Kolumnit

Ammattilaisten tekemä taide kannattaa, puuhastelu tulee kalliiksi

Ammattilaisten tekemä taide kannattaa, puuhastelu tulee kalliiksi

Kolumni: Julkisella taiteella on erittäin korkeat laatuvaatimukset, onhan se aistiemme edessä joka päivä. Tampereen keskeisimmässä rakennushankkeessa on tähän mennessä keskitytty hehkuttamaan kolmea väriä ja yhtä logoa.

Nina LehtinenAamulehti

Koska olen syntynyt Tampereella, olen synnynnäinen pessimisti. Pahaa pelkään, että Tampere mokaa taas – anteeksi nyt vain – synnynnäisellä tyylitajuttomuudellaan.

Pessimismini johtuu siitäkin, että julkisessa prosenttitaiteessa Tampere ei ole tähän mennessä erityisen hyvin kunnostautunut Suomenkaan mittakaavassa.

Jyväskylässä yhden asuinalueen taideohjelmaan saatiin 5,5 miljoonaa euroa, Tuusulassa 5,4 miljoonaa ja Porvoossakin lähes kolme miljoonaa. Veronmaksajia taiteella ei ole rasitettu. Eurot ovat tulleet pääosin rakennuttajilta, jotka on jo suunnitteluvaiheessa velvoitettu käyttämään rahaa taiteeseen.

Tampereen keskeisimmässä, koko kaupunkia vuosikausia kiusaavassa rakennushankkeessa on tähän mennessä keskitytty hehkuttamaan kolmea perusväriä ja yhtä logoa.

Vasta tätä juttua kirjoittaessani päätettiin raitiotietaiteen ohjausryhmän ensimmäisestä kokoontumisesta.

Taide lisää yhteisen, julkisen tilan arvoa ja merkitystä. Tämän tiesi jo tehtailija Rafael Haarla, joka 90 vuotta sitten maksoi Tampereelle Hämeensillan Pirkkalaisveistokset. Muistattehan ne Väinö Aaltosen veistämät liikuttavan isopäiset kansallisromanttiset patsaat, joita kaikki nyt kaipaavat?

Taide vähentää ilkivaltaa ja lisää ulkona liikkuvien turvallisuutta. Harvalla tagin-tekijällä on pokkaa spreijata upean mosaiikkiseinän päälle. Julkisten teosten rakenteilla, muodoilla ja väreillä ihmisten kulkuvirtoja voidaan ohjata luonnollisesti ilman kaupunkikuvaa rumentavia kieltokylttejäkin.

Nykytaiteessa äänimaailmakin on tärkeää. Tiesittekö muuten, että uusi ratikka ei kolise, päinvastoin se on jopa petollisen hiljainen.

Frei Zimmeriltä tilattu raitiotien taiteen yleissuunnitelma on ihmisen näköinen, yhteisöllinen, elämyksellinen ja paneutunut visio siitä, mitä kaikkea kaupunkiin voidaan yhden julkisen kulkuvälineen yhteydessä saada.

Suunnitelma ei lähde veistokset edellä, vaan siinä on ajateltu kaikkia kulttuurinlajeja sekä myös kaupungin urheilu- ja liike-elämää.

Vai mitä sanotte Turtolan taidepellosta, kukka- tai pensasistutuksista kootusta ympäristötaideteoksesta, paikallisten muusikoiden hyödyntämisestä äänimaailmassa tai paikallisista tekstiilitaiteilijoista suunnittelemassa penkkien kuoseja?

Kaupungin historia ja luontoarvotkin on huomioitu: suutarien kaupunginosa Tammela ja Niihamassa kasvava, rauhoitettu lehtoneidonvaippa.

Taideohjelman 1,5 miljoonan euron hintalappua kauhistelevia on hyvä muistuttaa suhteellisuudesta: raitiotien ensimmäisen vaiheen kustannusarvio on 238,8 miljoonaa euroa. Prosentti siitä olisi 2,38 miljoonaa.

Huokeasta hinnastaan huolimatta julkisella taiteella on erittäin korkeat laatuvaatimukset, onhan se aistiemme edessä joka päivä. Siksikin on muistettava, että aikaa, säitä ja silmää kestävää julkista taidetta ei innokkaimmillakaan harrastelijavoimilla toteuteta.

Taidetta varten on olemassa ihan omat ammattilaisensa.


Lue myös nämä


Kommentit (11)

  • Nimetön

    vanha Tampere on hyvää 90-luvulta ja punavihreiden ja kokoomuksen myötä on iskenyt mädännäisyys taiteettomuus tyylittömyys arvottomuus millään ei ole mitään väliä ja mikään ei ole mitään kunhan on häkkyroitä muuta millä ei mitään kukaan tee

  • Nimetön

    Ongelma onkin siinä, että tuota ”taidetta” ostetaan vain sopivalla poliittisella ajatuskannalta olevilta tovereilta. Jokainen tietyissä valtionyhtiöiden tiloissa käynyt näkee tuon. Kannatan taidetta, mutta siitä pitäisi pystyä päättämään puolueettomasti ja tuomalla kaikki vaihtoehdot esiin. Lisäksi pitäisi olla vaihtoehtona olla valitsematta mitään. Esimerkkinä vaikkapa muraalit, joista en muista kenenkään sanoneen koskaan mitään positiivista. Tiedä sitten miten hirveitä teoksia ne rannalle jääneet olisivat olleet, kun mielikuvitus ei riitä enää niin pitkälle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio