Elokuvat

American Assassin on kostojännäri vanhan kaavan mukaan

Elokuva-arvio: Michael Cuestan elokuva edustaa lajia, josta tavataan sanoa, että näitä ei enää tehdä.

Christian Black
American Assassin on kostojännäri vanhan kaavan mukaan

Mitch (Dylan O'Brien) on CIA-värvätty, jolla on vahva oma missio terrorismin vastaisessa sodassa. American Assassin jättää moraaliset pohdinnat katsojan harteille.

Kari Salminen

On siinä miehellä missiota kerrakseen. Mitch (Dylan O'Brien) ei ole mikään kovanaama, mutta hän muuttuu sellaiseksi ensimmäisen kymmenen minuutin aikana. Terroristit hyökkäävät lomarannalle, ja miehen rakastettu saa surmansa.

Siitä alkaa tavallisen kaverin muodonmuutos. Mitch nyrkkeilee, heittää veitsiä, käy ampumaradalla ja opiskelee Koraania. Häntä ajaa vain yksi asia: kosto.

American Assassin edustaa lajia, josta tavataan sanoa: ei tällaisia enää tehdä. Niitä tehtiin silloin, kun Charles Bronson oli tähti. Mutta näemmä niitä sittenkin tehdään. Samanlaista karheaa karismaa ei vain enää tahdo näyttelijöistä löytyä.

Kosto siinä sivussa

Terrorismin aikakauden tulostusta tämä tietysti on. Oikeuden ottaminen omiin käsiin ei ole oikeaa oikeutta, mutta se on emotionaalisesti palkitsevaa – elokuvissa.

Pieni ihminen ei voi muuttaa maailmaa, mutta voi hän yrittää. Siinä kohtaa Mitchiä auttaa CIA, joka värvää kostonhimon riivaaman, hullua koiraa muistuttavan miehen palvelukseensa.

Keskustiedustelupalvelun naispomo (Sanaa Lathan) värvää miehen, jolla todella on kunnon motivaatio terrorismin vastaisessa taistelussa. Kosto hoituu siinä samalla kuin asialliset tehtävätkin. Kouluttajakseen irtokanuuna saa veteraanin (Michael Keaton), joka tietää miten emootioiden kanssa kamppailevasta miehestä tehdään kylmä ja tehokas tappaja.

Suosituikset vaimeita

Katsojalle annetaan valinta. Kumpi filosofia on parempi: valtiollisen organisaation bisnes-tappokeikka vai irti päästetyn miehen emotionaalinen vigilantismi? Käsikirjoittaja ja ohjaaja eivät näytä oikein tietävän.

Mitchillä on oma motivaatio toimia, mutta hän ei voi toimia ilman tiimiä, organisaatiota, virallista hyväsyntää. Kostokaan ei onnistu ilman kavereita, jotka ovat samalla asialla ilman tunteellista latausta.

Yhden moraalisen, mutta silti moraalittoman pointin elokuva tekee selväksi: kuolema merkitsee jotain vain jos sankarit tai agentuurin toimivat ihmiset tuntevat kuolevan henkilökohtaisesti. Muuten sillä ei ole niin väliä.

Takaa-ajojen, räjähdysten ja järjettömien tappojen sarjaksi muuttuvat trilleri ei ole valmistettu ihmisyyden parhaat ominaisuudet mielessä. Kun se ei ole tekniseltä toteutukseltaankaan A1-tasoa, suositukset jäävät vaimeiksi.

Lopun tietokonetehosteet ovat suorastaan alkeellista tasoa verrattuna mihin tahansa tämän ajan elokuviin.

American Assassin

★★

Ohjaus: Michael Cuesta.

Pääosissa: Dylan O'Brien, Taylor Kitsch, Michael Keaton, Shiva Negar, Sanaa Lathan.

Kesto: 1 h 52 min.

Ikäraja: K16.

Ensi-ilta: Plevna pe 17.40, 19.45, 22, la 12.30, 17.40, 19.45, 22, su 12.45, 17.40, 20, ma 20, ti 18, 20, ke–to 21.15.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio