Kirjat

Aamulehden Lauri Nurmi sai Suomen merkittävimmän journalistipalkinnon vuoden kovimmasta skuupista: "Uutinen piti tappaa keinolla millä hyvänsä"

Politiikan toimittaja Lauri Nurmi uutisoi Timo Soinin suunnitelmista jo ennen viime kesän puheenjohtajaäänestystä. Skuuppiin eivät uskoneet edes kollegat.

Eriika Ahopelto/Aamulehti
Aamulehden Lauri Nurmi sai Suomen merkittävimmän journalistipalkinnon vuoden kovimmasta skuupista: "Uutinen piti tappaa keinolla millä hyvänsä"

"Nurmen juttu ja asian seurannan perusteella kirjoittama kirja ravistelevat ammattikuntaa." Näillä sanoilla palkintoraati muun muassa kommentoi Lauri Nurmen työtä palkitsemisperusteluissaan.

Sari RautanenAamulehti

Palkintoperustelut ovat komeat – "Klassinen politiikan toimittaja, jolla on äärimmäisen hyvät lähteet. Nurmen juttu ja asian seurannan perusteella kirjoittama kirja ravistelevat ammattikuntaa."

Aamulehden ja Lännen median politiikan toimittaja Lauri Nurmi palkittiin torstai-iltana Suomen Kuvalehden journalistipalkinnolla. Se on Suomen merkittävin media-alan palkinto.

Nurmi sai palkinnon vuoden kovimmasta uutisesta. Siinä hän kertoi etukäteen, että jos Jussi Halla-aho valitaan perussuomalaisten puheenjohtajaksi, parikymmentä perussuomalaista kansanedustajaa loikkaa puolueesta ja muodostaa oman eduskuntaryhmän.

–Jos joku luulee, että tällaista tullaan ovelle kertomaan, niin sillä tavalla se ei mene. Tällaisen jutun tekeminen vaati kovaa työtä ja lähteitä, joiden kanssa on rakentanut suhteita vuosien ajan, Nurmi sanoo.

Uutinen lähti syntymään viime syksynä, kun Nurmi huomasi puolueen puheenjohtajan Timo Soinin kannatuksen laskeneen alle 50 prosentin. Nurmi päätti seurata, mitä puolueessa on tapahtumassa.

–Toukokuussa aloin ihmetellä, miksi Soini näyttää rauhalliselta, vaikka hänen elämäntyönsä on vaakalaudalla.

Lue myös Lauri Nurmen muita uutisia:

Dramaattinen käänne: Koko kiky vaarassa kaatua – kunta-alan työntekijät uhkaavat sanoutua irti kikystä

Historiallinen hetki: Suomi allekirjoittaa perjantaina puolustusyhteistyösopimuksen USA:n kanssa

Jussi Halla-aho oli tehnyt selväksi, että jos hänet valitaan puheenjohtajaksi, Soini ei jatka ulkoministerinä. Nurmi tajusi, että Soinilla saattaa olla varasuunnitelma.

–Aloin selvittää, onko tällaista suunnitelma olemassa.

Eriika Ahopelto/Aamulehti

Median itsekritiikin paikka

Muutaman viikon päästä Nurmi oli saanut lähteiltään varmistuksen asiasta ja julkaisi tietonsa. Juttu oli Aamulehden verkon pääuutinen 3. kesäkuuta, viikkoa ennen perussuomalaisten puoluekokousta.

Nurmi kertoo, että muut mediat tarttuivat uutiseen heti, ja siitä oli syntymässä iso keskustelu. Sitten Soini julkaisi blogitekstin, jossa hän kiisti jyrkästi aikeensa erota perussuomalaisista.

–Soinin reaktio oli yliampuvan raivostunut. Uutinen piti tappaa keinolla millä hyvänsä, koska koko suunnitelman toteuttaminen olisi vaarantunut ison debatin myötä.

Nurmi kertoo, ettei moni kollegakaan uskonut jutun tosipohjaisuuteen Soinin reaktion vuoksi.

–Tässä on medialla terveen itsekritiikin paikka. On erittäin yleistä, että johtavassa asemassa oleva ei puhu julkisuuteen totta. Se ei ole välttämättä edes moraalisesti arveluttavaa, vaan kuuluu vallan käytön luonteeseen.

Syntyi uusi polemiikki

Nurmi päätti kirjoittaa tapahtumista kirjan, koska kaikki hänen haltuunsa saama tieto ei olisi mitenkään mahtunut lehtijuttuihin.

–Parissa päivässä tajusin, että jos joskus kirjoitan kirjan, se on tämä. Mitään vastaavaa ei ole Suomessa tapahtunut koskaan.

Kun kirja lokakuun lopussa julkaistiin, se aiheutti uuden polemiikin. Kirjan mukaan pääministeri Juha Sipilä ei ollut puhunut totta eduskunnan täysistunnossa. Sipilän mukaan perussuomalaisten hajoamisen varalle ei ollut tehty suunnitelmia.

Eriika Ahopelto/Aamulehti

Rohkeaa journalismia

Nurmi aloitti Aamulehdessä politiikan toimittajana vuoden 2014 alussa. Pian hän siirtyi 11 maakuntalehden yhteiseen Lännen Median toimitukseen.

–Kun aloitin Aamulehdessä, minulle tehtiin heti selväksi, että rohkealle journalismille on vahva selkänoja - kriittiselle ja penkovalle työlle saa tuen, ja sitä myös toivotaan.

37-vuotias Nurmi on valmistunut valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan poliittinen historia. Hänellä on myös historian opettajan pätevyys.

Toimittajan ura alkoi Keski-Uusimaa–lehdessä "parikymppisenä". Ennen Aamulehteen tuloa Nurmi työskenteli vuoden lukion historian ja yhteiskuntaopin opettajana.

–Tavoitteeni oli, että pääsen politiikan toimittajaksi. Jos en olisi päässyt, olisin todennäköisesti vaihtanut opetusalalle.

Eriika Ahopelto/Aamulehti

"Tietosanakirjan kohdassa jalkatyö on Lauri Nurmen kuva"

Aamulehden vt. vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu arvostaa Nurmen työn korkealle.

–Tietosanakirjan kohdassa jalkatyö on Lauri Nurmen kuva. Tämä on hieno tunnustus tavoitteelliselle, taustoittavalle ja sivistyneelle uutistyölle. Se on median kovinta valuuttaa, sanoo Aamulehden vt. vastaava päätoimittaja Jussi Tuulensuu.

Tämä on kolmas kerta, kun Aamulehti saa Suomen Kuvalehden journalistipalkinnon. Aiemmat kaksi ovat saaneet toimittajat Maila-Katriina Tuominen vuonna 2003 ja Erkka Lehtola vuonna 1985.

Aamulehden digitaalisen journalismin yleisö kasvaa kovaa vauhtia. Aamulehden maksullista uutissovellusta käyttää jo yli 40 000 ihmistä. Tampereen talousalueen ihmisistä Aamulehti ja Alma Median verkosto tavoittavat viikossa 95 prosenttia, enemmän kuin internet.

Suomen merkittävin media-alan palkinto

Suomen Kuvalehden journalistipalkinto jaettiin tänä vuonna 43. kerran.

Kyseessä on Suomen merkittävin ja vanhin journalistinen palkinto.

Lehti perusti palkinnon vuonna 1975 korostaakseen journalistisen työn merkitystä. Aamulehden toimittaja Maila-Katriina Tuominen voitti palkinnon vuonna 2003 ja toimittaja Erkka Lehtola vuonna 1985.

Palkinto jaetaan vaikuttavasta journalistisesta toiminnasta tai merkittävistä kansallisia tai yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevistä kirjoituksista, kuvista tai ohjelmista.

Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. Palkinnon jakavat Suomen Kuvalehti ja Otavan Kirjasäätiö.

Kaksi muutakin sai palkinnon

Torstaina palkittiin myös vuoden nuori aikakauslehtitoimittaja. Tunnustuksen sai toimittaja Sonja Saarikoski, joka kirjoittaa muun muassa Ylioppilaslehteen, Imageen, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen ja Suomen Kuvalehteen.

Kanava-palkinto vuoden parhaasta tietokirjasta myönnettiin teokselle Hyvän sään aikana. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into). Kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa Tampereen yliopistosta päätoimittaja Hanna Nikkasen ohjauksessa.


Lue myös nämä


Kommentit (7)

  • Nimetön

    Suomi on niin pieni maa, että täällä politiikasta kirjoittavat toimittajat ja poliitikot, ovat niin sanotusti liiankin hyviä kavereita. Yhdessä kahvitellaan, saunotaan ja ryypiskellään. Demokratian toimivuuden kannalta katsottuna se on huono asia. Hyvän toimittajan tulee toimia politiikkojen ja yleensäkin vallanpitäjien vahtikoirana ja paljastaa kaikki esim. politiikkojen tekemiset ja tekemättä jättämiset kansalaisille. Nythän nämä asiat jäävät useimmiten kertomatta, liian hyvien ystävyyssuhteiden takia. Kuka se nyt hyvästä kaveristaan paljastuksia alkaisi kirjoittelemaan, vaikka syytä olisikin. Siksi tämä Lauri Nurmen teko oli miellyttävä teko yleensäkin, sosiaalisessa mediassa. Näitä rohkeita toimittajia saisi vaan olla paljon enemmän. Toivottavasti jatkaa tulevaisuudessakin tätä aloittamaansa totuuksien kertomista lukijoille. Kansalaiset ainakin kiittävät, politiikoista en olisi niinkään varma. Palkinto meni aivan oikealle henkilölle.

  • Nimetön

    Kiitos toimittajalle rohkeudesta!.
    Vielä kun saadaan tuo rohkeus toimimaan myös presidentinvaalikampanjan ja vaalien yhteydessä !

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio