Raili RothAamulehti

Vappuaatto on hyvä hetki tuulettaa ajatuksia ja tutustua tuoreisiin kaupunkisuunnittelun ideoihin. Tampereen Teknillisen Yliopiston ensimmäisen vuoden arkkitehtiopiskelijat esittelivät Aamulehdelle tulevaisuuden Hiedanrannan ja Lielahden.

Opiskelijat kysyivät ensin asukkailta, millaisen Lielahden nämä haluaisivat. Kaupunkilaiset kaipasivat lisää vihreyttä, hiljaisuutta ja liikuntapaikkoja.

Opiskelijoiden visioissa Lielahti elää vuonna 2040 täysin digimaailmassa. Kaupankäynti on siirtynyt verkkoon, eikä jättimarketteja enää tarvita. Peltihallit on muutettu elämystaloiksi ja niiden katoilla kukkivat puistot.

Luonnolle, kävelijöille ja pyöräilijöille on raivattu Lielahteen ja Hiedanrantaan runsaasti lisätilaa. Työelämän merkitys muuttuu, ja tamperelaiset tarvitsevat tilapäisiä asuntoja. Ihmisillä on paljon vapaa-aikaa ja he haluavat runsaasti kohtaamispaikkoja ja hyvinvointipalveluja.

Meet -ryhmän suunnitelma on luonut orgaanisen rakennusten, kulkureittien ja puistojen kannen, joka päättyy Meeting point -taloon.

- Meidän mielestämme Lielahdessa on heikosti kohtaamispisteitä. Kun kaupankäynti siirtyy sähköiseksi, marketit saadaan virkistyskäyttöön, sanoi Venla Härmäläinen Meet -ryhmästä.

Katot ovat hyötykäytössä Meet-ryhmän orgaanisessa kulkureittien, puistojen ja kohtaamispaikkojen kansirakenteessa.

Katot ovat hyötykäytössä Meet-ryhmän orgaanisessa kulkureittien, puistojen ja kohtaamispaikkojen kansirakenteessa.

Hiedanranta muuttuu virkistyksen ja festivaalien alueeksi. Alueen jättikokoiseen päärakennukseen tulee erilaisia extreme- ja vesiurheilun harrastuspaikkoja. Urheilun pyhättöön pääsee melomaan suoraan sisään Näsijärveltä.

Päärakennuksen katolla on festivaalien aikaan istuskelukatsomo lavojen suuntaan.

Muulloinkin rakennuksen katolle pääsee viettämään aikaansa ja katselemaan Näsijärvelle avautuvia maisemia.

Vanhat jätevesialtaat on katettu esiintymislavoiksi. Alle jäävissä tiloissa ja vanhassa punatiilisessä rakennuksessa on yökerhoja ja klubeja. Altaissa voidaan järjestää keikkoja ja pieniä tapahtumia.

- Halusimme suunnitella Hiedanrannasta luonnonmukaisen ja toimivan. Alueelle voisi tulla myös väliaikaisia asuntoja erilaisten festivaalien ajaksi, kertoi Otto Valtonen Vapaa-ajan Hiedanranta -tiimistä.

Hiedanrannan läpi kulkee joki, jota pitkin voi liikkua veneillä. Joen rannalla on pop-up-toimintaa, ravintoloita, baareja ja putiikkeja. Joki kulkee myös päärakennuksen läpi.

Digimaailma on totta Meet-ryhmän tulevaisuudenvisiossa. Kaduilla pörräävät sähköautot ja robotit.

Digimaailma on totta Meet-ryhmän tulevaisuudenvisiossa. Kaduilla pörräävät sähköautot ja robotit.

Kaupunkiliikenne on opiskelijoiden suunnitelmissa mullistunut täysin. Ratikka aloittaa Hiedanrannan ja Lielahden hyvät joukkoliikenneyhteydet. Se saa seurakseen monorailin ja virtaviivaiset robottiautot.

Sähköautoilla on lainauspiiri. Tamperelaiset liikkuvat rantakaduilla myös jalan ja sähköpyörillä.

Raitti -ryhmä on luonut 2000-luvun version yhteisöllisestä kylänraitista. Katukannella on puistoja, pyöräilijöitä, kauppoja ja tapahtumien näyttämö.

Silta -tiimi rakensi kansimaisen yhteyden Haapalinnan ja Lielahden välille. Lielahden vanhaan tehtaaseen tulee asuntoja ja sen pihalle johtavat kanaalit.

Opiskelijoiden havaintoja ja asukkaiden kommentteja voi lukea Twitteristä. Opiskelijat ovat käyttäneet twiiteissään tunnistetta #xyztampere.

Lielahti ja Hiedanranta vuonna 2040

TTY:n 1. vuosikurssin arkkitehtuurin opiskelijat suunnittelivat Lielahden alueen tulevaisuutta. Töistä on tulossa näyttely Hiedanrantaan tai Galleria Nottbeckiin.

Hiedanrannan kaupunginosan kansainvälinen ideakilpailu käynnistyi alkuviikolla.

Aluetta kaavoitetaan ja rakennetaan vaiheittain. Rakentamaan päästään aikaisintaan 2020-luvulla.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    ”Hiedanrannan läpi kulkee joki, jota pitkin voi liikkua veneillä. Joen rannalla on pop-up-toimintaa, ravintoloita, baareja ja putiikkeja. Joki kulkee myös päärakennuksen läpi.”

    Ihan kiva, kaljakelluntaa sisätiloissa? Näissä visioissa sää on aina mukava.

  • Nettikupla? Digidigi

    Kaupankäynti sähköiseksi, marketit virkistyskäyttöön? Ilmeisesti ruokakin on muuttunut virtuaaliseksi ja se voidaan ladata netistä. Tukanleikkuuta, apteekkipalveluita yms. ei myökään tarvita, koska nekin saa virtuaalisesti?

    Maailma on itse asiassa muuttunut aika vähän 30 vuoden aikana ja tuskin tulee muuttumaan vastaisuudessakaan. Asutaan fyysisissä taloissa, syödään ruokaa, hankitaan fyysisiä tuotteita, ja lähes kaikilla työ vaatii matkustamista työpaikalle ja läsnäoloa (palveluammatit, sairaanhoitajat ja lääkärit, rakennusala…).

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio