Aamulehti palkittiin European Newspaper Award -kilpailussa - Kulttuuri - Aamulehti

Ilves-pelaajien tuskaiset ilmeet toivat Aamulehdelle kansainvälisen ulkoasupalkinnon

Palkittu kuvasarja syntyi kuningasideasta ja -toteutuksesta, mutta kuka sen lopulta keksi?

Kuvasarja ilmestyi Aamulehden jalkapalloa käsitelleessä erikoisliitteessä, joka julkaistiin sunnuntaina 8. syyskuuta 2019.

27.3.2020 17:00 | Päivitetty 27.3.2020 18:47

Aamulehti

Aamulehti sai jälleen perjantaina kansainvälistä tunnustusta huippuosaamisestaan.

Tällä kertaa Aamulehden kuvajournalisti Jukka Ritola ja visuaalinen journalisti Kaija Toivonen palkittiin European Newspaper Award -kilpailussa, johon osallistui 184 sanomalehteä 25 eri maasta.

Ritola ja Toivonen palkittiin valokuvasarjassa kolmen sivun kuvareportaasista, jonka valokuvissa Ilveksen jalkapallojoukkueen liigapelaajat tuskailevat hierontapöydällä alhaalta ylöspäin kuvattuina fysioterapeutti Heli Rekimiehen hellässä käsittelyssä.

Lue juttu verkosta: Lihakset kiittävät

Kenen idea?

Jutun taittaneen Kaija Toivosen mukaan juttu oli siitä poikkeuksellinen, että se lähti valokuvaaja Jukka Ritolan ideasta ja toteutuksesta. Kun kuvareportaasi oli taitettu, tekstit lisäsi Aamulehden urheilun uutispäällikkö Pekka Aalto.

Sekä Kaija Toivonen että Jukka Ritola ovat alojensa palkittuja huippuammattilaisia.

Ritola palkittiin tänä keväänä vuoden 2019 urheilukuvasta ja hän oli myös Kuvajournalismi 2019 yleisöäänestyksen suosikki.

Ilveksen jalkapallojoukkueen pelaajat lähtivät hienosti juttuun mukaan, vaikka kuvakulma ei ollut ehkä kaikkein imartelevin.

Molemmat ovat saaneet myös työnantajansa vuosittaisen tunnustuksen, Sulka hattuun -palkinnon, Kaija Toivonen vuonna 1997 ja Jukka Ritola 2000-luvun alussa.

– Kuvajournalismin perusajatus ei ole vuosien varrella muuttunut. Tietenkin uudet, nuoret sukupolvet tuovat siihen aina oman lisänsä, ja trendit vaihtuvat, Kaija Toivonen luonnehtii.

– Tekniikka on tietenkin mullistunut ja jos vertaa takavuosien broadsheet-sivujen ulkoasua ja taittoa, niin olihan se aika erilaista kuin nykyisten digitaalijulkaisujen ulkoasun suunnittelu.

Kaiken takana on tiimi

Kuvauskeikalta tavoitettu Jukka Ritola torppaa osittain Kaija Toivosen kertomuksen.

On totta, että ensimmäinen idea oli tavallaan hänen, mutta lopputuloksen jalosti ja mahdollisti Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu, joka on Suomen ainoa ja maailman ainoita designer-taustaisia ison median päätoimittajia.

Tuulensuu on toiminut toistakymmentä vuotta design-konsulttina, art directorina sekä ulkoasun johtajana Kauppalehti Optiossa ja Sanoma Media Finlandin aikakauslehdissä.

– Olin itse hierottavana ja otin siinä tuskassa maatessani itsestäni kuvan sosiaaliseen mediaan. Päätoimittajamme oli sen sitten nähnyt, ja kysyi milloin otan Ilveksen jalkapallopelaajista samanlaiset kuvat, Jukka Ritola kertoo.

Ritola kiittääkin myös Ilveksen pelaajia, joilla riitti huumorintajua ja urheiluhenkeä kuvattaviksi, vaikka kuvakulma olikin hieman epäedullinen.

– Kuvien tunnelman takasi fysioterapeutti Heli Rekimies, joka onnistui puristamaan pelaajia juuri sopivasti pohkeesta.

Aamulehden vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu kuvaa onnistunutta kuvajournalismia Aamulehden kulmakiveksi:

– Kaikki kuvajournalistimme ovat poikkeuksellisen lahjakkaita. Tällä on erityinen arvonsa myös poikkeusoloissa, kun toimimme lukijoidemme silminä.

European Newspaper Award -kilpailu

Eurooppalaisten sanomalehtien vuotuinen ulkoasukilpailu.

Järjestetty 21 kertaa.

Kilpailuun osallistui 184 sanomalehteä 25 maasta.

Kilpailun järjestää saksalainen ulkoasusuunnittelija Norbert Küpper.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: