuttanut itseni Prahan matkalle, kuolemastani saa 50 000, mikäli hampaat korjataan turhaan."

Mirva Linjama on lähettänyt näyttelyyn kirjeen, jonka sai nykyiseltä puolisoltaan vuonna 1995. Kirjeessä mies maalailee jo kauniisti hääpäivää, vaikka pari ei ollut edes kihlautunut.

Kirjoita karanteenista!

Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -näyttelyn kaikki 24 kuunneltavaa kirjettä on koottu Postimuseon ja Postin vuonna 2017 järjestämän Merkitykselliset kirjeet -keräyksen sadosta. Lisäksi Timo Kalevi Forssin toimittamasta Unohtumattomia kirjeitä Suomesta -kirjasta (Like, 2020) löytyy myös Postimuseon keräyksen kirjeitä.

Koska kirjeet jättävät jälkipolville aivan erityisen jäljen, Postimuseo on nyt myös kannustanut erillisessä kampanjassaan ihmisiä kirjoittamaan karanteenikirjeitä karanteenissa oleville läheisilleen. Lähettämästään kirjeestä voi myös ottaa kuvan ja jakaa se sosiaalisessa mediassa tunnuksella #karanteenikirjeet

Tulevaisuuden unohtumattomat kirjeet kirjoitetaan nyt. Kirjeen voi kirjoittaa myös itselleen. ­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?